Ziua Elevului – de la catedră se vede altfel

Ți-ai dorit vreodată să mergi într-un loc cu totul nou și misterios, plin de oportunități, cum ar fi catedra profesorului? Imaginează-ți că emoțiile unui test surpriză ar dispărea complet, tu însuți fiind cel care stabilește desfășurarea orelor. Elevii liceului Lazăr s-au întrebat și anul acesta cum ar fi să aibă o zi nu tocmai „ca la carte”. Au părăsit băncile și au luat sub conducere catedra, predând fiecare lecții într-un mod propriu și inventiv.

Ziua Elevului – de la catedră se vede altfel

Ziua elevului s-a desfășurat luni, 18 aprilie, în cadrul Școlii Altfel. Elevii aleși să schimbe perspectiva au avut șansa de a preda materia preferată la diferite clase. Au strigat catalogul, au pus absențe, au scris pe tablă și, la soneria clopoțelului, au încheiat lecția.

Proiectul a fost în acest an coordonat de colectivul clasei a XI-a G. Pentru a avea o imagine de ansamblu, Ioana Tonceanu ne-a descris experiența sa în calitate de organizator: „Din punctul meu de vedere, Ziua Elevului a luat naștere din dorința de a aduce ceva diferit sau creativ unei ore de curs. Această experienţă a prins contur prin intermediul unor valori ce au constiuit baza proiectului: răbdarea, perseverența, pasiunea și responsabilitatea.

Pornind de la premisa că de la catedră se vede altfel, am vrut ca în acest an să scoatem la iveală ideile neobișnuite ale participanților, să le dăm șansa să-și valorifice potențialul și să iasă din zona de confort. Sunt mandră că elevii-profesori și-au luat rolul în serios și că și-au depăsit emoțiile, reușind să trezească spiritul ludic și curios al claselor la care au predat, captând atenția tuturor prin pasiunea ce putea fi citită în ochii lor.”

Ziua Elevului – de la catedră se vede altfel

Doamna Alina Hristea, în calitate de profesoară de limba română, ne mărturiseşte că: „Întotdeauna elevii care mi-au ţinut locul au fost unii serioşi, pasionaţi de lectură şi interesaţi de a îşi depăşi limitele cunoaşterii. Astfel încât, anul acesta nu a fost diferit.

De fiecare dată, în urma unor pregătiri prealabile, care pot viza discuţii referitoare la tipul lecţiei, modul de captare a atenţiei sau fişele de lucru pentru colegii lor, care le vor fi elevi, mă aşez în bancă şi le împărtăşesc emoţia predării. Îmi dau dreptate când le spun că nu este mereu cea mai uşoară ipostaza în care se pot afla şi ajung să recunoască că este diferit de ceea ce se aşteptau. Întrucât, de la catedră se vede altfel.”

Ziua Elevului – de la catedră se vede altfel

Smaranda Olariu, elevă în clasa a XI-a, ne-a oferit de asemenea o descriere a modului în care a devenit profesor pentru o zi: „Ziua Elevului a fost plină de emoție, spirit tanăr și muzică. Am predat franceză. Am încercat să fac o paralelă între vechi și nou, arătandu-le colegilor mei că și franceza poate fi cool. Stromae m-a ajutat aici. Am vorbit ca de la egal la egal despre mesajul unei melodii, despre ce transmite ea, și despre dragostea ce este în prezent ca o pasăre Twitter (l’amour est comme l’oiseau de Twitter).

Nu pot spune că a fost ușor. M-am încăpățânat să vorbesc doar în franceză și din fericire am reușit. Și mai îmbucurător este că au înțeles ce spun! Mare mi-a fost mirarea să o văd și pe profesoară incantată de inițiativă (îl știa deja pe Stromae). Cât despre a fi profesor, cel mai greu e să te încadrezi în timp (și să le pui absențe propriilor colegi ).”

Elevii-profesori sunt hotărâți să retrăiască și anul viitor această experiență, așadar noi le urăm succes și lecție ușoară!

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.