YouthBank București, sfârșitului celui de-al treilea an

sigla youthbank

Liceeni participanți la a treia ediție a programului YouthBank București s-au reunit marți, 19 iunie, la The Institute – The Cafe, în cadrul evenimentului de încheiere a programului din acest an școlar. Cei 24 de voluntari, membrii ai echipei YouthBank București și-au împărtășit experiențele din acest an, iar cele 7 echipe de liceeni ale căror inițiative au fost finanțate de program, au prezentat rezultatele proiectelor implementate.

Echipa YouthBank București a reușit în cele trei ediții ale programului să creeze un fond de investiții în valoare de 19,500 de euro din care au fost finanțate 31 de proiecte inițiate de elevii bucureșteni.

În prima parte din anul școlar, ei reuşesc să facă o campanie de fundraising pentru fondul lor, organizând diverse evenimente. Anul acesta au organizat un concert cu Mihai Mărgineanu, Florin Chilian și Magnum Opus în Cafeneaua Actorilor din Parcul Tineretului, un concert cu Ada Milea și Bobo în Clubul Wings și un Maraton de filme în Clubul Fabrica.

Ca și metodă pasivă de fundraising, tinerii au vândut şi felicitări cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Iar anul acesta fonul strâns de copii a fost dublat de către Banca Comericală Română (BCR) și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

YouthBank este un program de educație și antreprenoriat social, organizat la nivel național de ARC, în parteneriat cu BCR, şi coordonat la nivel local de FCB.

Programul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și susținut de Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti.

Din fondul strâns de membrii au fost finanțate şapte proiecte ale liceenilor din sectoarele 1 și 2 din Bucureşti, care au reușit să identfice soluții pentru anumite nevoi din comunitatea lor. Proiectele ating diverse domenii precum: social, educație, mediu, artistic/cultural, ș.a.m.d..

Ce proiecte au fost puse în aplicare în 2012?

1) Summer ECO Fest/ Liceul George Coșbuc

Acest proiect a fost adresat celor care doresc să petreacă o sâmbătă în stil eco-friendly. În timpul evenimentului au putut fi achiziționate obiecte de decorațiune interioară, accesorii, obiecte vestimentare și multe alte produse hand-made. De asemenea, a avut loc și un concurs cu premii de decorare de biciclete cu obiecte reciclabile.

Nu doar că la evenimentul lor m-am urcat pentru prima dată pe o bicicletă în viața mea, dar fetele din Liceul George Coșbuc au luat premiul pentru cel mai bun proiect.

2) Brunch pe Mătăsari/ Liceul George Coșbuc

Brunch-ul (combinația dintre breakfast și lunch) ținut timp de patru săptămâni la Home Mătăsari a fost o ocazie interesantă pentru participanți. Ei au putut viziona piese de teatru, o expoziție de fotografie și au putut învăța cum să facă praline. Toate preparatele au fost pregătite de către Dona Ghenof, iar piesele de teatru jucate de trupa Brainstroming.

Atât locația, cât și preparatele, oamenii, atmosfera îmi aduceau aminte de Anglia. Un proiect plin de tinerețe și prospețime, care sper să aibă și o continuitate pe viitor.

3) Sertissage- Școală de pantomimă/ Liceul Aurel Vlaicu

Proiectul a constat în organizarea unui turneu de teatru în zece licee, recrutare de liceeni interesați de domeniu și creearea școlii de pantomimă Sertissage.

4) Be the Change!/ Liceul Aurel Vlaicu

Be the change! este cel mai original și mai drăgălaș proiect de anul acesta. Doi liceeni s-au costumat în urși și au mers prin oraș cu flori, dulciuri și îmbrățișări, toate pentru cât mai multe zâmbete.

5) Cerul unei nopți de vară/ Liceul Tudor Vianu

Proiectul a avut drept scop să familiarizeze elevii de liceu cu constelațiile, toate acestea în cadrul unei întâlniri ce a fost organizată la Observatorul Astronomic. În timpul sesiunii, au avut loc mai multe activități, copiii au pictat o pânză de doi metri și a avut loc un concurs cu premii pentru creativitate.

6) Laborator în aer liber/ Liceul Sf. Sava

Proiectul și-a propus să creeze un laborator în aer liber, un spațiu de studiu neconvențional adresat elevilor Colegiului Național Sf. Sava. Spațiul este destinat desfășurării activităților educative și de petrecere a timpului liber.

7) Luceafărul Eminescian/ Liceul Dimitrie Paciurea

Proiectul a constat în organizarea unui vernisaj cu vânzare, într-un spațiu neconvențional. O parte din banii rezultați din vânzarea lucrărilor sunt folosiți pentru achiziționarea de materiale de desenat și pictat pentru elevii din liceul Paciurea. Restul banilor au fost folosiți pentru organizarea unui nou eveniment similar.


Pentru mine YouthBank-ul a reprezentat cea mai frumoasă experiență a mea, YouthBank-ul m-a crescut încă de pe vremea când nu eram de-a lor.

Anul trecut am aplicat și eu cu un proiect alături de colegii mei din Liceul Nicolae Tonitza, proiect numit Supersiții în Vânt. Noi am organizat o expoziție neconvențională, pe tema superstițiilor. Aceasta a fost cu vânzare, iar din banii strânși am luat aparatură medicală pentru Spitalul Marie Curie.

Nu credeam că o sa fie aprobat proiectul. Cricumstanțele de atunci m-au făcut să mă ambiționez cel mai mult să-mi fie aprobat proiectul… și s-a întâmplat!

Anul acesta am zis de ce să nu intru în marea familie YouthBank și să văd cum e și de partea cealaltă a baricadei. Faptul că am prespectivă dublă asupra acestui program pot spune că mă face să-l înțeleg pe zi ce trece mai bine.

Nu o să pot vreodată să renunț la YouthBank, it is a part of me. Mi s-au întâmplat numai lucruri minunate de când sunt în echipa lor, începând de la cunoștințele pe care le-am acumulat, până la oamenii pe care i-am întâlnit și nu credeam că o să stau la masă cu ei. Toate glumele și fazele amuzante pe care le-am trăit alături de colegi și atașamentul față de ei m-au făcut să realizez cât de important a fost YouthBank în viaţa mea.

Așadar, noua generație nu înseamnă doar destrăbălare și pierderea timpului aiurea. Încă există tineri care se gândesc la viitorul lor, chiar dacă sunt încă în liceu!

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.