Vreau să studiez în SUA. Ce trebuie să fac?

Studiile în străinătate au încetat de mult să mai fie un vis irealizabil. Din ce în ce mai mulţi tineri hotărăsc să facă facultatea pe alte meleaguri, căutând nu doar o specializare, ci şi o experienţă de viaţă diferită. Pentru cei care hotărăsc să meargă tocmai în Statele Unite, schimbarea poate fi drastică. Tocmai de aceea, pentru că a pleca la facultate în patria lui Obama nu e ca şi cum ai lua metroul până la Universitate sau Politehnica, vă prezentăm “Go Study USA. F.A.Q”.

1. De ce să merg să studiez în SUA?
Chiar aşa, de ce să studiezi în SUA? Doar, vorba aceea, sunt şi la noi facultăţi câtă frunză şi iarbă, pentru care nu trebuie să traversezi niciun ocean.

Ei bine, răspunsul e simplu: fără exagerări inutile, o perioadă de studiu în SUA ar putea prea bine fi aventura vieţii tale.

De asemenea, poti beneficia de îndrumările unor profesori valoroşi şi de mijloace de predare moderne. Poţi cunoaşte oameni din toată lumea şi, de ce nu, distracţia made in USA.

2. Mai concret de atât. Care sunt avantajele sistemului educaţional american?
Concret:
– ai şansa unei specializări duble: poţi să studiezi materii în plus faţă de cele care ţin de specializarea aleasă şi, astfel, poţi primi la final două diplome
– îţi poţi schimba specializarea oricând pe parcursul perioadei de studiu
– te poţi concentra numai pe anumite părţi din domeniul de studiu ales; cu alte cuvinte, îţi poţi alege chiar numai cursurile de care eşti interesat în mod deosebit;
– se pune un accent deosebit pe metodele de predare non-formale, individualizate;
– se încurajează creativitatea şi dezbaterile permanente;
– relaţiile cu profesorii sunt foarte deschise; studentul e privit ca un “partener”;
– studenţii beneficiază de biblioteci moderne, campusuri bine dotate si facilităţi tehnice

3. Cum aleg o universitate potrivită?
Simplu: trebuie să ştii bine ce îţi doreşti. Ce vrei să studiezi şi cam în ce mediu ai vrea să o faci. Preferi căldura de California sau zăpezile de Alaska? Ai vrea să-ţi petreci timpul într-o metropolă sau într-un orăşel liniştit?

Fii atent, cel mai bine e să te asiguri că ai ales o universitate acreditată! Acreditarea îţi dovedeşte că instituţia respectivă este de un nivel ridicat.

4. Cum pot fi admis la o universitate din SUA?
Sigur ai văzut în filme. Trimiţi o aplicaţie şi aştepţi un mesaj prin care eşti anunţat dacă eşti admis sau nu.

In cele mai multe cazuri, aplicaţia ta trebuie să conţină un eseu de motivaţie, scrisori de recomandare, foaia matricolă din liceu şi diploma de bacalaureat (ambele acte în traducere legalizată), rezultatele atestatelor de limba engleză (ai grijă, majoritatea universităţilor americane solicita TOEFL-ul), o taxă de înscriere şi un document care să dovedească că vei putea să îţi finanţezi studiile. “Documentul” poate fi un extras bancar care să arate că dispui de fonduri private sau o atestare a faptului că beneficiezi de o bursă.

5. În cât timp primesc răspunsul?
În funcţie de universitatea la care ai aplicat, răspunsul poate veni într-o perioadă care variază între câteva săptămâni si câteva luni.

6. Nu sunt geniu. Am vreo şansă de a fi admis la o universitate din State?
Da, ai. Facultăţile din SUA nu sunt numai pentru genii. Myth busted. De pildă, există universităţi care nu cer TOEFL şi îti permit să îţi perfectionezi engleza în paralel cu studiile. De asemenea, există şi universităţi care nu pretind redactarea unui eseu clasic, ci acceptă variante mai puţin formale, ca de pildă eseuri-video. Se înlesneşte astfel accesul la universităţi tinerilor care nu sunt neapărat supradotaţi.

7. Ce viză îmi trebuie?
Vei avea nevoie de o viză specială, temporară, pentru studenţi. Cei care care au fost admişi la o instituţie academică (universitate, colegiu, liceu etc) trebuie să scolicite viză de tip F. Faptul că ai fost admis la o şcoală americană va trebui dovedit prin aşa-numitul formular I-20 (certificatul de eligibilitate), semnat de tine şi de reprezentantul oficial al instituţiei unde ai fost acceptat.

8. Pot să rămân în State după ce termin facultatea?
Nu ar fi mai frumos dacă te-ai întoarce în ţară şi ai aplica aici ce ai învăţat de la ei?

Există însă şi posibilitatea de a rămâne, cel puţin o bucată de timp, pe plaiuri americane. După ce obţii o diplomă de studiu în SUA, poţi rămâne acolo să lucrezi o perioadă de până la un an. Apoi, dacă vrei, poţi încerca să transformi permisul de muncă într-o viză mai îndelungată.

Concluzia

E drept, să studiezi în SUA nu e ca şi cum ai lua metroul până la Universitate sau Politehnica, dar dacă ştii bine ce ai de făcut şi esti hotărât să faci pasul ăsta, lucrurile pot fi mult mai puţin complicate decât îţi închipui acum. Dacă vrei să afli mai multe despre studiile în SUA, poţi să ne laşi un comentariu sau poţi să trimiţi un mail la info@gostudyusa.net. Promitem să răspundem

Ana Soviany, consultant educational Orion Learning Network

Distribuie:

41 Comentarii

 • Reply 13.April.2011

  Blogger Nambar Oan

  Foarte interesant articolul.Insa( “o taxă de înscriere şi un document care să dovedească că vei putea să îţi finanţezi studiile. “Documentul” poate fi un extras bancar care să arate că dispui de fonduri private”) presupun ca acest articol este doar pentru 5% din romani nu?

  • Reply 13.April.2011

   Ana Soviany

   Salut :)

   Exista si posibilitatea accesarii unor burse, care iti acopera partial sau total cheltuielile de studii.

   Pentru a putea primi o asemenea bursa trebuie sa te hotarasti din timp ca vrei sa pleci si sa iti asiguri un dosar care sa iti evidentieze cat mai bine calitatile. Conteaza nu doar rezultatele academice, ci si activitatile extrascolare (de exemplu, voluntariatul poate fi un atu foarte important).

   Exista si fundatii care sponsorizeaza perioadele de studiu, pot fi accesate burse private si, desigur, exista si posibilitatea creditelor de studii. Deci oportunitati exista :)

   • Reply 12.July.2014

    Doina Secu

    Unde trebuie să depun actele pentru a obține o bursă în SUA?

 • Reply 18.April.2011

  Vlad stoica

  E foarte greu sa pleci in state, am incercat si eu acum 2 ani sa merg la facultate acolo, nu am reusit pana la urma in timp util si am renuntat. Pentru experienta voastra si pentru CV e foarte bine sa studiati in state, dar e greu de ajuns. Succes celor care incearca.

  • Reply 18.April.2011

   Ana Soviany

   Nu e chiar atat de complicat, trebuie doar sa stii bine ce ai de facut si sa fii foarte atent sa nu depasesti deadline-urile. De aceea, cel mai bine ar fi sa te hotarasti din vreme ca vrei sa faci pasul asta, astfel incat sa poti sa rezolvi la timp toate formalitatile.

   Si nu vreau sa las impresia unei reclame ieftine, dar exista companii de consultanta care exact cu asta se ocupa: il ajuta pe aplicant nu doar sa gaseasca o facultate potrivita, ci si sa isi alcatuiasca, in timp util, dosarul :)

   • Reply 19.April.2011

    justsmile

    poti da un exemplu de astfel de companie, te rog? nu stiu de unde sa incep in cautarea facultatii :) multumesc

    • 19.April.2011

     Ana Soviany

     Pai, de exemplu, compania pe care o reprezint, Orion Learning Network :)

     Daca ai vreo intrebare, poti sa ne scrii la adresa din articol (info@gostudyusa.net) sau (daca esti din Bucuresti) te asteptam si la sediul nostru de pe Bulevardul Unirii 64 :)

    • 8.August.2011

     Maria

     Si aceasta adresare la compania pe care o reprezentati ce costuri presupune si ce sanse de reusita au existat dealungul timpului,in procete daca se poate.Multumesc!!

    • 8.August.2011

     Maria

     ,,procente,,scuze!

   • Reply 30.October.2015

    Maria

    Buna! Cum as putea sa dau de agentia voastra? Mai avesti sediul din Bucuresti mentionat anetrior, intrucat vad ca postarile sunt destul de vechi? merci

   • Reply 12.January.2016

    Sandra Mamaliga

    Buna Ana ! eu vreau foarte mult sa ajung in USA ca sa imi fac studiile si o cariera ….am la moment 15 ani….si inca invat engleza . Am scopuri foarte mari la ceea ce priveste viitorul meu in America si ma informez de ceva vreme ce as putea sa fac pentru a le indeplini…ai scris mai sus ca sunt companii de consultanta care m-ar putea ajuta …poti sa specifici te rog….multumesc si sper sa reusesc ceva

 • Reply 14.May.2011

  moca

  “Nu ar fi mai frumos dacă te-ai întoarce în ţară şi ai aplica aici ce ai învăţat de la ei?”

  Asta e genu’ meu de sarcasm.

 • Reply 16.August.2011

  ramona

  vreau sa-mi trimit fiica de 15 ani in Alaska la liceu, la niste prieteni,..ei isi doresc mult ca ea sa mearga sa locuiasca cu ei..credeti ca are vreo sansa de plecare.?? daca da cu ce ar trebui sa incep?? va multumesc

  • Reply 12.January.2016

   Sandra Mamaliga

   Buna ! Ma numesc Sandra si am tot 15 ani ….vreau si eu sa plec in America pentru studii si in viitor poate o cariera dar nu am prieteni sau rude acolo deloc ….ma informez de ceva vreme cum sa procedez…vreau sa intreb…liceul la care vreti sa o dati pe fiica dmv este dispus sa accepte elevi care inca nu stiu foarte bine engleza si pe parcurs o inveti….fiica dmv stie bine engleza ? ..Multumesc mult de atentie si sper sa primesc un raspuns :))

 • Reply 14.July.2012

  Elena

  Salut! As dori si eu niste informatii in legatura cu plecarea in strainatate. E atat de greu pe cat pare ? Sunt eleva de liceu, studiez limba engleza in regim bilingv, pentru ca asta imi place sa fac. Am vreo sansa sa ajung sa studiez undeva in strainatate , S.U.A. sau Anglia? E devreme sa ma gandesc la asta, dar as dori sa imi stabilesc un drum pe care sa merg si as vrea sa aflu ce standarde trebuie sa ating ca sa fiu admisa. Multumesc anticipat !

  • Reply 14.July.2012

   Mihai Cosmin

   Există o diferență între a studia în Anglia și a studia în S.U.A.

   Varianta cea mai accesibilă este Anglia, pentru a studia acolo, trebuie să intri pe site-ul universității/facultății și să vezi condițiile cerute persoanelor care vor veni din alte țări. De obicei ți se cere să obții un certificat Cambridge de tip IELTS, CAE, CPE, BEC, ILEC etc. (pentru a afla mai multe detalii despre aceste certificate accesează site-ul British Council Romania) și o medie minimă la examenul de Bacalaureat (peste 8 de obicei).

   Dacă îndeplinești aceste condiții atunci vei fi admisă la facultate în Anglia.

   În ceea ce privește college-ul din S.U.A. apar ceva complicații. Noi nu avem același stil de examene relevante ca în alte țări, iar din această cauză admiterea este destul de dificilă. Pe lângă cerințele facultăților din Anglia, trebuie să obții viza de studiu de la ambasadă. Pare simplu, dar nu este… Ei nu îți vor verifica doar cunoștințele lingvistice și motivele tale de a studia în țara lor, îți vor verifica și trecutul, al tău cât și al membrilor familiei tale.

   De asemenea îți vor verifica și situația financiară a ta și a părinților tăi pentru a vedea că îți poți permite să studiezi în străinătate… De obicei ei caută motive care să te lege în continuare de România (nu vor ca tu să ajungi în Statele Unite și să crezi că vei rămâne acolo pentru tot restul vieții) și de obicei îți cer să ai o sumă importantă de bani la dispoziție pentru a-ți putea permite să plătești taxele de școlarizare și să te poți întreține pe durata studiilor (de obicei nu este mai mică de 60-80.000 de dolari).

   Totul depinde de obținerea acelei vize și de scrisoarea ta de intenție care trebuie să conțină o descriere personală cât mai amplă, în care să fie cuprinse toate activitățile extrașcolare realizate (n-ar strica și câteva scrisori de intenție).

   Sfatul meu este să studiezi ori în țară, ori în Uniunea Europeană iar apoi să aplici pentru a obține un stagiu/ o bursă de studiu pentru 1/2 semestre la diferite universități din țări diferite (existe destule programe de acest gen și la facultățile din țară, dar pentru a obține o asemenea șansă trebuie să fii printre cei mai buni!).

   • Reply 15.July.2012

    Elena

    Multumesc din suflet pentru detalii. Imi puteti lasa o adresa de e-mail, sa va caut pe facebook sau oriunde ca sa imi mai oferiti, daca doriti, cateva informatii, sfaturi etc.? Multumesc inca o data!

    • 15.July.2012

     Mihai Cosmin

     Ne poți scrie mesaje pe private pe pagina noastră de facebook și îți vom răspunde cu cea mai mare plăcere! Mult succes!
     http://www.facebook.com/amdoar18ani

  • Reply 6.March.2013

   Vitali

   Ma intereseaza si pe mine acest subiect. :) Sunt din MD dar detin cetatenie RO si o sa fac un liceu tot in RO dar dupa vreau sa merg in SUA si as dori si eu niste informatii (ce ar trebui sa stiu)? Multumesc!

 • Reply 20.February.2013

  Andra

  Multumesc mult pentru articol, m-a facut sa ma gandesc mai serios in legatura cu facultatea. As avea insa 2 intrebari: 1,,Pentru a putea primi o asemenea bursa trebuie sa te hotarasti din timp ca vrei sa pleci…” – aici la mine cred ca ar putea fi o problema.Sunt in clasa 12, in sem 2…e prea tarziu pt mine acum ca m-am hotarat sa plec, nu neaparat in SUA, ci poate in alta tara ? 2 ,,De obicei ți se cere să obții un certificat Cambridge de tip IELTS, CAE, CPE, BEC, ILEC..” – si daca nu am asa ceva ? presupun ca nu exista nici-o sansa ..? Multumesc inca o data !

 • Reply 22.February.2013

  Ana

  Buna, Andra.

  Imi primul rand, mult succes la examenele de anul acesta!

  E putin cam tarziu, intr-adevar, pentru aplicarea la o universitate din afara, mai ales din State. Procesul necesita destul de mult timp. Nu e neaparat imposibil insa si sfatul meu ar fi sa verfici site-urile universitatilor care te intereseaza si sa vezi care sunt deadline-urile lor. Trebuie sa tii insa cont de faptul ca dosarul nu e chiar asa usor/rapid de intocmit. Mai ales ca da, ai nevoie de un certificat de limba (din nou, trebuie sa verifici site-urile universitatilor care te intereseaza, pentru a vedea daca cer un anume atestat).

  Multa bafta iti doresc! :)

 • Reply 15.March.2013

  Claudia Georgiana

  Buna ziua,

  M-ar placea foarte mult sa studiez in S.U.A , si m-ar interesa care este mai exact procedura care trebuie recursa pentru a reusi sa primesc un raspuns pozitiv de la universitate si bursa.
  Sunt in clasa a 11 a . Din cate stiu eu,afli daca ai fost admis la universitate chiar din timpul anului scolar (contand cu faltul ca ai inceput procedura de admitere cu anterioritate).
  Astept un raspuns,multumesc.

 • Reply 11.May.2013

  Ion

  ”Nu ar fi mai frumos dacă te-ai întoarce în ţară şi ai aplica aici ce ai învăţat de la ei?”
  Ironie pura!

 • Reply 28.May.2013

  Alexandra

  Buna ziua, sunt in clasa a Ix-a si ma gandesc serios sa studiez in strainatate (Statele Unite) M-ar interesa ce ar trebui sa fac mai exact pentru a primi o bursa,luand in calcul ca fara aceasta nu as putea plati taxele de scolarizare.si daca am o sansa reala la studii avand in calcul media aproximativ 9.
  Iar examenul TOELF cam in ce perioada ar trebui sa-l sustin?unele persoane mi-au recomandat clasa a XI-a avand in vedere si faptul ca pana atunci pot face destule voluntariate.
  In cazul in care voi fi acceptata ma sperie faptul ca voi studia in limba engleza(o inteleg foarte bine si o si vorbesc dar….)imi e teama ca nu voi putea intelege cursurile.
  Multumesc,si imi cer scuze pentru mesajul mult prea lung.

 • Reply 20.June.2013

  sonja vajo

  as dori sa imi spuneti si mie media de admitere la universitatile din S.U.A
  va multumesc mult !!!!

 • Reply 14.January.2014

  Tamas Roxana

  Buna. Imi doresc sa aplic la una din Univesitatile din state. Cu cine as putea vorbi ca sa ma indrume, sa ma ajute sa iau o decizie buna ?!

 • Reply 5.August.2014

  Mihaela Andreea

  Trec clasa a IX-a la Colegiul National de Arte Dinu Lipatti,sectia actorie. Vreau sa merg mai departe cu actoria, dar nu in tara. Nu am probleme cu engleza ,chiar daca vreau sa incep niste cursuri ca sa ma perfectionez. Ar trebui sa-mi iau gandul de la o facultate in SUA?

 • Reply 14.August.2014

  Buliga Eugeniu

  Buna ziua,imi cer si eu scuze,am in 2014-2015 bacalaureatul,si as dori sa aflu cum pot ajunge si eu la studii in SUA ,am 19 ani ,sunt Moldovean,si fac studiile in Romania,am cetatenie Romana,dar foarte tare as dori sa ajung in SUA la studii,in acest an o sa studiez limba exgleza la nivel superior.Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Reply 14.August.2014

   Corina Niţescu

   Bună, Eugeniu.

   Din păcate, noi nu deţinem mai multe informaţii şi sfaturi decât cele prezentate în articol. Acesta a fost scris de către un reprezentat al unei firme care se ocupă de învăţământul în universităţile din afara României. Ceea ce îţi recomand cu căldură este să apelezi la o firmă/persoană specializată în acest domeniu, care să te îndrume şi să te ajute să îţi întocmeşti un dosar bun pentru aplicaţie.

   Îţi ţin pumnii şi sper să ajungi să studiezi acolo unde îţi doreşti.

 • Reply 1.September.2014

  Pascu Raluca

  Bună ziua, pe lângă cele menționate în acest articol, nu sunt și testele lor, SAT?

  • Reply 5.June.2016

   Anonimus

   Bună, si eu aş vrea să iau legătura cu cineva care ar lutea să mă indrume, v-aş fi recunoscătoare!

 • Reply 10.December.2014

  Maria

  Buna. Sunt in clasa a 9a la profil stiinte ale naturii. Mi-ar placea foarte mult sa studiez in US dat fiind faptul ca planuiam sa ma stabilesc acolo dupa ce termin o facultate in tara. Dupa ce am aflat ca as putea obtine o bursa pentru a studia in state am inceput sa ma interesez mai mult si asa am descoperit acest site.
  Cu engleza ma descurc destul de bine la nivel conversational, insa voluntariat nu sunt sigura ca voi avea sanse sa fac deoarece locuiesc intr-un orasel mic iar astfel de ocazii sunt foarte foarte rare. A, si inca ceva, exista examene ca TOEFL dar care sunt gratuite? Pentru ca nu cred ca imi permit sa dau vreun TOEFL sau Cambridge.
  Multumesc !

 • Buna ziua ma numesc Oprea Cosmina Andreea si am 17 ani si sunt in clasa a 10-a as vrea sa studiez clasa a 11-a si a 12-a in America in nashville in tennesse

 • Reply 15.April.2015

  Elena Stoleri

  Buna ziua. E obligatoriu sa trec cursuri de pregatire pentru facultatea de medicina veterinara in SUA?

 • Reply 26.August.2015

  maria

  Ca sa intri la medicina in USA, trebuie sa completezi cursurile unei facultati pregatitoare care se cheama PRE- MED, dupa care este obligatoriu sa dai examenul MCAT (Medical College Admission Test), ai nevoie de scrisori de recomandare de la profesorii din PRE MED, iar unele facultati in cer GPA score, mediile generale din timpul PRE MED. Deci pentru inceput trebuie sa te inscrii la PRE MED

 • Reply 19.October.2016

  Stahi Nicu

  Salut! Sunt student la Universitatea Tehnica ” Gheorghe Asachi” din Iasi ,anul 2, facultatea de mecanica, specializarea mecatronica si robotica. Am si eu o dorinta sa studiez in SUA, si anume in California,Sacramento. Este posibil asa ceva ? Cu ce trebuie sa incep ? Cum pot gasi universitatea potrivita ? Multumesc.

 • Reply 9.January.2017

  Iasmima

  Ce medie ar trebui sa ai??

 • Reply 10.May.2017

  Crina Patrașcu

  Buna ziua!Am inceput sa ma documentez de curand in legatura cu studiile in strainatate si avantajele acestora.Am dat din intamplare peste acest articol,destul de motivational.As dori sa aplic pentru o bursa in America in cadrul unei facultati de muzica.Specializarea mea este pentru instrumentele traditionale,respectiv,naiul.Am cautat pe diverse site-uri aceasta specializare,insa nu am gasit nici un conservator in care sa se practice.Ati putea,daca aveti informatii cu privire la aceasta specializare,sa-mi recomandati o facultate ?
  Mentionez ca sunt abia in clasa a XI-a,mai am timp sa ma informez,insa daca doresc sa obtin si o bursa,banuiesc ca ar trebui sa studiez in timp util,probabil vor fi cerinte mai mari.Astept raspuns,va multumesc!

  • Reply 16.May.2017

   Corina Niţescu

   Bună.

   Noi nu avem informaţii în domeniu, dar poţi lua legătura cu o firmă care se ocupă de consiliere educaţională. Îţi recomandăm http://www.integraledu.ro/.

   Spor şi sper să găseşti ceea ce cauţi!

 • Reply 22.May.2017

  Costel

  Buna ziua/seara,as vrea foarte mult sa studiez in America la o facultate de actorie,trec in clasa a 12-a,la un liceu cu profil de mecanica auto..as avea vreo sansa sa intru la o facultate acolo de actorie?

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.