Vieţi secrete – Tatiana de Rosnay

Vieti secrete” de Tatiana de Rosnay – Editura Litera Premium
Vieţi secrete -Tatiana de Rosnay

A doua carte în limba engleză redactată de către Tatiana de Rosnay, s-a bucurat de succes internaţional încă de la apariţia acesteia, devenind bestseller New York Times publicat în 17 ţări.

Despre ce este vorba în Vieti secrete?

Petrecându-se în Franţa contemporană, acţiunea se rezumă la o familie obişnuită, ce se confruntă cu o serie de probleme ce urmează să afecteze destinul fiecărui membru în parte.

Romanul este redactat din perspectiva eroului principal, Antoine Rey, arhitect ce se apropie de patruzeci şi cinci de ani, dar care a trecut deja printr-o căsnicie lungă şi un divorţ dureros ce l-a adus într-un moment de impas în viaţa sa.

Cu ocazia apropierii zilei de naştere a surorii sale, doreşte să o surprindă printr-o întoarcere pe insula Noirmoutier, locul în care obişnuiau să vină alături de familia lor când erau copii. Odată cu retrăirea amintirilor frumoase din acea vreme, Melanie îşi aminteşte brusc o scenă tulburătoare despre ultima vară petrecută acolo.

Aflând de secretul şocant al familiei, Antoine se găseşte într-un punct în viaţa sa în care totul este neclar, de aceea unica soluţie de a trece mai departe este de a înfrunta situaţia, indiferent de circumstanţe.

Ce mi-a plăcut la Vieţi secrete de Tatiana de Rosnay?

La o primă vedere, povestea pare una simplă, însă, pe parcursul lecturii devii tot mai apropiat de personajul principal, încât fiecare durere pe care el o simte devine, într-o oarecare măsură, o proprie durere.

Subiectul romanului acoperă teme precum: căsnicia, divorţul, moartea, relaţia părinţi-copii, teme care ne implică pe fiecare dintre noi la un anumit moment în viaţă şi cu care Antoine se confruntă în cele câteva sute de pagini. “Nu suntem oare modelaţi pentru totdeauna de copilăria noastră, de rănile ei, de secretele ei, de durerea ei ascunsă?” este una dintre întrebările pe care şi le pune şi la care încearcă să găsească un răspuns.

Toate trăirile sale ne împing la o reflecţie asupra deciziilor luate în propriile vieţi, care ar putea afecta viitorul nostru, cât şi al celor din jur. În plus, romanul este structurat pe capitole scurte, nenumerotate, care se încheie subtil cu un subiect de contemplare adresat tuturor cititorilor.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această lectură a fost modalitatea prin care autoarea a reuşit să surprindă temele abordate din care noi, ca cititori, să sustragem ideile principale aplicabile în realitate, fără a afecta povestea lui Antoine.

De ce recomand cartea Vieţi secrete?

Fiinţa umană este caracterizată prin dorinţa sa de identificare cu tot ceea ce întâlneşte. De aceea, consider că acest roman uşor de citit, dar mai greu de digerat, este un mijloc prin care oricine poate să se descopere pe sine. De asemenea, desfăşurarea acţiunii are loc în prezentul nostru, astfel încât raporturile interpersonale la nivelul unei familii sunt adecvate problemelor actuale şi pot reprezenta sfaturi foarte utile pentru orice cititor.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.