Vehicle 19 – Cursă infernală (2013)

Vehicle 19 sau Cursă infernală face parte din acea categorie de filme care au o poveste sau o idee bună la bază și… și cam atât. Un film previzibil pe tot parcursul său, în care Paul Walker este furios, dar nu și iute!

Vehicle 19  - Cursă infernală (2013)

Sinopsis

Ajuns într-un oraş străin, un deţinut eliberat pe cauţiune închiriază fără să ştie o maşină care-l aruncă într-o cursă infernală atunci când descoperă în portbagaj un „pasager” nedorit (o femeie legată de mâini şi de picioare). Pentru că a închiriat maşina care nu trebuia, se trezeşte acum cu toată poliţia pe urmele lui, care vrea cu orice preţ ca femeia din maşină să nu ajungă să depună mărturie într-un caz care implica poliţişti corupţi.

Plusuri și minusuri

Prima reacție pe care am avut-o după ce am văzut trailer-ul filmului a fost aceea că Vehicle 19/Cursă infernală va fii un nou film Fast&Furious, idee întărită și de faptul că rolul principal i-a revenit actorului Paul Walker, una dintre vedetele francizei de succes.

Nu sunt un fan al filmelor din seria Fast&Furious, dar pe o parte dintre ele le-am urmărit și le-am considerat acceptabile. Multă acțiune, autovehicule de ultimă generație, mulți cai putere, curse de urmărire care să provoace adrenalină, explozii și frumusețe feminină – descrierea perfectă a unui film Fast&Furious. Acest gen de lucruri mă așteptam să le regăsesc și la Cursă infernală… dar n-a fost să fie așa.

Vehicle 19  - Cursă infernală (2013)

Voi începe cu trailer-ul care te poate induce foarte ușor în eroare. În cele 2 minute sunt comprimate toate scenele importante din film, creându-ți impresia că vei merge să vizionezi un film de acțiune (în realitate fiind un film de acțiune cu frâna de mână trasă…).

Desfășurarea firului narativ are loc, într-o mare măsură, la bordul unui autovehicul condus de Michael Woods (Paul Walker) prin Jonnesburg, Africa de Sud. Soarta pare a nu-i fi prielnică, personajul principal fiind nevoit să facă mai multe opriri și devieri de la traseu înainte să ajungă să se întâlnească cu prietena lui, aceste lucruri făcând din Vehicle 19 mai degrabă un film de turism decât de acțiune.

Vehicle 19  - Cursă infernală (2013)

De-a lungul călătoriei vor fi prezentate spectatorilor și părțile frumoase ale orașului, dar în special accentul va fi pus pe lucrurile mai puțin frumoase, cum ar fi corupția, vandalismul și furtul săvârșit de către minori.

Cursele de urmărire, puține la număr, nu dau senzația unei lupte dintre viață și moarte (așa cum ar trebui ca ele să transmită), ci mai degrabă a unei plimbări cu autovehiculul personal într-o zi frumoasă de duminică, fiind urmărit de trei patru șoferi cărora le este frică să depășească viteza maximă legal admisă în oraş – 50 km/h.

Vehicle 19  - Cursă infernală (2013)

Cursă infernală este un film foarte previzibil, nereușind să te surprindă cu nimic într-un mod plăcut. Dimpotrivă, o parte din scenele filmului ating o notă atât de înaltă de penibilitate încât pot stârni râsul ironic, necontrolat al spectatorilor din sală.

Prestația lui Paul Walker este de admirat, realizând un rol bun, dar aceasta este pusă la îndoială de calitatea slabă a performanțelor celorlalți actori ai filmului. Naima McLean, spre exemplu, din prea multă dorință de a se afirma (presupun), realizează un testimonial atât de profund încât cei care au criticat-o pe Marion Cotillard pentru decesul personajului său din The Dark Knight Rises, vor fi nevoiţi să-și refacă topul celor mai slabe decese pe marile ecrane.

Vehicle 19  - Cursă infernală (2013)

Concluzie

Cursă infernală dă impresia unui film cu o idee bună la origine, un film mozaic care aduce aminte de alte filme de gen realizate cu mult mai mult succes, precum Cellular (2004) sau The Transporter (2002). Un film în care personajul principal, Michael Woods, are propria sa călătorie pentru a îndrepta o parte din greșelile trecutului, dar care în final rămâne cu o reclamă bună la marca de telefoane Blackberry.

Cei care însă doresc să-l vadă pe Paul Walker pe marile ecrane înainte de apariția noului film Fast&Furious, pot merge în cinematografele Cinema City din țară, începând de vineri, 22 martie, pentru a viziona Vehicle 19 – Cursă infernală. Filmul este distribuit în România de RoImage și PROROM.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.