Urzeala Tronurilor – Cartea sau Serialul TV (I)

“Where do I begin, my lords and ladies?” Urzeala Tronurilor - Cartea sau Serialul TV (I)

Am auzit pentru prima oară titlul ‘Urzeala Tronurilor’ odată cu promo-urile de pe HBO. Nu i-am dat mare importanţă la început, considerând că o să fie o altă producţie marca HBO, gen ‘The Tudors’, la care probabil o să mă uit când nu am altceva mai bun de făcut decât să butonez telecomanda de la televizor.

Mă bucur ca m-am inşelat! S-a întâmplat ca pe data de 18 aprilie 2011 să fiu acasă şi să am televizorul dat pe HBO, fix la ora la care avea loc premiera serialului. Am văzut că urmează Urzeala Tronurilor şi brusc mi-am adus aminte de promo-urile date cu ceva săptămâni în urmă, în care o mână de călăreţi ce alergau printr-o pădure în timp ce pe fundal se auzeau următoarele cuvinte ‘The Winter is Coming’.

Mi-am spus: “Dacă am şansa de a vedea premiera unui nou serial, atunci stau să văd despre ce este vorba.”

După primele 10-15 minute eram deja vrăjit de povestea ce este împărţită în 3 fire narative:

 • Cel principal are loc în Westeros, ţinutul celor 7 Regate, unde domneşte Regele Robert Baratheon. Ţinutul este împărţit pe zone, fiecare dintre ele fiind condusă de o anumită ‘casă’ (familie) ce are propria cetate, blazon, slogan şi trăsături.
 • Cel secundar are loc în Ţinutul oraşelor libere unde trăiesc oamenii exilaţi din Westeros şi sălbaticii Dothraki (călăreţi neînfricaţi ce jefuiesc oraşe, le incendiaza, le violează femeile şi le răpesc copiii).
 • Iar cel de-al treilea fir narativ ne prezintă faptele ce au loc într-o pădure deasă, plină de sălbatici şi creaturi necunoscute. Această pădure se află la nord de Westeros, despărţită de acesta printr-un zid înalt de gheaţă, de câţiva zeci/sute de metri, păzit de frăţia Rondului de Noapte.
 • Urzeala Tronurilor - Cartea sau Serialul TV (I)

  La sfârşitul primului episod am intrat repede pe laptop să caut informaţii despre serial. Am aflat că povestea se bazează pe romanul A Game of Thrones, scris de George R. R. Martin şi că acesta este primul dintr-o serie de cinci cărţi, ce va fi continuată de alte două în viitor.

  Nu m-am apucat să citesc cartea, preferând să aştept fiecare zi de luni pentru a vedea un nou episod… Cu fiecare episod vizionat eram din ce în ce mai nerăbdător să aflu ce se întâmplă în continuare, deoarece povestea este plină de intrigi, personalităţi diferite, trădări, comploturi, tragedii, răsturnări de situaţii etc.

  Puteam simţi un sentiment de dispreţ faţă de anumite personaje şi compasiune faţă de altele… povestea nu era deloc previzibilă. Un personaj, indiferent dacă era unul principal sau secundar, putea să moară, să dispară, să scape dintr-o situaţie imposibilă, să-şi respecte cuvântul dat sau să-şi trădeze prietenii. Misterul ocupa prim-planul, iar coloana sonoră completa serialul, ridicându-l la nivelul celor mai bune seriale TV realizate în ultimul timp.

  [Va urma…]

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

2 Comentarii

 • Reply 7.February.2012

  Ronnie

  si totusi The Tudors este un serial excelent ;)

 • […] gânduri despre diverse filme și evenimente la care am ocazia să particip. Îmi aduc aminte că primele mele două articole scrise au fost despre Urzeala Tronurilor, un serial care în acel moment debutase pe HBO și care urma să devină în scurt timp un fenomen […]

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.