Ultimul avanpost – Lavinia Călina

“Dacă ar fi să îţi imaginezi România în anul 2046, cum ar arăta?”  Aceasta e întrebarea la care Lavinia Călina a răspuns în cartea sa, Ultimul avanpost (ebook). Tânăra scriitoare şi-a imaginat o acţiune asemănătoare celei din Jocurile Foamei din multe puncte de vedere, însă cu o eroină ce suferă din motive complet diferite.

Coperta-Ultimul-Avanpost

Despre ce e vorba?

Dând timpul înainte, până în anul 2046, după ce România a trecut prin cel de-al treilea Război Mondial şi devine un regat, împărţit în regiuni, o cunoaştem pe Diana Dumitrescu, viitoare prinţesă, logodnica prinţului Alexandru al României. Tânăra Diana este o femeie în devenire, copleşită de responsabilităţile pe care le are odată cu funcţia sa, însă reuşeşte să facă faţă oricărei situaţii, mai ales atunci când vine vorba de a avea grijă de prinţul Alex, petrecăreţ şi imatur. Cei doi călătoresc ziua din regiune în regiune pentru a-şi ţine discursurile repetate şi petrec noaptea în cluburile înaltei societăţi. Totul plictisitor şi obişnuit, până când într-o noapte obişnuită petrecută în club, Diana este răpită de un grup de rebeli. De aici, totul se schimbă atât pentru Diana, cât şi pentru întreaga ţară.

Impresii

Recunosc că atunci când am început să citesc cartea, impresia a fost puţin dezamăgitoare, fiind foarte asemănătoare cu Jocurile Foamei din mai multe motive: împărţire a teritoriului pe regiuni ce suferă de sărăcie, în timp ce conducătorii ţării nu fac nimic, frumoasa eroină care nu rămâne indiferentă faţă de poporul său, rebelii care doresc să îşi recâştige libertatea, violenţă fără măsură şi, mai ales, mintea bolnavă a sistemului care doreşte să creeze monştri din copii. Cam asta descrie toată cartea, totuşi, ceea ce se întâmplă în Ultimul Avanpost o ia într-o cu totul altă direcţie, la fel de incintantă, poate chiar mai dramatică. Şirul întâmplărilor a reuşit să mă absoarbă complet, fiind foarte greu să mă opresc din citit.

Diana face o trecere bruscă de la înalta societate la viaţa neîndurătoare a cetăţenilor regatului, încercând să se agaţe cu orice prilej de viaţa sa de dinainte. Momentele de neimaginat prin care trece, fiind la mâna rebelilor, o afectează emoţional, însă cumva reuşeşte să o facă mai puternică. Dan, paznicul său personal, care se dovedeşte a fi unul dintre răpitori, este bărbatul puternic de care Diana încearcă să fugă, însă de care se simte atrasă. Încâlcelile dintre personaje devin tot mai surprinzătoare, iar evoluţia eroilor principali este tot mai puternică. Diana de la început ajunge să fie doar o mască pe care Diana de la final o dă jos cu scârbă.

Trăirile şi sentimentele Dianei sunt redate foarte viu, autoarea reuşind să descrie în detaliu orice zbucium interior al eroinei noastre, având avantajul ca acţiunea să fie redată la persoana întâi. Vedem şi simţim prin intermediul Dianei o lume crudă, multă violenţă şi dorinţa cu orice preţ de a obţine libertate şi dreptate.

Finalul este frumos croit, lăsând loc pentru o continuare.

De ce recomand Ultimul Avanpost?

Cartea poate fi citită foarte uşor, precum un film se desfăşoară în faţa ochilor, reuşind să capteze atenţia prin nenumăratele intrigi. Mai mult, există o continuă dilemă despre ce se va întâmpla cu eroii cărţii, încât este greu să te desprinzi de carte până la final. Misterul este dus la extrem şi de titlu în sine, prin semnificaţia sa greu de desluşit.

De câte ori citeşti despre un al treilea Război Mondial, despre prinţese răpite şi rebeli care îşi cer dreptatea, toate acestea în România? Vă recomand să porniţi lectura, căci mai apoi, cartea îşi va face efectul şi vă veţi detaşa cu greu de ea.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.