Ultimele proiecţii din cadrul ediţiei a patra Cinepolitica

Festivalul de film documentar dedicat problemelor politice şi sociale, Cinepolitica,  a adus în faţa spectatorilor o serie de scurtmetraje şi lungmetraje, cu teme pornind de la conspiraţiile din spatele exploziei de la Cernobîl şi până la pactul dintre stat şi grupările mafiote din Italia.

Ultimele proiecţii din cadrul Cinepolitica

The Russian Woodpecker merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean, Fedor Alexandrovici, care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”. Documentarul va fi proiectat în reluare joi, de la 18:30, la Cinema Studio.

Ultimele proiecţii din cadrul Cinepolitica

Incursiunile marca VICE în Rusia și Ucraina – documentarele de scurtmetraj Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei au fost proiectate în Frontline Club din București,  evenimentul fiind urmat de o dezbatere alături de jurnaliștii Cătălin Gomboș, fost corespondent de război în Irak și în Afghanistan, Octavian Coman și Ovidiu Ohanesian, alături de Ioana Moldoveanu, redactor-șef Vice România.

La Cinema Studio a avut loc şi vizionarea în premieră a filmului The State-Mafia Pact (r. Sabina Guzzanti), un film care abordează un subiect extrem de fierbinte: pactul dintre stat şi grupurile mafiote în Italia, urmat de un alt film aflat în competiție, Labyrinth of Lies, bazat pe investigația reală a unui procuror, după cel de-al Doilea Război Mondial.

La Cinema Elvire Popesco a avut lov vizionarea filmului Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako), un film tulburător despre ascensiunea islamiștilor și cruzimea demersului lor. Filmul a câștigat două premii la Cannes, zece trofee César și a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Iar Le Temps des Aveux/ Vremea spovedaniei, regizat de Régis Wargnier, inspirat de cartea autobiografică a antropologului francez François Bizot, capturat de khmeri roșii în 1971, a putut fi văzut în aceeaşi zi.

Pentru ultima zi de Cinepolitica, pe 30 aprilie, au fost pregătite alte câteva filme cu subiecte de interes. De la ora 18:00, la Elvire Popesco, Bankwatch România va prezenta exemple din eforturile organizaţiei de a opri impactele negative de mediu ale investiţiilor financiare europene în ţări în curs de dezvoltare joi. În program – o expoziție foto, proiecţii în premieră ale unor filme-anchetă din Ucraina și Tunisia despre bătălia unor comunități locale cu giganți energetici și dezbatere interactivă cu invitați din sectorul cooperării pentru dezvoltare și protecția mediului din România

Cinepolitica are gala de închidere de la ora 20:00, la Cinema Studio, cu un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie în care Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata și Álex de la Iglesia vorbesc despre oameni și relația lor cu Dumnezeu, în 9 scurtmetraje. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicală este celebrul Peter Gabriel.

Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica a avut loc între 26-30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.