Ubik – Philip K. Dick

Ubik - Philip K. DickDe-a lungul istoriei, toţi gânditorii şi-au pus aceeaşi întrebare, cum am apărut, ce rost avem pe lume. Faptul că ne lipsesc aceste informaţii elementare despre existenţa noastră ne dă senzaţia, câteodată, că nu ştim exact ce se întâmplă cu noi, încotro ne îndreptăm şi ce naiba facem pe planeta asta.

Acest lucru i-a făcut pe mulţi să apeleze la religie, să-şi inventeze zei sau seturi de reguli după care să-şi ghideze viaţa. Diverşi oameni au adus diverse teorii: ba că visăm, ba că suntem în visul cuiva, ba că suntem un program pe calculator, şi multe altele.

Fiind lăsaţi în beznă, condamnaţi să căutăm răspunsuri pe care nu avem capacitatea de a le găsi, am rămas cu această senzaţie de copil mic, pierdut prin metrou de mă-sa. Un sentiment asemănător este explorat în Inception, cu personaje pierdute între vise, cât şi în Ubik, cu personaje piedute în viaţa după viaţă. Aceia care au fost fascinaţi de Inception vor aprecia acest roman SF.

Chiar de la începutul cărţii am fost transpusă într-o lume a viitorului, imaginaţia bogată a scriitorului visând la prea multe pentru anul 1992, lucru care, totuşi, nu deranjează. Ca şi Inception, Ubik funcţionează după propriile sale reguli, iar cititorul trebuie să aştepte finalul pentru a le înţelege pe deplin.

Diferenţa majoră dintre belestristica şi SF nu este atât progresul tehnologic în sine, cât mentalitatea acelora care “trăiesc” într-un roman SF. Ăsta este motivul pentru care sunt un mare fan al cărţilor SF, abilitatea autorilor de a crea şi înţelege o comunitate care trăieşte după nişte reguli diferite de ale noastre. Şi dorinţa de a face aşa ceva.

Vă invit să citiţi Ubik nu doar pentru că domnul Cristian Tudor Popescu face aceeaşi invitaţie în cronica lui despre film, şi ci pentru că Philip K Dick este unul dintre cei mai talentaţi scriitori de SF.

Ubik, apărută la Editura Golancz, poate fi cumpărată de aici.

Lectură plăcută!

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.