Two Rabbit – Beatrice Ognenovici

Two Rabbit“, de Beatrice Ognenovici – Editura Herg Benet

Two-RabbitLectura mea de început de toamnă este reprezentată de romanul de debut al scriitoarei Beatrice Ognenovici, Two Rabbit, lăudat pe coperta cărţii ca fiind manuscrisul câştigător al Concursului de Debut Max Blecher/Herg Benet 2012.

Despre ce e vorba în Two Rabbit?

Two Rabbit ne spune povestea tânărului Dré care, la vârsta de 14 ani, suferă un accident îngrozitor de maşină în urma căruia părinţii săi îşi pierd viaţa, iar el capătă o rană permanentă la picior.

Acest moment devine unul definitoriu în viaţa sa, tânărul dorind să o ia de la capăt, sub numele de Two Rabbit şi odată cu aceasta devine membru al bandei 400 Rabbits din Mexic. De atunci, viaţa lui este dominată de droguri, lupte, sex şi suspans.

Ce mi-a plăcut la Two Rabbit?

Pentru o carte de debut, atât maniera de scriere, cât şi acţiunea propriu-zisă au fost redactate cu succes de către scriitoare. Deşi după primele pagini ale romanului nu eram foarte convinsă că merită, considerând că scriitoarea a forţat foarte mult cantitatea metaforică a poveştii, am continuat să citesc şi să descopăr un echilibru aproape perfect între acţiunea crudă din teribilul Mexic şi trăirile lui Two Rabbit redate ca frumoase metafore şi întrebări existenţiale.

Acţiunea se focalizează pe tânărul Two Rabbit, romanul fiind redat la persoana întâi, sub forma unui jurnal secţionat în trei părţi principale: Întâiul Vis, Al Doilea Vis şi Trezirea. Fiecare capitol reprezintă un tablou de evenimente importante din viaţa sa, denumirile acestora având tot o tentă metaforică; cele două vise pot fi privite ca un amalgam de întâmplări pe care Two Rabbit le trăieşte şi le despică sensul, pe când cel de-al treilea capitol reprezintă verdictul pe care realitatea dură i-l oferă şi momentul decizional de maximă intensitate.

Pe parcursul lecturii nu am putut să nu mă gândesc la referinţe de romane precum Oraşul Zeilor şi Trainspotting, după care au fost realizate şi ecranizări. Influenţele specifice primului roman sunt uşor întâlnite, în primul rând, în mediul în care are loc acţiunea, Mexic; spiritul latino-american este pictat clișeic de prezenţa bandelor, a armelor, a drogurilor şi a violenţei, toate acestea fiind frumos îmbinate cu contemplări demne de citate specifice personajelor din Trainspotting. Ambalajul este dat de un mediu incredibil de ostil, dezbrăcat de orice speranţă, unde lupta pentru supravieţuire contează cel mai mult.

Protagonistul este conturat cu fineţe astfel încât cititorul se poate identifica cu acesta şi ajunge să îl îndrăgească cu uşurinţă. Momentele care i-au croit viaţa lui Two Rabbit după accidentul suferit îl determină să ia decizii importante asupra cărora raţiunea este de multe ori depăşită de influenţa drogurilor, care îl poartă astfel în direcţii neaşteptate. Gândurile sale tratează subiecte interesante, de multe ori meditative asupra firii omeneşti, făcându-mi des plăcere să întâlnesc idei similare cu ale mele.

Fiindcă nu am menţionat despre această parte până acum, romanul este şi despre dragoste. Two Rabbit trăieşte, printre jointuri şi arme, patru poveşti de dragoste foarte speciale ce îl vor ajuta foarte mult să evolueze spiritual şi emoţional. Aş putea spune că sintagma “dragostea este mai presus de toate” se aplică foarte bine şi în acest context, pentru tânărul nostru aceasta fiind singura modalitate de a fi proptit cu picioarele în realitate.

Pe lângă Two Rabbit, întâlnim o serie de personaje care au o contribuţie deosebită în evoluţia eroului, dintre care voi menţiona două personaje care m-au impresionat: Isaiah Farouk, un om simplu cu o gândire sclipitoare, ce joacă rolul de mentor spiritual pentru tânărul Rabbit, cât şi domnişoara L.B., o bătrânică chic şi foarte pasionată de cărţi, ce îl ajută pe erou să se regăsească într-un moment extrem de dificil din viaţa lui.

De ce recomand Two Rabbit?

Îmi place să numesc acest roman un roman crud deoarece, spre deosebire de multe alte romane care tratează mediul latino-american ostil, acesta nu se opreşte la acţiunea propriu-zisă, ci merge mai departe, în străfundurile raţiunii, uneori intoxicată de droguri, alteori de dragoste, închegând o consistenţă aproape poetică.

Astfel, recomand lecturarea acestui roman pentru clădirea inedită a personajului principal, fiecare cărămidă fiind reprezentată de gânduri asupra soartei sale nefericite, asupra relaţiilor sale de dragoste suferinde şi asupra condiţiei umane în general.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

2 Comentarii

 • Reply 13.October.2013

  Catalina Cezarina Paun

  Asadar actiunea se petrece in Mexic?! Interesant, credeam ca se petrece in Romania.

  • Reply 15.October.2013

   Nicoleta Vasile

   Buna, Catalina! Da, actiunea se petrece in Mexic. Pe parcursul lecturii, vei intalni foarte multe trasaturi ale mediului sud-american, mai ales porecla personajului principal care provine dintr-o banda latina, 400 Rabbits.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.