“Turnul sinucigaşilor” de Nick Hornby

Încet încet îmi reintru în formă şi mă apuc serios de citit cărţile din Provocarea de vară. Ultimul volum pe care l-am terminat se numeşte Turnul Sinucigaşilor.

Turnul Sinucigaşilor - Nick Hornby

O carte care m-a pus pe gânduri, care m-a îndemnat să mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi şi la modul în care oamenii fac faţă sau nu problemelor. În general, se poate observa cum fiecare dintre noi exagerează şi cum face din ţânţar armăsar. Astfel că probleme obişnuite ajung să cântărească mult mai mult în balanţa VIAŢĂ vs. MOARTE decât ar trebui.

În noaptea de Anul Nou, cele patru persoaje ale romanului se întâlnesc într-o ipostază deosebită. Toţi cei patru protagonişti se aflau pe punctul de a sări de pe Turnul Sinucigaşilor pentru a-şi pune capăt zilelor. Dintr-una-ntr-alta, fiecare ajunge să îşi spună povestea vieţii, mai cu înflorituri, mai cu suspine, dar cel mai importat, ajung să îşi înfrunte problemele şi chiar să şi le rezolve unul altuia.

Astfel cele patru personaje ajung să coboare de pe acoperişul Turnului şi stabilesc în prima zi a Anului Nou o nouă întâlnire pentru a-şi pune capăt zilelor. După îndelungi discuţii îşi dau seama că următoarea zi în care lumea se va sinucide în masă este 14 februarie, aşa că mai au şase săptămâni în care să îşi trăiască viaţa la maxim.

Cum se va sfârşi povestea lui Martin, Maureen, Jess şi JJ poţi afla doar dacă intri în Turnul Sinucigaşilor şi te laşi condus de firul poveştii până la sfârşit.

Ce mi-a plăcut la carte?

Faptul că fiecare părere contează. Cum aşa? Păi scriitorul a împărţit carte în trei părţi, iar în fiecare parte subcapitolele sunt scrise din perspectiva unuia dintre cei patru pseudo-sinucigaşi. Mi-a plăcut, aşadar, că am putut urmări firul poveştii şi acţiunile din mai multe perspective ale unor oameni total diferiţi atât ca vârstă, sex, cât şi poziţie socială.

Un aspect plăcut ar fi acela că autorul tratează cu umor fiecare întâmplare, astfel că umanizează fiecare personaj şi crează un cadru real în care s-ar putea întâmpla scenele prezentate de el.

Şi întorsăturile de situaţie şi momentele în care personajele reacţionează altfel decât ţi-ai imaginat te ajută să rămâi captiv în lumea creată de Hornby şi să ieşi din ea abia când ai terminat de citit şi ultima pagină.

De ce recomand cartea?

Chiar dacă problema suicidului nu ar trebui să ne îngrijoreze la vârsta asta, în carte apare şi povestea lui Jess, o adolescentă în vârstă de 17 ani. Cred că este un punct de vedere bine structurat, iar Nick Hornby a ilustrat perfect ideea tinerilor legată de actul suicidal. După ce vei citi cartea asta, vei privi altfel lucrurile şi cu siguranţă atunci când vei da nas în nas cu anumite probleme nu vei mai reacţiona aşa cum o făceai înainte.

Provocarea de vară

Turnul sinucigaşilor face parte din a doua listă de cărţi înscrisă în Provocare.

Dacă vrei să propui cărţi pe care să le introducem în Provocarea de vară, intră aici şi înscrie-ţi propunerea. Următoarea listă va fi publicată pe 30 iulie.

Spor la citit!

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.