Tu ai descoperit deja plăcerea de a citi?

Când eram copil, visam uneori că primesc cutii întregi, mari cât mine, de păpuși „Barbie” sau chiar camere umplute cu zeci de jucării, spre bucuria mea și imensa dezamăgire, atunci când mă trezeam. După o perioadă, am prins gustul poveștilor și pentru că bunica adormea citindu-mi, în loc să se întâmple invers, am început să citesc iar și iar aceleași cărticele pentru copii, sau lecturi precum „Heidi, fetița munților”, ori „Coliba unchiului Tom”.

Atunci, camerele din visele mele în care găseam jucării s-au transformat în biblioteci imense sau piețe în care negustorii îmi ofereau grămezi de cărți, una peste alta, iar eu le căram fericită spre casă, deși păreau a fi mai grele decât mine.

Tu ai descoperit deja plăcerea de a citi?

Probabil același sentiment (dar la o scară mai mică) îl avem toți astăzi, când intrăm în bibliotecă sau în librărie și avem atâtea posibilități. Dacă ești una dintre persoanele care a descoperit plăcerea de a citi, știi cu siguranță la ce se referă citatul lui George R.R. Martin: “A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only once.” Știi cum este să petreci ore în șir cu o carte, uitând să mănânci sau să socializezi, să stai toată noaptea până târziu, iar după fiecare pagină citită să zici „asta e ultima, mă culc!”

Toate astea pentru că fiecare carte e o nouă poveste în care pătrunzi, uneori poate chiar pentru că vrei să evadezi din realitate. Chiar dacă ai o zi groaznică sau o perioadă plină de probleme, citești o carte captivantă și te teleportezi în vreun oraș din India, pe vreo străduță murdară din Franța, de acum 300 sau peste 600 de ani.

Fiecare carte îți oferă o altă lume, un personaj alături de care să călătorești, un defect de-al tău sau o calitate pe care o admiri la o persoană dragă. De la o carte la alta, treci prin stări complet diferite – poți încerca să elucidezi misterul unei crime, să asiști la o poveste tragică de dragoste sau să înveți despre cultura unei țări… iar cu cât te implici mai tare, cu atât îți e mai greu să te revii la realitate, iar când întorci și ultima pagină parcă ai încheiat un capitol din viața ta.

Tu ai descoperit deja plăcerea de a citi?

Pentru pasionații de lectură, perioada adolescenței reprezintă un adevărat avantaj – neavând încă un loc de muncă full-time și nici marile responsabilități ale vieții de adult, îți poți permite încă să petreci ore în șir „devorând” o carte. Vacanțele de vară pot fi astfel un adevărat rai, deoarece ai o mulțime de timp liber la dispoziție, sau îți poți face, în orice caz. Poți citi diverse cărți, o mulțime de autori, sau poți face un „maraton” al scriitorului tău preferat.

Dacă te-ai regăsit în aceste rânduri, profită din plin de această perioadă a vieții tale! Odată cu vârsta de adult, multe dintre lucrurile pe care le faci acum cu plăcere, atunci ar putea fi considerate o dovadă de iresponsabilitate – atunci nu vei putea lipsi de la muncă pentru că ai pierdut o noapte, nu vei putea să te închizi în casă, ignorând lumea din jurul tău, și, cu siguranță, vei avea multe lucruri de făcut care nu îți vor lăsă atât de mult timp liber precum ai la vârsta asta!

Tu ai descoperit deja plăcerea de a citi?

Iar dacă ești una dintre persoanele pentru care cititul pare mai mult o corvoadă decât o plăcere, poate nu ai găsit încă o carte care să te atragă cu adevărat. Mulți tineri au încercat să citească doar lecturile obligatorii pentru școală, care nu au reușit să le stârnească apetitlui, ba chiar din contră. Ai putea fi însă captivat de un roman SF sau de un horror de calitate! Poți încerca, îţi doresc spor la citit!

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.