Trestii în vânt – Grazia Deledda

untitled_64Trestii în vânt“, de Grazia Deledda – Editura Litera

Prima lună de primăvară m-a îndemnat să lecturez un roman de inspiraţie sardină, a autoarei italiene, Grazia Deledda, câştigătoare a premiului Nobel în 1927. Deşi, de-a lungul carierei acesteia s-au acumulat peste cincizeci de publicaţii, acest roman este considerat capodopera cu care scriitoarea culminează – Trestii în vânt.

Despre ce e vorba în Trestii în vânt?

Povestea se învârte în jurul a câteva personaje care interacţionează pe mai multe planuri, fiecare cu un rol aparte. La prima vedere, personajele principale par a fi cele trei surori – Ester, Ruth şi Noemi – de vârste medii, ce locuiesc într-o casă marcată de urmele trecerii timpului şi relaţia acestora cu nepotul lor, Giacinto, care îşi anunţă vizită pentru prima oară la casa mătuşilor sale.

Cu toate acestea, adevăratul protagonist al romanului este Efix, argatul acestei familii de nobili de provincie, ale cărui motive de a continua să o slujească de zeci de ani le putem descoperi de-a lungul romanului. Dintre aceste sentimente remarcăm devotamentul şi protecţia, dar şi un vechi păcat ce nu îl linişteşte şi îl determină pe acesta să creadă că este aducătorul de blesteme asupra stăpânilor săi.

Ce mi-a plăcut la Trestii în vânt?

În primul rând, subliniez o trăsătură esenţială a acestui roman şi anume naturaleţea cu care se descrie acţiunea, scriitoarea fiind cunoscută ca admiratoare a tehnicii denumite de naturaliştii francezi “une tranche de vie” sau o felie din experienţa unuia sau mai multor personaje.În acest caz este îndeosebi vorba despre Efix şi condiţionările asupra cărei experienţe se impun, cum ar fi: mediul social, condiţia economică, poziţia în comunitate, cât şi dorinţele proprii. Planurile pe care eu le-am identificat de-a lungul acţiunii, îl implică pe Efix, cu un rol aparte, de cele mai multe ori, determinant în evoluţia acestora pe mai departe. Acestea sunt: relaţia tensionată dintre mătuşi şi nepotul acestora, afectată de trecutul familiei, relaţia de supunere dintre Efix şi stăpânele acestuia şi, totodată, încercarea de a le aduce aproape de nepot, relaţia de dragoste dintre nepot şi Grixenda, tânăra săracă din sat şi relaţia de conflict dintre cele trei surori şi verişorul mai bogat al acestora, Predu, toate acestea având un impact asupra lui Efix.

Tocmai de aceea, continui cu un alt aspect ce mi-a plăcut la acest roman, mai exact, titlul. Acesta este explicat tocmai printre ultimele pagini ale romanului şi este metafora pe care scriitoarea o atribuie personajelor sale, ce însumează caracterele acestora sub o singură descriere de oameni cu credinţă, ce se lasă influenţaţi de ceea ce viaţa le aduce şi oferă ascultare pildelor religioase. Astfel, indiferent de planul tratat, fiecare cu tema sa specifică – iubire, durere, conflict – consecinţele pe care personajele le urmează au la baza acestora recunoaşterea şi rezolvarea păcatului. Acest aspect oferă romanului un iz străvechi, ce împarte orice faptă în bine sau rău.

De ce recomand Trestii în vânt?

Deşi, ca primă impresie, romanul nu a avut acel element aparte pe care îl căutăm deobicei în lecturile noastre, Trestii în vânt m-a impresionat cu această simplitate împovorâtoare ce caracterizează viaţa personajelor şi stilul lor de trai, cât şi alura pe care scriitoarea o dă acestei simplităţi, prin coloristica metaforelor, plină de magie, conturând parcă o lume magică. Recomand romanul pentru abilitatea scriitoarei de a reda diverse stări, de la suferinţă la dragoste şi compasiune, ce ne oferă o lecţie legitimă de înţelegere a fragilităţii omeneşti.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.