Top aleatoriu şi subiectiv de cover songs

Folosesc expresia piese preluate pentru a traduce englezescul cover songs, asta ca să fim înţeleşi de la început. Foarte multe trupe au debutat cu preluări sau au ajuns într-un punct al carierei lor să scoată un album de cover songs din lipsă de inspiraţie şi în tentativa de deschidere către alte segmente de public sau din respect-omagiu-tribut pentru cei care i-au inspirat. Uneori, o versiune nouă a cântecului poate fi realizată doar pentru simplul motiv că el este pe placul muzicienilor care-l preiau.

Top aleatoriu şi subiectiv de cover songs

Acestea fiind lămurite, vă împărtăşesc în continuare un top aleatoriu şi subiectiv al pieselor preluate care îmi plac. Spun “aleatoriu şi subiectiv” pentru că ordinea nu contează şi anul următor pot intra alte piese în top.

1. Only happy when it rains este un single lansat în 1995 de trupa Garbage de pe albumul lor de debut. Metallica au preluat piesa şi au adaptat-o acustic, mergând pe o notă uşor melancolică, cu ocazia primului din cele două concerte susţinute în Mountain View California la Bridge School Benefit (27 octombrie 2007). Vocea lui James este … wow!

2. Plateau este o piesă apărută pe albumul Meat Puppets II (1984) al trupei Meat Puppets. A devenit cu adevărat celebră în momentul în care Nirvana a introdus-o în legendara lor apariţie la MTV Unplugged din 14 decembrie 1993.

3. Renegades of Funk, lansată prima oară în 1983 ca single al celor de la Afrika Bombaataa&Soulsonic Force, a fost inclusă de Rage Against the Machine pe albumul Renegades (2000).

4. Solitude, clasica piesă a doomerilor suedezi Candlemass, apărută pe albumul de debut Epicus Doomicus Metallicus (1986), a fost preluată şi de francezii de la Anorexia Nervosa care au inclus-o pe albumul lor din 2001, New Obscurantis Order.

5. Sleepless, piesa definitorie pentru începuturile carierei britanicilor de la Anathema, inclusă pe albumul de debut Serenades (1993), a apărut şi pe EP-ul From the Cradle to Enslave (1999) al trupei Cradle of Filth.

6. Painkiller, unul din monumentele muzicii metal, lansată de Judas Priest în 1990 pe albumul cu acelaşi nume, a fost preluat şi de trupa Death şi inclus pe The Sound of Perseverance (1998). De remarcat vocea regretatului Chuck Schuldiner.

7. Perfect Strangers, una din multele piese celebre ale britanicilor de la Deep Purple, apărută iniţial pe albumul omonim din 1984, a fost preluată cu succes de alţi “tătici”, mă refer aici la Dream Theater, pe A Change of Seasons, un EP din 1995.

8. Dreams of Eschaton, o piesă clasică a trupei de heavy metal Manilla Road de pe albumul Crystal Logic (1983), a fost adaptată de elveţienii de la Messiah şi inclusă pe superbul lor album din 1992 Rotten Perish.

9. London Calling, apărută pe albumul omonim din 1979 al punkerilor britanici The Clash, a fost interpretată la premiile Grammy din 2003 de un super-grup format din Dave Grohl, Bruce Springsteen, Elvis Costello şi Little Steven în memoria vocalistului Joe Strummer.

10. Sabbra Cadabra, clasicul Black Sabbath de pe albumul Sabbath Bloody Sabbath (1973), a fost preluat şi de Metallica şi inclus pe excelentul album de covere Garage Inc. lansat în 1998.

Enjoy them!

Vouă ce piese preluate vă plac?

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

4 Comentarii

 • Reply 19.August.2010

  Cristi

  “Song of the Siren”, original de Tim Buckley, devenit AWESOME după ce This Mortal Coil i-au făcut un cover.

  “No Quarter” de Tool.

 • Reply 21.August.2010

  Cristi

  “Summertime Blues” + “Young Man Blues” de The Who
  Orice preluat de Led Zep :D

 • Reply 22.September.2010

  livia

  hmmm…”am i evil?”-diamond head, preluat de metallica. “die die my darling”-misfits, tot metallica.

 • Reply 6.June.2012

  Ioana

  Ascult acum varianta Metallica a lui “Only happy…” …wow! :)
  Cine ar fi crezut ca Metallica se “coboara” la asa ceva? Dar sunt buni – imi place ce au facut si din “Whiskey in a jar”, o melodie traditionala irlandeza.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.