TIFF Bucureşti 2015 aduce o selecţie de filme premiate la Cluj

Săptămâna trecută am avut ocazia specială de a participa pentru prima dată la câteva proiecţii şi evenimente marca TIFF. Am fost încântată de numărul mare de proiecţii şi de diversitatea filmelor din program.

Ştiind că suntem contra-cronomentru, selecţia filmelor pe care urma să le vedem trebuia să fie una foarte atentă. Drept urmare, imediat ce am ajuns în Cluj şi am fost întâmpinaţi de oficialii Mercedes-Benz (cei care ne-au şi invitat la festival), am fugit spre Depozitul de filme. Acolo am urmărit un documentar foarte interesant, Biciclete versus maşini, într-o ambianţă deosebită.

TIFF Bucureşti 2015 aduce o selecţie de filme premiate la Cluj

Filmul urmăreşte povestea câtorva persoane din întreaga lume care se luptă pentru a crea o schimbare. Bicicleta este un instrument excelent pentru a aduce schimbarea, dar există interese puternice care promovează maşina ca mijloc de transport pentru a-şi putea proteja afacerile. În film întâlnim activiști și gânditori care se luptă pentru orașe mai bune, care refuză să se oprească din pedalat, în ciuda numărului tot mai mare al bicicliştilor ucişi în trafic.

A doua zi am avut de ales dintr-o serie la fel de mare de filme de toate genurile. Într-un final, decizia a fost de a urmări povestea unui copil găsit în pădure care trăia alături de o haită de lupi. No One’s Child este inspirat de o poveste reală. Un film care impresionează şi care te ajută să vezi din perspectiva copilului cum ajunge să fie introdus într-un centru de plasament şi cum este educat şi integrat într-un mediu social.

După proiecţie am putut asculta câteva experienţe din culisele No One’S Child. Producatorul a povestit cum a concediat toţi regizorii, până în momentul în care filmul a ajuns să fie regizat de scenarist. Astfel a fost singura modalitate prin care o persoană putea să transmită mesajul filmului aşa cum a fost scris iniţial.

Iar pentru că timpul a fost atât de scurt şi pentru că nu am apucat să văd măcar o parte dintre filmele premiate în cadrul Galei de închidere TIFF 2015, mă bucur să am ocazia să vizionez aceste producţii la Bucureşti. Şi asta pentru că o selecție de filme din programul TIFF 2015 va rula între 17-18 și 20-21 iunie la Cinema Elvira Popescu din București.

TIFF Bucureşti 2015 aduce o selecţie de filme premiate la Cluj

Printre titlurile din retrospectivă se află Incendiul (r. Juan Schnitman), câștigătorul Trofeului Transilvania, Lecția (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), distins cu Premiul pentru regie, Despre oameni și oi (r. Grímur Hákonarson), recompensat cu Premiul Special al Juriului și Premiul Publicului.

Programul complet al proiecţiilor TIFF Bucureşti 2015

 • Miercuri, 17 iunie
  18:00 Cum arată tăcerea / The Look of Silence (r. Joshua Oppenheimer) – 1h 43min
  20:00 Comoara / The Treasure (r. Corneliu Porumboiu) – 1h 29min
  22:00 Ilustrul necunoscut / Un Illustre inconnu (r. Matthieu Delaporte) – 1h 58min
 • Joi, 18 iunie
  18:00 Un porumbel cugetând pe o ramură / A pigeon sat on branch reflecting on existence (r. Roy Andersson) – 1h 41min
  20:00 Lecția / The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov) – 1h 45min
  22:00 În pivniță / In the Basement (r. Ulrich Seidl) – 1h 21min
 • Sâmbătă, 20 iunie
  14:00 Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) – 1h 35min – EducaTIFF
  16:00 Cu inima impacată / Silent Heart (r. Bille August) – 1h 37min
  18:00 Gunoi / Trash (r. Stephen Daldry) – 1h 54min
  20:15 Incendiul / El Incendio (r. Juan Schnitman) – 1h 35min
  22:00 Mlaștina / La Isla Minima (r. Alberto Rodriguez) – 1h 26min
 • Duminica, 21 iunie
  11:00 Jeremias / El Jeremias (r. Anwar Safa) – 1h 35min – EducaTIFF
  16:30 1001 Grame / 1001 Grams (r. Bent Hamer) – 1h 33min
  18:15 Vestul liniștit / Slow West (r. John Maclean) – 1h 24min
  20:00 Despre oameni și oi / Rams (r. Grímur Hákonarson) – 1h 30min
  22:00 Forță majoră / Force Majeure (r. Ruben Ostlund) – 2h

Biletele pot fi achiziţionate de aici sau de la casa de bilete Elvira Popescu (Bulevardul Dacia 77), precum şi de la librăriile Anthony Frost (Calea Victoriei 45) şi Kyralina (Strada George Enescu 8), în timpul programului de lucru al acestora, în limita locurilor disponibile.

Recomand cu căldură aceste proiecţii şi abia aştept să îmi spuneţi care este filmul vostru preferat din selecţia TIFF Bucureşti 2015.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.