The Water Diviner / Promisiunea (2015)

The Water Diviner / Promisiuneao dramă de război în care compasiunea, umanitarismul și afabilitatea ies în prim-plan, ignorând cauzele izbucnirii conflictului armat de la Gallipoli, din anul 1915. Un film care ne arată că dragostea părintească poate fi o valoare suficient de importantă pentru a determina două tabere inamice să lase diferențele deoparte și să onoreze împreună amintirea celor căzuți pe câmpul de luptă.

The Water Diviner / Promisiunea (2015)

Sinopsis

Connor este un fermier australian, înzestrat cu darul de a găsi întotdeauna ceea ce caută. Cei trei fii ai săi se înrolează în armată, urmând a fi trimiși pe front în timpul Primului Război Mondial. La trei ani după încheierea bătăliei de pe Peninsula Çanakkale (Gallipoli), aflată sub ocupația Imperiului Otoman, Connor pleacă în căutarea băieților săi despre care există zvonuri că ar fi căzut victime gloanțelor taberei adverse.

The Water Diviner / Promisiunea (2015)

Despre The Diviner / Promisiunea

În timpul Primului Război Mondial, Peninsula Çanakkale din Turcia este atacată de forțele armate britanice, franceze, nou-zeelandeze și australiene în încercarea acestora de a asigura un canal de legătură prin Marea Egee și Marea Neagră către Imperiul Rus, aliat al statelor menționate.

Timp de opt luni (15 aprilie 1915 – 9 ianuarie 1916) soldații turci au ținut piept invadatorilor, reușind într-un final chiar să câștige bătălia care urma să fie desemnată un punct de reper în istoria Turciei. Sute de mii de fii, tați și bunici au căzut victime acestui război, fiecare stat beligerant având de suferit. Uniți prin suferința comună, cei odată inamici au lăsat armele deoparte și au colaborat pentru ca trupul fiecărui soldat ucis să fie descoperit și să primească înmormântarea care i se cuvenea.

The Water Diviner / Promisiunea (2015)

La o sută de ani după aceste întâmplări, Russell Crowe își asumă pentru prima dată rolul de regizor într-un film de lungmetraj și încearcă să comemoreze evenimentele de la Gallipoli. Reușește să facă acest lucru fără a judeca vreuna dintre părțile implicate în conflict, fără a arăta cu degetul vinovații pentru sângele vărsat pe câmpul de luptă și fără a numi un învingător, deoarece cu toții au avut de pierdut.

În schimb, The Diviner / Promisiunea pune accentul pe motivul care a determinat forțele turce și australiene să încheie un pact, prin care să aducă omagii celor decedați și datorită căruia au beneficiat de timpul necesar pentru a reflecta asupra consecințelor acțiunilor lor.

the-water-diviner-782754l

Poporul turc este umanizat și prezentat ca o comunitate deschisă, pașnică și compătimitoare cu străinii care-i vizitează, fiind lăsată deoparte imaginea națiunii cotropitoare cu care am fost obișnuiți de la orele de istorie. Iar poporul australian apare măcinat de regrete și suferință, încercând să răspundă la întrebări precum: “Why were we there? What did we achieve? What did we aim to achieve?”.

Toate acestea sunt privite prin ochii lui Connor, tată aparent resemnat cu ideea că și-a pierdut fiii pe Peninsula Çanakkale. Îi jelește, dar în interiorul său, și nu îndrăznește nici măcar să viseze la posibilitatea ca aceștia să mai fie în viață. Doar o promisiune făcută soției muribunde îl determină să plece în Turcia și să descopere ce s-a întâmplat cu ai săi copii.

the-water-diviner-239549l

Călătoria este dificilă, chiar dacă o posibilă idilă cu o tânără văduvă de origine turcă își face apariția. Momentele intime, rare și lipsite de chimie, alternează cu flashback-urile din timpul războiului, astfel încât spectatorii să nu uite că vizionează un film de dramă și nu unul romantic.

Acest cocktail de sentimente este transpus și în ceea ce privește distribuția, acolo unde Russell Crowe uită de multe ori pe care dintre cele două planuri (dramatic sau romantic) trebuie să se concentreze. Actrița franceză Olga Kurylenko, de origine rusă, impresionează prin folosirea accentului turc pentru a-l seduce pe Connor, iar Yilmaz Erdogan își îndeplinește maiestuos rolul de comandant al armatei turce.

The Water Diviner / Promisiunea (2015)

Concluzie

The Diviner / Promisiunea ne oferă o nouă perspectivă asupra filmelor de război, punând accentul pe pierderile suferite de combatanți și nu pe povestea celor care au supraviețuit. Inegalitatea dintre latura romantică și cea dramatică, alături de mici glume la adresa nemților, afectează rezultatul obținut, chiar dacă acesta rămâne unul de apreciat.

The Water Diviner / Promisiunea a fost lansat în cinematografele din România pe 16 ianuarie 2015 și este distribuit de InterComFilm, cărora le mulțumim pentru invitație!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.