The Theory of Everything (2015)

Stephen Hawking este cunoscut în întreaga lume drept unul dintre cei mai inteligenți oameni de pe Pământ, creând și dezvoltând teorii științifice despre originea și evoluția Universului și a timpului. Este cunoscută și starea fizică precară pe care o are și modul prin care reușește să comunice cu cei din jur, dar sunt știute puține detalii despre viața lui personală și despre greutățile prin care acesta și familia sa au trecut.

Filmul The Theory of Everything / Teoria întregului completează aceste lacune, relatând treizeci de ani din viața lui Stephen Hawking din perspectiva primei sale soții, Jane Wilde Hawking. Povestea de dragoste dintre cei doi înduioșează din primele minute și nu te eliberează mult timp după ce afli deznodământul ei.

The Theory of Everything (2015)

Sinopsis The Theory of Everything

The Theory of Everything descrie relaţia dintre Stephen Hawking şi soţia sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenţi la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere consecinţele afecţiunii care l-a paralizat, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten.

The Theory of Everything (2015)

Despre The Theory of Everything

Cambridge, 1963, o plimbare cu bicicletele prin campusul uneia dintre cele mai prestigioase universități din lume este prima imagine pe care o vedem cu Stephen Hawking – un simplu student, dornic de afirmare și hotărât să afle răspunsul existenței noastre, nu doar a rasei umane, ci a întregului univers.

La una dintre petrecerile studențești o întâlnește pe Jane Wilde, marea sa iubire și persoana alături de care reușește ulterior să șocheze lumea științifică cu teoriile sale. Ea – puțin retrasă din cauza cercului necunoscut de persoane în care a nimerit, el – timid și stânjenit de zâmbetul care i-a fost adresat. Într-un final cei doi reușesc să poarte o conversație lungă despre țelurile fiecăruia și despre propriile credințe, care, deși diferite, reușesc să îi apropie.

the-theory-of-everything-543088l

După cum v-ați dat seama, The Theory of Everything pune accentul pe povestea de dragoste dintre cei doi și nu își propune o explorare a minții acestui geniu contemporan. Momentele cruciale din viața lui Stephen Hawking sunt prezente, dar cele științifice lasă prim-planul celor dramatice sau romantice.

Teza sa de doctorat despre găurile negre este umbrită de accidentul pe care-l suferă și de diagnosticul pus de medici: scleroză laterală amiotrofică, cunoscută și sub numele de “boala lui Lou Gehrig”. Celulele nervoase îi sunt afectate, iar, cu timpul, mersul, vorbitul și înghițitul vor fi date uitării.

Stephen își acceptă verdictul, dar Jane nu este pregătită pentru a-i da drumul. Din acest moment începe o poveste despre ambiție, motivație și determinare. O poveste care te poate inspira sau motiva, care te va determina să îți dorești mai mult de la viață și care îți va demonstra că orice este posibil atunci când ai voință și oamenii potriviți alături de tine.

The Theory of Everything (2015)

The Theory of Everything este o poveste despre sacrificiile făcute de Jane Wilde pentru a fi alături de soțul ei. Este o poveste al cărei ax central este dat de celebra sintagmă “În spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică”. Este o poveste despre iubirea necondiționată și despre depășirea propriilor bariere!

Asemenea bariere le depășește și Eddie Redmayne, care ajunge să se dedice complet rolului primit. Transmite emoție pe tot parcursul producției, chiar și după ce este limitat la scaunul cu rotile sau la comunicarea prin intermediul sprâncenelor sau a ochilor. O interpretare atât de bună încât Stephen Hawking a declarat după vizionarea filmului că în anumite momente a simțit că se urmărea pe sine.

Felicity Jones nu se lasă nici ea mai prejos, reușind să redea în mod elegant trăirile adevăratei Jane Wilde Hawking, așa cum aceasta le-a redat în cartea Travelling to Infinity: My Life with Stephencare stă și la baza scenariului. Imaginea femeii puternice care alege să fie alături de soțul ei alternează cu momentele de slăbiciune sau de îndoială, iar acest lucru face ca interpretarea să fie autentică.

The Theory of Everything 2015

Comicul de situație nu lipsește, făcându-și simțită prezența întotdeauna la momentul potrivit. Dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost coloana sonoră a filmului! Compozitorul de origine islandeză, Jóhann Jóhannsson, te poartă prin toate stările posibile cu ajutorul corzilor de pian: dramatismul este acompaniat de compoziția A normal family sau A game of croquet, iar speranța și doza de optimism de Forces of Attraction ori de Daisy Daisy.

În loc de concluzie:

“There should be no boundaries to human endeavor. We are all different. However bad life may seem, there is always something you can do, and succeed at. While there’s life, there is hope.”

The Theory of Everything / Teoria Întregului va fi lansat în cinematografele din România pe 20 februarie 2015 și este distribuit de Ro Image 2000, cărora le mulțumim pentru vizionare.

Părerea autorului

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră