The Purge (2013)

În preludiul cu trailere de dinaintea World War Z am urmărit un trailer care mi-a atras atenţia – semăna puţin cu Last House On The Left (2009), un film care mi-a plăcut, de aceea mi-am zis că trebuie să îl văd de-ndată ce apare şi iată că s-a întâmplat. Aseară am fost la avanpremiera filmului The Purge, cu Ethan Hawke, având mari aşteptări şi afirm că am fost profund dezamăgită.

Luând-o de la început, să vă povestesc cam despre ce este vorba.

Suntem în anul 2020, un an în care americanii se bucură de performanţe precum o rată a şomajului de doar 1% şi un nivel extrem de redus al criminalităţii, totul datorită unui sistem introdus de guvern conform căruia o dată pe an, timp de 12 ore, toţi cetăţenii sunt liberi să îşi verse frustrările asupra oricui şi sub orice formă, legală sau ilegală, fără ca poliţia sau serviciile medicale să se implice, pentru ca după cele 12 ore, totul să revină la normal. Pregătindu-se pentru seara “curăţeniei” (“The Purge”), familia Sandin, avându-l pe Ethan Hawke ca lider al grupului, se confruntă cu o situaţie delicată când unul dintre vânaţi intră în casa lor, spre a se ascunde de vânători. Puşi în situaţia de a alege între viaţa străinului sau a lor, cei patru membri ai familiei încearcă să supravieţuiască celor 12 ore de teroare.

Ei bine, trebuie să recunosc că ideea e cu totul neobişnuită faţă de tot ce am văzut până acum din categoria horror. Filmul începe bine, inducându-ne o stare de suspans, în timp ce urmărim personajele pregătindu-se pentru un eveniment diferit, iar de îndată ce ni se şi clarifică despre ce e vorba, rămânem puţin blocaţi la întregul concept, dar după aceea, chiar aşteptăm cu nerăbdare acţiunea. Cu toate acestea, acţiunea întârzie să apară, iar atunci când se întâmplă ceva, sunt şanse mari să fi anticipat momentul sau să rămânem dezamăgiţi de cum s-a încheiat.

The Purge (2013)

Încercând să se ridice la categoria de horror, realizatorii au introdus şi câteva scene cu schimbări de situaţie, însă la fel de nereuşite. Cât despre numărul şi gradul de scene sângeroase, pot să afirm că este undeva spre rezonabil, dar foarte forţate.

În privinţa personajelor, am fost dezamăgită de slaba interpretare a tuturor, care nu a fost ajutată deloc de replici, ci, din contră, i-au pus în nişte ipostaze dificile, în care parcă jucau un ping-pong de amatori cu replicile. Singurele speranţe chinuite au fost Ethan Hawke şi actorul din rolul negativ, Rhys Wakefield, însă rolurile nu le-au permis să facă foarte multe manevre.

Ceea ce am mai observat la acest film este şi nereuşita încadrare a scenelor, de multe ori umbra camerei de filmare apărând în vizorul telespectatorului.

Probabil realizatorii aveau planuri măreţe cu ideea filmului, aceea de a ne şoca şi de a ne pune pe noi, cei aşezaţi comfortabil în fotoliile de cinema să raţionalizăm întregul concept, însă scenariul a fost atât de prost întocmit, încât tocmai raţiunea îi lipsea. Sau, pur şi simplu, realizatorii nu au urmărit nimic cu acest film, ci au dorit doar să-i pună lui Ethan Hawke o armă în mână şi să îl lase să se plimbe prin casă. Va rămâne un mister…

The Purge (2013)

Aşadar, dacă nu aţi tras concluzia până acum, vă recomand să urmăriţi şi alte filme din categoria horror, dar dacă totuşi doriţi să vedeţi cu ochii voştri cum se manifestă americanii în 12 ore de eliberare a tensiunii sub orice formă, puteţi să îi daţi o şansă, o slabă şansă.

Filmul adus de Ro Image are premiera pe data de 28 iunie şi poate fi urmărit în reţeaua Cinema City din întreaga ţară.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.