The O.C. vs Gossip Girl

Ceea ce m-a determinat pe mine să încerc să mă uit la Gossip Girl a fost faptul că este produs de Josh Schwartz, cel care a produs şi The O.C. (serial care mi-a plăcut destul de mult). Ä‚sta este şi unul dintre motivele care-mi “permit“ să compar serialele, pe lângă faptul că ambele sunt, cel puţin la suprafaţă, despre viaţa unor adolescenţi bogaţi.

The O.C. prezintă o perioadă din viaţa unor tineri şi a familiilor acestora, ce locuiesc în Newport Beach, California, din momentul în care una din aceste familii îl adoptă pe Ryan Atwood. Ryan este un tânăr dintr-un cartier mai mărginaş, cu o mamă alcoolică, cu tatăl şi fratele mai mare la închisoare. Fiind cât pe ce să fie şi el acuzat de complicitate (era cu fratele său când acesta a furat o maşină), ajunge să îl cunoască pe Sandy Cohen, care îi este repartizat ca avocat din oficiu şi aşa familia Cohen îl adoptă pe Ryan.  Din punctul meu de vedere, serialul demonstrează cum o singură persoană poate schimba un grup de oameni, cum le-a schimbat direcţia de evoluţie (aici referindu-mă mai mult la adolescenţi) şi cum, implicit, s-a maturizat şi el. (S-a mai scris despre serial şi aici.)

Gossip Girl a avut ca punct de pornire o serie de cărţi scrise de Cecily von Ziegesar şi prezintă tot viaţa unor tineri, dar din Manhattan, New York. Serialul începe cu întoarcerea în oraş a uneia dintre cele mai populare fete, Serena van der Woodsen, după ce a plecat pe neaşteptate o perioadă la o şcoală cu internat din străinătate. Bine-nţeles că toată lumea vrea să ştie de ce a plecat aşa brusc şi, nu e panică, îi aflăm în primul sezon şi motivele, se rezolvă cât de cât conflictele care se declanşează după asta, apoi apar altele noi şi tot aşa. Din câte am înţeles, în primul sezon se respectă intrigile din carte, iar apoi serialul evoluează mai independent. Viaţa acestor tineri se învârte în jurul newsletterului pe care îl primesc de la Gossip Girl, un site moderat de o persoană anonimă deocamdată, unde se postează toate bârfele posibile. (S-a mai scris despre serial şi aici.)

Spre deosebire de cei din The O.C., care se vizitau toată ziua şi rareori mai vorbeau la telefon, tinerii din Gossip Girl sunt mult mai influenţaţi de tehnologie, internet, prin existenţa acelui blog, prin faptul că serialul a lansat moda telefoanelor cu tastatura completă. De asemenea, cei din Gossip Girl arată la fiecare pas faptul că au foarte mulţi bani; dacă în The O.C. Ryan şi Seth Cohen mergeau la şcoală pe bicicletă, respectiv pe skateboard, iar uneori cu maşina, gaşca din Gossip Girl vine la şcoală cu limuzina personală.

Dar cred că un element important, din care derivă mai multe diferenţe, este faptul că The O.C. a avut un scenariu prestabilit, iar asta înseamnă conflicte, situaţii, probleme, gândite cu o finalitate, pe când în Gossip Girl, nefiind un deznodământ stabilit cât de cât de la început, riscă să apară complicaţii între personaje doar de dragul de a tot continua serialul. Când a apărut ideea continuării serialului The O.C., cu un al cincilea sezon, Josh Schwartz a declarat “Au fost câteva speculaţii despre un al cincilea sezon la o altă reţea de televiziune dar ne-am simţit foarte bine, a mers totul foarte bine şi prefer să plec acum decât să stau prea mult la petrecere”. Astfel că The O.C. este mai mult un serial comic, cu replici uneori ironice, fără prea multe victimizări ale personajelor. Iar în Gossip Girl, din punctul meu de vedere, este mai multă melodramă, cei din grup se culcă fiecare cu fiecare aşa cum jucătorii de fotbal din echipe adverse dau noroc la începutul unui meci, şi asta normal că duce la tot felul de certuri, neînţelegeri şi victimizări.

Ca personaje, cred că Lily van der Woodsen aminteşte de Kirsten Cohen, prin faptul că reprezintă tipul mamei calme, care menţine echilibrul în familie, dar care are anumite secrete; Bart Bass, asemenea lui Caleb Nichol, este personajul cu inimă de gheaţa, care se ocupă numai de afaceri. În rest, poate doar prietenia Serena van der Woodsen ““ Blair Waldorf aminteşte de cea din The O.C., dintre Marissa Cooper şi Summer Roberts, cele mai populare două fete sunt şi cele mai bune prietene, cu diferenţa că în Gossip Girl sunt mai multe schimbări bruşte de situaţie, mai multe conflicte între cele două personaje.

Şi, ţie care îţi place mai mult? Cum s-ar spune, tu cu cine “ţii”?

Distribuie:

16 Comentarii

 • Reply 9.February.2010

  Iosif

  oricum e misto filmul….parerea mea…mai mult pentru adolescenti !
  salutari all !

 • Reply 6.March.2010

  iulia

  Mie imi place mai mult gossip girl, da totusi The O.C. este putin mai real nu este atat de dramatic, in Gossip Girl se intampla prea multe lucruri dintr-o data si este parca prea mult vorba de bani. Goassip Girl dupa parerea mea este mai mult pentru adolescenti pe cand The O.C poate fi vazut si de alte categorii de varsta.

  • Reply 7.March.2010

   Axel

   Cred ca ai dreptate ca The O.C. poate fi vazut de mai multe categorii, cu toate ca eu stiu numai adolescenti care au vazut serialul.
   Sunt tare curioasa cum o sa evolueze Gossip Girl, stiu ca tre sa apara acum in martie in continuare :D

 • Reply 9.March.2010

  Eve :}

  Tocmai am terminat de vizionat ultimul episod din Gossip Girl :) Imi plac ambele seriale, dar The O.C. imi aduce aminte de o anumita perioada a vietii mele, tare draguta. Asa ca as putea spune ca prefer The O.C., dar nu numai din cauza asta ci si pentru ca avand un scenariu prestabilit, intamplarile parca au un curs mai firesc si este si mult mai realist, pe cand GG [dupa ce am vazut si episodul de astazi] incepe sa prinda din ce in ce mai mult un iz telenovelistic, o groaza de intorsaturi de situatie, drame, lacrimi, despartiri, impacari, “era su madre” intamplari etc. Asta nu inseamna ca nu ma voi uita in continuare :)) A! Si apropo de categoriile de varsta si de ce zicea Axel vis-a-vis de faptul ca nu a auzit niciun adult sa se fi uitat la The O.C., mama mea s-a uitat, bine, nu la tot, dar s-a uitat la o parte si i-a placut.

  • Reply 9.March.2010

   Axel

   Si maica-mea sa zicem ca s-a uitat dar nu in ideea ca urmarea serialul, doar se mai nimerea prin preajma cand ma uitam eu si intreba cine-i ala, ce face aia, unde a disparut celalalt etc., intelegi tu :D
   Cu Gossip Girl au cam luzt-o razna putin… asa se intampla cand tot tragi de serial sa continue. Poate si din cauza faptului ca sunt aceeasi oameni, in acelasi mediu si n-au ce face altceva decat sa se certe intre ei si asa mai departe.
   Uite, in The O.C. participa Anna o perioada, dar apoi pleaca la ea acasa, mai apar personaje din trecut, dar o data si gata, nu stau sa te tot “bantuie”.

 • Reply 9.March.2010

  iulia

  te-ai uitat la s3e12 sau e13?

 • Reply 10.March.2010

  iulia

  da era pentru ea , da nu conteaza scuze, si unde l-ai gasit?

 • Reply 23.December.2011

  gabyyy

  cel mai mult imi place THE OC … oricat de bogat si de aiurit de filmu gossip girl nu o sam poata da acele sentimente pe care mi lea dat OC… serena e o fata f frumoasa care atrage privirile dar marissa este o fata buna si cu un suflet sensibil si din punctu acesta de vedere M>S … THE OC chiar ma facut sa plang nu pot spune acelasi lucru despre gossip!mie imi plac amandou f moolt dar dak ar fi sa aleg as alege THE OC

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.