The Martian (2015)

Probabil în timpul școlii, orele de fizică, chimie și biologie ți se păreau prea plictisitoare din cauza termenilor tehnici folosiți pentru a explica diverse fenomene care au loc zilnic în jurul nostru, și nici nu ai avut șansa să întâlnești acel gen de profesor care știe cum să facă lecțiile mai interactive și să-ți capteze atenția. Alta ar fi fost situația dacă în sala de clasă s-ar fi aflat astronautul Mark Watney, protagonistul filmului The Martian, care ar fi reușit să te învețe secretele botanicii și aerodinamicii în schimbul a câtorva reprize bune de râs.

The Martian (2015)

Sinopsis

În timpul misiunii pe Marte,  echipajul Ares 3 întâmpină dificultăți din cauza unei furtuni de nisip neplanificată și sunt nevoiți să abandoneze mica lor expediție interspațială. Astronautul Mark Watney este lovit în timpul evacuării și este considerat mort de către proprii săi colegi, motiv pentru care ajunge singurul om de pe această planetă roșie.

Având provizii insuficiente până la următoarea vizită NASA pe Marte, dar motivat să supraviețuiască osândei abătute asupra sa, Watney își folosește întreaga ingeniozitate, inteligență și forță interioară în încercarea de a găsit o cale prin care să se întoarcă acasă. Umorul și sarcasmul nu-l părăsesc până la sfârșitul aventurii sale, iar cu ajutorul acestora astronautul american reușește să predea cu zâmbetul pe față o adevărată lecție despre supraviețuire.

The Martian (2015)

Despre Marțianul (The Martian)

Andy Weir publică în 2011 primul său roman, intitulat The Martian și considerat de mulți cititori un fel de “Science and chemistry for dummies”. Patru ani mai târziu creația sa ajunge în cinematografe, sub coordonarea renumitului regizor Ridley Scott, și pare, la prima vedere, să se bucure de un succes la fel de mare.

Tema predominantă se învârte în jurul instinctului uman de supraviețuire, de adaptare față de factorii externi, în jurul determinării interioare și a atitudinii pozitive. Filmul ne reamintește că nu putem evolua decât în momentul în care suntem constrânși să ne depășim propriile limite și că cele mai mari realizări ale omenirii au avut loc în astfel de circumstanțe.

The Martian (2015)

Totodată, Marțianul ne încurajează să râdem indiferent de situația în care ne-am afla și să apelăm la sarcasm ori de câte ori putem. Fiind vorba despre un film care are ca punct de plecare o expediție pe Marte, te-ai aștepta să fii asaltat de termeni și teorii științifice complexe. În schimb întâlnești un scenariu inteligent și prietenos cu publicul care știe cum să îmbine elementele științifice cu cele de umor.

Nu puține sunt momentele în care începi să izbucnești în râs în mijlocul unei lecții despre cultivarea cartofilor ori despre regimul juridic al apelor internaționale. Glumele acoperă arii diverse ale culturii pop din ultimii 20-30 de ani (Iron Man, Lord of the Rings și melodia Hot Stuff a Donnei Summer fiind doar câteva exemple).

Ridley Scott lasă deoparte pentru acest film ideile prezentate în Alien și Prometheus cu privire la explorarea cosmosului și își schimbă pe alocuri  modul de a regiza. În The Martian nu mai întâlnim aceeași sctrictețe și seriozitate de care dau dovadă proiectele sale și îi oferă lui Matt Damon, care-l interpretează pe Mark Watney, libertatea de exprimare de care are nevoie pentru a face un rol mare.

Matt Damon reușește cu succes să devină botanistul “cool”  de care are nevoie povestea filmului, transmițând pe parcursul celor 141 de minute o stare euforică spectatorilor. I se potrivește atât de bine rolul încât cele 70-75 de procente din durata filmului, ce îi sunt exclusiv dedicate personajului său,  ți se par mult prea puține.

The Martian (2015)

Concluzie

The Martian este genul de film care te ține cu sufletul la gură în cele mai tensionate momente ale sale și cu zâmbetul pe buze de la început până la sfârșitul aventurii astronautului Watney.

Dacă doriți să asistați la lecțiile științifice predate de Mark Watney în The Martian, o puteți face în sălile de cinema începând cu 2 Octombrie 2015. Filmul este distribuit de către Odeon Cineplex, cărora le mulțumim pentru invitație.

Vizionare plăcută!

Părerea autorului

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră