Concurs: The Giver / Darul lui Jonas (2014)

În 1993 era publicat romanul The Giver, prin care scriitoarea Lois Lowry a reușit să transpună în cuvinte imaginea unei societăți utopice, ferită de războaie, foamete și crime. Astăzi, la mai bine de 20 de ani distanță, povestea ajunge să fie proiectată în sălile de cinema, purtând semnătura regizorului Phillip Noyce.

Concurs: The Giver / Darul lui Jonas (2014)

În Comunitate toate problemele societății par a fi soluționate, problemele de sănătate, șomajul sau sărăcia fiind doar câteva dintre lucrurile care au fost date uitării. Fiecare individ are rolul său precis în menținerea acestui glob de cristal, fiinde nevoit să respecte un set de reguli clare și precise: nu au voie să mintă, să se abată de la rutina zilnică, să aibă contacte fizice cu alți membrii din afara unității familiale din care fac parte, să gândească sau să se exprime în mod abstract ș.a.m.d.

Ura, gelozia sau invidia sunt variabile necunoscute în această lume, dar la fel se întâmplă și cu iubirea sau compasiunea. Indivizii vorbesc despre fericire și își împărtășesc sentimentele la sfârșitul fiecărei zile, fără a ști semnificația adevărată a acestor termeni. Se simt în siguranță, dar prețul plătit pentru aceasta este mult prea mare: eradicarea emoțiilor și a amintirilor trecutului.

Jonas, un tânăr de doar 18 ani, este unul dintre membrii acestei societăți și protagonistul poveștii. În cadrul Ceremoniei, în care tinerilor le sunt prestabilite îndatoririle pe care le vor avea în Comunitate, Jonas este ales următorul Primitor al Memoriei. Sarcina lui va fi de a învăța adevărata istorie a umanității, secretele lumii în care trăiește, astfel încât să poată sfătui Consiliul Bătrânilor atunci când îi este cerut acest lucru. Cu timpul, Jonas descoperă că lucrurile în Comunitate nu sunt atât de perfecte precum își imagina și va risca tot ce are pentru a le îndrepta.

Concurs: The Giver / Darul lui Jonas (2014)

The Giver / Darul lui Jonas abordează teme cu aspecte filosofice: importanța relațiilor interumane și a emoțiilor în societatea umană. Mai întâi îți prezintă soluția problemelor moderne ale umanității, iar apoi îți dezvăluie sacrificiile care trebuie făcute, lăsându-te la final să-ți răspunzi singur la întrebarea dacă merită sau nu. Tranziția dintre cele două părți este construită cu atenție, astfel încât spectatorul să poată înțelege și să poată analiza fiecare chestiune prezentată în film.

Lipsa emoțiilor în Comunitate este bine pusă în evidență atât prin jocul cromatic folosit de regizorul Phillip Noyce, dar și prin limbajul utilizat, cuvinte puternice din punct de vedere emoțional fiind înlocuite cu unele lipsite de conținut: “unitate familială” în loc de “cămin” sau “satisfacere” în loc de “iubire”.

Concurs: The Giver / Darul lui Jonas (2014)

Din nefericire, această lipsă de emoție din poveste se reflectă și în interpretarea actorilor… Deși Brenton Thwaites are o chimie frumoasă cu Odeya Rush, iar scenele dintre cei doi dau culoare filmului, restul secvențelor sunt fade. Jeff Bridges este departe de interpretările sale din True Grit (2010) sau Crazy Heart (2009), Katie Holmes rămâne în nota sa obișnuită, iar Meryl Streep nu are prea mult material pentru a-și putea pune în evidență talentul actoricesc.

Concurs: The Giver / Darul lui Jonas (2014)

Toate acestea sunt compensate prin cadrele vii, preluate parcă de pe Animal Planet și National Geographic, prin care ni se reamintește că cele mai plăcute momente în viața unui om sunt oferite de lucruri mărunte.

Cei interesaţi să vizioneze filmul The Giver / Darul lui Jonas o pot face începând cu vineri, 5 septembrie 2014, la Grand Cinema Băneasa sau în alte cinematografe din țară. Iar pentru cei care își doresc să citească romanul Lois Lowry, aceștia îl pot achiziționa de la Editura Art!

CONCURS: Câştigă un exemplar al romanului The Giver / Darul lui Jonas de Lois Lowry!

Dacă îţi doreşti să citești despre o lume în care sentimentele au fost date uitării şi să afli care sunt consecințele unei astfel de decizii, răspunde creativ la concursul nostru și ai șansa de a câștiga un exemplar al romanulului The Giver / Darul lui Jonas!

Concurs: The Giver / Darul lui Jonas (2014)

Am doar 18 ani oferă un exemplar al celebrului roman scris de Lois Lowry, cu ajutorul prietenilor de la RoImage 2000 și al celor de la Editura Art. Dacă vrei să câştigi romanul, atunci va trebui să răspunzi la următoarea întrebare: Care este cea mai importantă emoție pe care o persoană o poate trăi și de ce?

Condiţiile de participare sunt următoarele: Trebuie să îţi laşi date clare de contact (prenume, nume şi adresă de email), să răspunzi strict la întrebarea noastră, să nu laşi mai multe comentarii (verificăm IP-urile) şi să ne scrii până luni, 8 septembrie, ora 12:00.

Câştigătorii vor fi aleşi de către redactorii AmDoar18Ani.ro pe baza creativităţii răspunsului oferit la întrebarea noastră. Aceştia vor fi contactaţi prin email după încheierea concursului.

Ne rezervăm dreptul de a nu păstra în competiţie comentariile care nu se încadrează în tema concursului, care sunt postate după data de încheiere a înscrierii, precum şi cele care nu au datele de contact valide. Mult succes!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

9 Comentarii

 • Reply 3.September.2014

  Glodeanu Mihai

  Pentru mine , cea mai importanta emotie este pasiunea .Pasiunea este o emotie iar iubirea un sentiment. Din punctul meu de vedere , fara pasiune nimic nu este realizabil . Nu poti iubi fara pasiune , nu poti face ceea ce iti place fara pasiune si asa mai departe .
  Pasiunea este cea mai de pret comoara a fiecaruia dintre noi , este cea care ne face sa fim deosebiti , speciali . Unii dintre noi avem pasiuni comune , altii diferite . Ele ne apropie dar ne si despart ..Pasiunea decide sa se implice in ceva, orice ar fi acel ceva, devine dintr-o data foarte semnificativ, foarte viu, foarte profund.
  De asemenea , daca in viata nu faci ceva cu pasiune .. o faci degeaba . Asa ca , daca nu o ai in viata ta acum , grabeste-te si invit-o pentru ca vei avea numai de castigat !

 • Reply 4.September.2014

  Ariana Sălăjan

  Ce sentiment, ce emoţie îţi încarcă sufletul cu emoţii pozitive, cu dorinţa de a trăi? O emoţie e mai presus de toate… Una singură te face să simţi acei “fluturaşi în stomac”, doar ea te pune în situaţii limită şi îţi umple sufletul cu bucurii. Ne naştem pentru a avea parte de acea emoţie. O dobândim încă dinainte să ne naştem, ea e acolo prezentă, ne veghează pentru a putea a fi pregătită să ne pătrundă, să ne astupe şi să ne încarce cu energia ei pozitivă. Da, vorbesc despre IUBIRE. Totul se rezumă la IUBIRE. Ne naştem, trăim pentru a iubi, iar apoi murim. Îţi imaginezi viaţa fără iubire? Fără acea mică afecţiune venită din partea unui cunoscut sau chiar a unui străin? Fără acea iubire de mama, care te-a făcut o persoană bună, care şi-a dat sufletul pentru tine? Chiar crezi că poţi trăi fără să iubeşti? Aş zice să mai revii la acest gând şi să-l analizezi bine. Iubirea este esenţială vieţii. Fără ea, existenţa noastră ar fi irelevantă, iar noi fără ea am deveni nişte persoane anoste, fără pic de vlagă, cu feţele mereu încruntate şi zâmbetul ascuns printre buze. Aşa că iubeşte şi vei fi la rândul tău iubit.

 • Reply 4.September.2014

  Luciu Simona-Elena

  Emoțiile fac descifrabil orice chip uman și conduc către sentimente puternice. Deși sunt de scurtă durată, ele sunt caracterizate de intensitate, de expresii universale și pot apărea încă de la o vârstă fragedă.
  După părerea mea, cea mai importantă și frumoasă emoție este bucuria. Ea vine mereu însoțită de un zâmbet larg, ochi surâzători și un chip luminos.
  În viață este important să știm să ne bucurăm chiar și de lucrurile cele mai mici pentru a putea supraviețui într-o lume care este uneori grea și nedreaptă. Tot bucuria ne păstrează sufletul luminos și frumos.

 • Reply 5.September.2014

  Violeta Alexandrescu

  Da, bucuria, iubirea, pasiunea fac parte din viata noastra si sunt emotii puternice, care uneori ne ghideaza si de cele mai multe ori ne pun in situatii limita. DAR cred ca cel mai intens sentiment, de scurta durata ce-i drept, dar cea mai intensa emotie este REVELATIA – intr-o fractiune de secunda realizam anumite lucruri sau aspecte ale vietii noastre la care poate nu ne-am gandit pana atunci, descoperim noi perspective si intelegem trairi pe care nu le-am putut explica pana in acel moment.
  Si daca iubirea, pasiunea si bucuria ne ajuta sa fim luminosi si buni, revelatiile ne ajuta sa clarificam care sunt pasiunile noastre, ce anume ne bucura, ce inseamna pentru fiecare dintre noi a iubi…

 • Reply 7.September.2014

  Unguras Crina

  Cea mai puternica emotie pe care am trait-o eu pana acum a fost la pierderea unei fiinte dragi: sentimentul de disolutie sufleteasca, de inutilitate in fata capriciilor vietii. Simti ca se rupe ceva in interior, un ceva pe care nici lacrimile si nici vorbele nu-l pot inlocui. Ramane un imens desert de sperante, o lumina care nu mai vrea sa se aprinda, spre care alergi cu mintea ,dar pe care corpul nu o urmeaza indeaproape.

 • Reply 7.September.2014

  Adrian Lazar

  Nasterea copilului sau copiilor. Nu se compara cu nimic altceva. Este cel mai frumos sentiment posibil!

 • Reply 8.September.2014

  Adriana Hossu

  Emotiile au un rol foarte important in construirea unei vieti armonioase si echilibrate. De la tristete , teama , manie la bucurie si fericire ,trebuie sa le depasim pe cele negative si sa ne concentram pe cele pozitive. Pentru mine cea mai mare emotie pe care o poate trai o persoana este iubirea. Iubirea exprima inocenta fiind o stare pura a sufletului.Iubirea este un moment in care ne simtim liberi , entuziasti .

 • Reply 8.September.2014

  Mihai Cosmin

  Concursul nostru s-a încheiat. Mulțumim tuturor pentru participare și pentru răspunsurile creative pe care ni le-ați oferit la întrebarea concursului.

  Din păcate avem un singur premiu, motiv pentru care putem avea un singur câștigător. Astfel, vom oferi premiul Violetei Alexandrescu!

  Mulțumim încă o dată pentru participare și vă așteptăm și la alte concursuri viitoare! :)

  • Reply 8.September.2014

   Violeta Alexandrescu

   Multumesc frumos pentru premiu:)!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.