The Dark Knight Rises – The Legend Ends!

Legendar! Epic! Speechless! Acestea sunt cuvintele care pot descrie cel mai bine cel de-al treilea film al trilogiei Batman ce poartă semnătura lui Cristopher Nolan. Legenda Cavalerului Negru se încheie, dar va dăinui pentru totdeauna!

Nu știu de unde să încep… The Dark Knight Rises este filmul pe care l-am așteptat cel mai mult până acum să fie lansat în cinematografe, este filmul pentru care puteai să mă trezești din cel mai dulce somn pentru a-mi spune ultimele noutăți despre el, este filmul pentru care am înnebunit în momentul în care am auzit ca va fi filmat și în România. Desigur ultima parte nu s-a concretizat…

Această trilogie (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises) consider că a întrecut așteptările și celor mai înflăcărați fani ai eroului din Gotham City sau/și ai lui Cristopher Nolan. Nu a fost, nu este și nu va fi doar blockbuster-ul verii din anul 2005, 2008 și 2012. Este mult mai mult de atât. Nu vorbim despre o producție cinematografică plină de efecte speciale care să ascundă scenariul slab al filmului, de actori populari care obțin rolul pentru a atrage spectatorii în sălile de cinema, de trailere pompoase care să cuprindă cele mai importante momente ale filmului în 2 minute și 30 de secunde, vorbim despre o serie de trei filme care a intrat în istoria cinematografiei pentru complexitatea și perfecțiunea de care a dat dovadă!

Noua perspectivă asupra celui mai iubit super-erou din benzile desenate (da, consider că este mai îndrăgit decât Superman și Spiderman), ce ne-a fost prezentat prima oară în anul 1939, a demonstrat că poveștile, filmele, animațiile despre super-eroi pot fi adresate și publicului larg, matur, nu numai copiilor și fanilor împătimiți ai acestora. Astfel regizorul Cristopher Nolan ne-a arătat că înainte de a fi protectorul orașului Gotham, Cavalerul Negru, cel mai mare detectiv al lumii ș.a.m.d., Batman, este un om obișnuit! (Desigur cu foarte mulți bani, dar fără puteri supranaturale ca în cazul celorlalți super-eroi din universul DC Comics sau Marvel).

În celelalte filme cu Batman ce au fost realizate până în prezent (Batman (1966), Batman (1989), Batman Returns (1992), Batman Forever (1995), Batman and Robin (1997)) ești pus în situația: el e Batman super-eroul, ei sunt inamicii lui (Joker, Poison Ivy, Mr. Freeze, The Riddler, The Penguin, Harvey Dent Two-Faces) pe care trebuie să-i oprească. Spre deosebire de acestea, noua trilogie prezintă pas cu pas povestea Cavalerului Negru, construind-o de la zero. Astfel putem urmări fiecare etapă importantă a poveștii, de la copilăria lui Bruce Wayne (când își pierde părinții și descoperă teama sa pentru lilieci), la îmbrăcarea pentru prima oară a costumului, la devenirea unui simbol al dreptății, justiției, la decăderea lui și până la reafirmarea poziției sale în societate.

Înainte să vorbesc despre noul film, vreau să vă sfătuiesc să vedeți primele două părți ale trilogiei, în special dacă nu le-ați vizionat niciodată. De ce? Dacă la cel de-al doilea film, The Dark Knight, puteați merge fără a vedea Batman Begins, pentru că nu ar fi afectat prea mult experiența, de data aceasta lucrurile stau altfel. Foarte multe referiri, detalii și secvențe scurte apar în ultima parte a poveștii, iar dacă nu știi de unde să le iei nu vei înțelege cât de extraordinar este această parte!!!

The Dark Knight Rises, filmul prin care se încheie legenda, începe în momentul comemorării celor opt ani care au trecut de la moartea procurorului Harvey Dent, a cărui crime și le-a însușit Batman pentru a-i proteja onoarea și imaginea celui supranumit Cavalerul Alb al orașului Gotham. Astfel Batman devine din eroul orasului cel mai căutat infractor, dispărând în tot acest timp. Teroarea lui Joker, corupția și afacerile interlopilor sunt demult uitate, asupra orașului plutind liniștea și pacea mult căutată.

Toate acestea urmează a se schimba în momentul în care intră în scenă Bane (interpretat de Tom Hardy), cel mai puternic adversar al lui Batman din istoria benzilor desenate. Acesta este un mercenar cu un fizic impresionat, ce este obligat să poarte o mască pentru partea de jos a feței datorită unei răni mai vechi. Spre deosebire de ultimul răufăcător, The Joker, Bane se bazează pe forța sa fizică în încercarea de a distruge Gotham City. Astfel Batman (rol ce aparține în continuare lui Christian Bale) este nevoit să iasă din viziune pentru a redeveni eroul de care cetățenii au nevoie.

Bane nu este singurul personaj nou din acest film, alături de el făcându-și apariția și enigmatica Selina Kyle aka Catwoman, ce este interpretată de către talentata și frumoasa actriță Anne Hathway. Dușman sau partener? Aceasta este întrebarea pentru care dorește un răspuns și Bruce Wayne. Catwoman este cunoscută pentru agilitatea, ținuta, frumusețea și flexibilitatea de care dă dovadă exact ca o felină.

Alături de aceștia apar alte două personaje noi, care la prima vedere nu trezesc un interes foarte mare: Miranda Tate (interpretată de Marion Cotillard) și John Blake (interpretat de Joseph Gordon-Levitt), dar care sunt două dintre elementele cheie ale filmului. Miranda Tate este o femeie de afaceri care a investit foarte mulți bani într-un proiect al companiei Wayne Enterprise, bani ce par a fi pierduți, și care are o pasiune pentru Bruce Wayne. John Blake este acel polițist tânăr care încă crede în idealul dreptății, ce a fost crescut într-un orfelinat și ce dorește să afle adevărul din spatele aparențelor politice, indiferent de preț.

Celor trei actori (Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy) care au colaborat cu Cristopher Nolan și în filmul Inception (2010) și lui Anne Hathway, se alătură și distribuția din primele două filme: Christian Bale (Batman), Michael Caine (Alfred), Morgan Freeman (Lucius Fox), Gary Oldman (Jim Gordon), Liam Neeson (Ra’s Al Ghul) și Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane / Scarecrow).

La film am avut emoții datorită faptului că The Dark Knight a ridicat ștafeta atât de sus încât mă temeam ca ultima parte să nu dezamăgească dacă ar fi să o comparăm cu filmul din 2008. Deși la început, poate până la jumătate, temerile păreau a se adeveri, fiind ușor dezamăgit, după aproximativ o oră de film am văzut cum acel nivel fixat de prestația incredibilă a regretatului actor Heath Ledger pentru rolul lui Joker este depășit din ce în ce mai mult.

Întorsăturile de situație, luptele care nu se ascund în spatele unor efecte speciale pentru a fi grandioase și surprizele pe care Cristopher Nolan ni le-a pregătit, împreună cu finalul grandios mă face să consider că The Dark Knight Rises peste predecesorul său. Pe lângă faptul că toate cascadoriile din film au fost filmate live, nu într-un studio împreună cu programe digitale (ca cea din trailer cu Bane în avion), prestația actorilor a fost fără greșeală (câtă emoție poate transmite Tom Hardy doar prin intermediul ochilor săi), soundtrack-ul (marca Hans Zimmer) s-a potrivit mănușă, iar scenariul se ridică peste nivelul așteptat (cum spunea un ziar din S.U.A., detaliile despre filmele lui Cristopher Nolan sunt ținute în secret mai bine decât cele naționale).

Au fost momente în care pur și simplu am rămas cu gura căscată preț de câteva minute, nu-mi venea să cred ce se întâmplă, inima bătându-mi din ce în ce mai tare, trăind tot felul de emoții (de la râsete, până chiar la vărsarea unei lacrime pentru sfârșitul peliculei – nu glumesc!). Iar finalul speechless, trezindu-mă aplaudând chiar dacă se pare că eram singurul în sala care făceam acest lucru.

Dacă ar fi să fiu cârcotaș aș găsi și părți negative ale filmului cum ar fi începutului mai modest, montarea ciudată și tăierea bruscă a unor cadre din film și vocea lui Bane prin acea mască. Deși ea a fost modificată după încheierea filmărilor deoarece era extrem de dificil să înțelegi replicile personajului, tot poate provoca dificultăți în anumite momente.

Filmul are mult mai multă acțiune decât celelalte două din serie (scenele de luptă fiind la ordinea zilei), are mult mai multe elemente de SF (noua jucărie a lui Batman, mașinăria zburătoare și motocicleta sa fiind atracțiile principale), este mult mai sexy datorită celor două actrițe noi (Anne Hathway și Marion Cotillard), este mai dramatic și cu mai mult suspans!

Deși Nolan a promis doar trei filme cu Batman, o trilogie, sper să revină asupra deciziei și să mai realizeze cel puțin încă unul cu aceeași echipă de producție, distribuție și pentru aceiași fani, deoarece universul Batman este imens (doresc să-i văd pe The Riddler și The Penguin ca următorii nemeses) și viziunea lui este atât de extraordinară încât ar fi un mare păcat ca totul să se termine aici!

The Dark Knight Rises este filmul cu cele mai multe minute filmate cu ajutorul camerelor IMAX (aproximativ 70 minute în acest tip de format), așadar vă invit începând cu data de 27 iulie 2012 să mergeți la Samsung IMAX, Cinema City Cotroceni, pentru a vedea sfârșitul acestei magnifice călătorii care a început acum șapte ani de zile! Nu uitați să încercați să vedeți sau să revedeți celelalte două filme din serie, dacă aveți posibilitatea, pentru o experiență completă!

P.S. (1) Încercați să vă feriți cât mai mult de spoilere. Ele nu fac altceva decât să strice surprizele ascunse ale filmului!

P.S. (2) Deși săptămâna trecută a avut loc acea tragedie într-un cinematograf din Colorado, unde un individ (mare fan al lui Joker, se pare) a intrat înarmat într-un cinematograf în care avea loc avanpremiera filmului și a împușcat letal aproximativ 15-20 de persoane, nu lăsați acest lucru să vă împiedice să vizionați filmul! Condoleanțe familiilor victimelor din data de 20.07.2012…

P.S. (3) Îl pomenesc de foarte multe ori pe Cristopher Nolan nu doar pentru faptul că este regizorul meu preferat, dar și pentru faptul că este unul dintre cei mai buni, un profesionist, perfecționist, care are o relație de prietenie împreună cu toți colaboratorii săi și pentru că filmele sale vorbesc de la sine! (Memento, Insomnia, The Prestige, Inception, The Dark Knight Trilogy)

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

6 Comentarii

 • Reply 27.July.2012

  Mihai Glodeanu

  Pe langa faptul ca , Christian Bale este un actor de nota 10 , acesta se adapteaza perfect la orice rol ! Am vazut de multe ori ca a slabit 30 de kg sau mai mult ptr a intra in pielea personajului cat mai bine , lucru pe care nu foarte multi l-ar face . In “The Dark Knight “, cel mai bun film pe care l-am vazut , Heath Ledger este cel mai epic personaj , il joaca magistral pe Joker .. felul in care rade si toate cele il fac cireasa de pe tort . HEath s-a inchis in camera de hotel saptamani ptr a-l putea interpreta cat mai bine pe Joker si se pare ca i-a reusit cu brio ! Acum astept cu nerabdare sa vad si The Dark Knight Rises , stiu sigur ca va da lovitura !

 • Reply 26.February.2013

  mihai afloarei

  grozav peost-ul ,se vede ca-i de la un fan adevarat ;recomand sati iei trilogia dvd (a aparut prin decembrie ) si te salut;pt unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile;”you given them everything” “not everything,not yet” ;)

  • Reply 28.February.2013

   Mihai Cosmin

   Mulțumesc! :)

   Cu siguranță îmi voi cumpăra acea ediție. Din păcate, Cristopher Nolan nu obișnuiește să scoată uncut version sau director’s version (o variantă mai lungă) atunci când filmele sale sunt lansate pe dvd-uri.

   The Dark Knight Rises ar fi meritat o asemenea versiune. :)

   “A hero can be anyone. Even a man doing something as simple and reassuring as putting a coat around a little boy’s shoulders to let him know that the world hadn’t ended.” :D

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.