The Conjuring (2013)

Dacă printre cele mai aşteptate filme horror ale anului 2013 au la bază întâmplări cu zombies şi răufăcători, a venit şi rândul paranormalului să intre în joc. Şi asta odată cu lansarea în cinematografe a noii producţii a regizorului filmelor Saw şi Insidious, The Conjuring (Trăind printre demoni).

The Conjuring (2013)demoni

Creat pe baza unui caz real, filmul ne prezintă povestea celebrului cuplu de investigatori ai fenomenelor paranormale din anii ’70, Ed şi Lorraine Warren, care se confruntă cu cea mai puternică forţă întunecată întâlnită de-a lungul carierei lor, în încercarea de a salva familia victimizată.

Acţiunea îi prezintă pe cei şapte membri ai familiei (părinţii şi ale lor cinci fete), ca noii proprietari ai unei case destul de vechi, dar încăpătoare, situată într-o zonă izolată din preajma unui lac. Odată cu prima noapte petrecută în noul cămin, evenimentele paranormale nu întârzie să apară, iar suspiciunea familiei se intensifică. Totul se desfăşoară destul de repede, iar în momentul în care şi părinţii sunt convinşi că nu sunt singuri în acea casă, aceştia apelează la cuplul Warren pentru a le investiga cazul. De aici, acţiunea devine tot mai palpitantă, lupta ducându-se propriu-zis între demoni şi investigatori.

De apreciat la acest film este construcţia scenariului asupra căreia s-a insistat foarte mult, date fiind ordinea cronologică şi curată a întâmplărilor. Ed Warren ne explică cele trei faze ale activităţii demonice pe baza cărora este construită şi acţiunea: infestarea, opresiunea şi posedarea. Dacă la început, activitatea paranormală ne este indusă prin sunete şi senzaţii pe care publicul doar şi le poate imagina şi interpreta în nenumărate feluri, mai târziu, în a doua fază, prezenţa malefică este mai bine conturată prin interacţiunile cu familia ce devin acaparatoare şi frecvente, ca în final, aceasta să deţină controlul complet.

The Conjuring (2013)

De asemenea, am apreciat interpretarea celor doi actori din rolurile cuplului Warren, Patrick Wilson în rolul lui Ed şi Vera Fermiga în rolul lui Lorraine. Fiind inspirat din fapte reale, acţiunea pune în evidenţă lupta dintre demonologii de renume din acea vreme şi spiritele malefice, familia fiind doar un fel de “momeală” pentru a-i aduce în prim plan pe cei doi. Aceştia utilizează echipament de performanţă ridicată pentru a captura dovezile prezenţelor paranormale şi colecţionează obiecte posedate pentru a ţine spiritele închise în ele, departe de lume. Regizorul, James Wan, a mărturisit că este un mare fan al lor pentru curajul şi abilitatea de a înfrunta astfel de spirite, mai ales în situaţia în care au o fetiţă pe care o pun în pericol cu fiecare caz pe care îl acceptă.

The Conjuring (2013)

Poate unul dintre punctele slabe ale filmului este povestea în sine, pe care, cu siguranţă, am văzut-o în multe alte filme de acest gen, însă întreaga echipă de producţie a reuşit să o livreze sub o altă formă, de această dată, regizorul fiind foarte implicat în fiecare detaliu. Spre exemplu, unele scene sunt filmate cu ajutorul camerelor de mână, pentru a integra publicul în peisaj mult mai bine, fără a fi dezavantajate în vreun fel de acest tip de filmare. În plus, zoom-ul este folosit de câteva ori, fiind un zoom mai lent pentru a crea suspans.

Decorul a fost foarte bine întocmit, având în vedere perioada în care se desfăşoară acţiunea, anii ’70. Casa a fost vopsită în tonuri sobre, iar în interior, pereţii tencuiţi deţin o tentă profundă, cu fisuri pentru a accentua umbrele în colţuri. Alte reprezentări ale decorului sunt pivniţa, interpretată ca origine a tuturor evenimentelor de groază din casă, cât şi copacul de lângă lac, cu puţine crengi şi fără frunze, dând senzaţia de moarte.

The Conjuring (2013)

Pentru a reda realitatea cât mai mult, echipa de producţie a creat nişte copii fidele ale filmărilor cuplului Warren cu exorcizări pe care le-au folosit în film.

Filmul pune accentul pe auz, pe sunete şi muzică, dând astfel posibilitatea publicului de a interpreta în nenumărate moduri evenimentele ce urmează să se întâmple.

Aşadar, recomand filmul The Conjuring, fiind printre puţinele filme care tratează tema paranormalului cu asemenea respect pentru efecte vizuale, decor şi tehnicile de filmare. Şi, până la urmă, e cu atât mai bun cu cât se inspiră din fapte reale sau, după cum conclude regizorul, “pentru că asta este o întâmplare reală, cred că cel mai înfricoşător este faptul că ştim că spiritele malefice există cu adevărat.”

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.