The Central Park Five la Cinepolitica Extra Time

Aseară am păşit pentru a doua oară la proiecţiile Cinepolitica. După ce documentare de toate felurile m-au impresionat la ediţia din vară, am decis că este cazul să merg şi la Cinepolitica Extra Time. Am ales proiecţia The Central Park Five, o poveste cutremurătoare care prezintă viaţa a cinci oameni condamnaţi pe nedrept pentru o infracţiune pe care nu au comis-o.

The Central Park Five

Catalogată de jurnalişti drept Crima secolului, această infracţiune ajunge pe buzele tuturor, iar cetăţenii New York-ului se împart în tabere susţinătoare sau împotriva celor cinci condamnaţi. Aceştia au fost acuzaţi că în 1989, la vârste fragede, ar fi atacat o femeie în centrul Central Park-ului şi ar fi violat-o.

The Central Park Five1

Documentarul îi arată acum chiar pe Cei Cinci din Central Park care îşi spun povestea la 10 ani distanţă de la momentul în care adevăratul făptaş şi-a recunoscut fapta. Dar trecuseră deja între 6 şi 13 ani de detenţie, timp în care cei cinci implicaţi îşi pierduseră adolescenţa şi tinereţea.

Filmul a adus în discuţie o poveste de-a dreptul emoţionantă care a lăsat urme adânci în mintea celor prezenţi în sala de cinema. Eu una am făcut paralele între comportamentul presei şi al oficialilor anului 1989, New York, şi cel al presei şi oficialilor anului 2013, Bucureşti, realizând că există atâtea lucruri comune.

.

Cinepolitica Extra Time a făcut posibilă aflarea unei poveşti reale care s-a întâmplat în urmă cu peste 20 de ani pe un alt continent, dar care ar putea fi atât de actuală pentru noi, cetăţenii României anului 2013.

Filmul poate fi găsit şi pe internet pentru o (re)vizionare în afara sălii de cinema.

Pentru zilele acestea, recomand celelalte proiecţii Cinepolitica Extra Time care vor avea loc la Cinema Elvira Popescu şi care vor continua firul de poveşti ce implică problemele politice, sociale şi istorice. Mai multe detalii aici.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.