The Butler (Majordomul – 2013)

Pagini din istoria Americii au fost aduse în atenția noastră datorită filmului The Butler. Eu una nu am avut niciodată curiozitatea să caut informații despre mişcarea pentru obţinerea drepturilor civile de către populaţia de culoare, despre asasinarea lui Martin Luther King şi a lui John F. Kennedy, despre acţiunile protestatare ale Panterelor Negre, sau despre Războiul din Vietnam şi Scandalul Watergate.

The Butler (Majordomul - 2013)

Acum, cu această ocazie, am putut înțelege toate aceste fapte istorice prin intermediul poveștii unui om – majordomul de culoare de la Casa Albă. Cecil Gaines ajunge într-o anumită împrejurare să devină majordomul celei mai importante instituții americane, iar timp de trei decenii îi servește pe președinții Statelor Unite, dând dovadă de devotament.

The Butler (Majordomul - 2013)

Deși postul de majordom îi asigură lui Cecil și familiei sale un trai decent, departe de plantațiile de bumbac din partea de sud, acest lucru duce și la tensiuni între membrii familiei. În film sunt conturate foarte bine conflictele, atât dintre tată și fiul cel mare, acestea subliniind modul în care fiecare generație încearcă să se definească, cât și cele dintre Cecil și Gloria, soția lui, înfățișând zbuciumul sufletesc al unei femei neglijate de soț și bulversată de comportamentul fiilor săi.

The Butler (Majordomul - 2013)

Mi-a plăcut foarte mult cum a fost ilustrată trecerea timpului prin schimbarea periodică a președinților. Și, deși preşedinţii vin şi pleacă, Cecil rămâne același om, martor tăcut al deciziilor luate în Biroul Oval.

The Butler (Majordomul - 2013)

De asemenea, am fost impresionată de jocul actoricesc al tuturor celor implicați în proiect. Începând cu Forest Whitaker, ce l-a interpretat pe Cecil Gaines, care m-a ajutat să simt fiecare greutate, fiecare conflict interior prin care a trecut personajul său, și continuând cu Oprah Winfrey, care a interpretat ireproșabil rolul soției majordomului, toți actorii m-au ajutat să trec de pragul marelui ecran și să intru într-o legătură indiscutabilă cu personajele.

The Butler (Majordomul - 2013)

Iar ce m-a făcut să apreciez cu adevărat filmul The Butler a fost faptul că acesta este realizat după o poveste reală. Ideea poveștii a pornit în 2008, în timpul alegerilor prezidenţiale care au dus la victoria lui Barack Obama, atunci când ziaristul Wil Haygood, de la The Washington Post, a vrut să găsească un afro-american care să fi lucrat la Casa Albă în perioada mişcării pentru dobândirea drepturilor civile.

După numeroase căutări şi telefoane, Haygood l-a descoperit, în Washington, DC, pe Eugene Allen. Avea 89 de ani şi fusese majordom la Casa Albă între anii ’50 şi ’80. El şi soţia sa, Helene, care fuseseră martori din culise la o serie de evenimente istorice cruciale, i-au dezvăluit lui Haygood faţete necunoscute şi câteva secrete ale puterii.

The Butler (Majordomul - 2013)

Producătoarea Laura Ziskin a văzut imediat un potențial în ecranizarea acestei povești. Sarcina realizării scenariului i-a fost încredinţată lui Danny Strong, iar pentru regie, Ziskin îl avusese de la început în vedere pe Lee Daniels, proaspăt nominalizat la Oscar pentru filmul Precious. La Majordomul – 2013 s-a lucrat intens, în ciuda cancerului care o mistuia pe Ziskin şi care i-a pus capăt vieţii în iunie 2011.

După acest trist eveniment, Daniels şi Williams şi-au continuat munca cu devotament, până la sacrificiu, împreună cu actorii distribuiţi. Filmările au avut loc în New Orleans, în vara lui 2012, pe o perioadă-record de 41 de zile.

Vă recomand cu căldură acest film, atât pentru lecția de istorie integrată, cât și pentru lecțiile de viață și emoțiile pe care Majordomul – 2013 le-a pregătit pentru cinefili.

The Butler ( Majordomul – 2013) se lansează în cinematografe pe 29 noiembrie și este distribuit în România de InterCom FILM.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.