The Broken Circle Breakdown (2012)

După o pauză destul de îndelungată de la dramele demne de premii europene şi altele, am avut ocazia să văd, în sala Cinematecii Union, o poveste tristă presărată cu momente muzicale country, sub titlul de The Broken Circle Breakdown.

140127_EYE_Broken Circle Breakdown1.jpg.CROP.promovar-mediumlarge

Deşi la noi filmul este proaspăt lansat pe marile ecrane, acesta a apărut în Belgia, în 2012, în regia lui Felix Van Groeningen şi a fost nominalizat anul acesta la premiile Oscar la categoria Cel mai bun film străin al anului, fiind considerat de unii critici drept apogeul ce marchează cariera lui Van Groeningen.

Sinopsis

Povestea de la baza acestui scenariu înduioşător cu tente dure, îi aduce aproape pe Elise şi Didier, două personalităţi complet opuse, ce se unesc prin limbajul muzicii. Ea este femeia rebelă, cu suflet de copil ascuns sub corpul îmbrăcat în tatuaje, ce pare a nu fi impresionată cu uşurinţă. El este bărbatul simplu, cu aspect neîngrijit, dar într-un fel atrăgător şi vocea groasă ce îţi dă senzaţia de protecţie şi siguranţă.

The-Broken-Circle-Breakdown

Aceştia se îndrăgostesc la prima vedere, în magazinul de tatuaje unde ea lucrează, urmând ca relaţia lor să se amplifice orbeşte, idealistic. Iubirea lor se concretizează în sarcina Elisei ce îi ia prin surprindere şi reprezintă primul moment în relaţia dintre cei doi care ridică semne de întrebare în legătură cu compatibilitatea lor. Odată născută fetiţa acestora, Maybelle, îi aduce împreună pe cei doi părinţi, aceştia formând o familie frumoasă şi fericită.

Însă, atunci când Maybelle este diagnosticată cu cancer, speranţa pe care Elise şi Didier o au, spre câştigarea acestei lupte şi vindecarea fiicei lor, este de nenumărate ori pusă la îndoială din cauza părerilor şi credinţelor proprii; purtând cruciuliţa fiecărei generaţii din familia sa, Elise este o credincioasă convinsă, pe când Didier neagă fără ezitare existenţa unei divinităţi protectoare.

Disputele acestora se intensifică atunci când Maybelle pierde lupta cu cancerul, iar cei doi trebuie să găsească o modalitate de a depăşi situaţia.

Impresii despre The Broken Circle Breakdown

Purtată pe ritmuri de muzică country, povestea evoluţiei relaţiei dintre Elise şi Didier este secţionată pe fragmente ce ne poartă într-un du-te-vino al momentelor pe care cei doi le-au avut împreună, fiindcă, oricât de dureroasă ar fi povestea fetiţei lor, filmul este până la urmă despre cei doi. Deşi această tehnică nu este una nemaiîntâlnită până acum în istoria cinematografică, regizorul belgian a folosit-o la potenţialul ei maxim, de unde am conchis că nu este nevoie de o ordine cronologică a evenimentelor pentru a ne determina să avem aceleaşi trăiri, ba din contră, imaginile secvenţiale ne ajută să conturăm portretele situaţionale ale celor două personaje.

Momentele muzicale, ce ar putea fi considerate momente de respiro atât pentru Elise şi Didier, cât şi pentru noi, poartă o greutate emoţională mult mai puternică datorită versurilor potrivite perfect cu situaţiile şi a limbajului nonverbal dintre cei doi pe parcursul interpretării, ce ne comunică expresiv emoţiile lor.

01

Situaţia pe care regizorul o aduce în faţă pentru a testa relaţia dintre cei doi părinţi este boala incurabilă a fetiţei lor. Aceasta este o lecţie de viaţă pe care nu o vom putea nega niciodată, iar înfruntarea publicului atât cu situaţia în sine, cât şi cu modul de reacţie a părinţilor faţă de aceasta ne îndeamnă să judecăm mai mult impactul pe care teama pierderii unei persoane dragi îl poate avea asupra noastră. Astfel, ne încurajează să ne punem întrebări despre cum am reacţiona noi înşine în asemenea împrejurări şi, cu siguranţă, ne ajută să preţuim mai mult timpul pe care îl petrecem alături de familie, fiind, din acest punct de vedere, şi un film de familie.

Tot în contextul bolii incurabile a lui Maybelle, regizorul ridică o problemă încă sensibilă pentru publicul larg, care la rândul ei, ridică semne de întrebare despre tabăra în care suntem şi limitele pe care aceasta o impune; mă refer aici la cele două poziţii complet opuse pe care părinţii le adoptă odată cu aflarea veştii despre îmbolnăvirea fetiţei lor – Elise, adepta religiei şi Didier, ateu. Cei doi îşi apără poziţiile extrem de bine, Elise punându-şi credinţa în viaţa după moarte, de unde și un instinct matern foarte puternic, în timp ce pentru Didier totul se opreşte odată cu ultima bătaie a inimii. Se lasă la latitudinea telespectatorului să aleagă poziţia ce îl reprezintă cel mai bine, însă este de apreciat acest echilibru neutru pe care regizorul îl pune între cele două tabere.

51b7db0ace7ed15141

Actorii din rolurile principale – Veerle Baetens, ca Elise şi Johan Heldenbergh, ca Didier – dau dovadă de o prestaţie şi o chimie naturale, acest aspect fiind cel mai uşor de observat în secvenţele muzicale în care aceştia cântă în duet.

Negreşit, recomand vizionarea acestui film, inspirat dintr-o felie de viaţă a unui cuplu pus la cea mai mare încercare, însă care nu încetează să ne readucă aminte că dragostea nu impune nicio condiţie şi mai ales, că aceasta este cel mai bine transmisă pe ritmuri de muzică country.

The Broken Circle Breakdown va fi lansat în cinematografele românești pe 7 martie 2014, filmul fiind distribuit de către Independența Film. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.