The Book Thief (Hoţul de cărţi – 2013)

The Book Thief prezintă povestea emoţionantă a unei fetiţe pe nume Liesel Meminger (Sophie Nélisse), care, la vârsta de nouă ani, este pe cale de a deveni fiica unui cuplu de nemţi din clasa muncitoare.

The Book Thief (Hoţul de cărţi - 2013)The Book Thief (Hoţul de cărţi - 2013)

Povestea este una despre prietenie, despre cunoaştere şi autocunoaştere, despre supravieţuire şi dreptate, despre curaj şi speranţă. Este ca o pagină de istorie care aduce în prim-plan dorinţa de autodepăşire şi de transformare a celor din jur.

Într-o perioadă în care existau mult prea multe restricţii şi reguli, Liesel reuşeşte să îşi păstreze coloana vertebrală. Ajunge să lege prietenii, se ambiţionează să înveţe lucruri, ajunge să citească diferite cărţi şi să urmeze calea pe care ea o considera ca fiind cea dreaptă.

The Book Thief (Hoţul de cărţi - 2013)

Dorinţa de a se elibera este cea care o îndeamnă pe Liesel să îşi dorească pentru prima dată să citească o carte, să îi afle povestea şi să şi-o însuşească. Este momentul în care aceasta realizează că în spatele celor câteva sute de pagini ale unei cărţi se ascunde o experienţă de viaţă care te poate ajuta pe mai departe, sau te poate purta într-o lume mai frumoasă decât cea în care trăieşti.

Povestea The Book Thief devine cu atât mai interesantă cu cât observăm relaţiile care se leagă între Liesel şi celelalte personaje. Modul în care aceasta interacţionează atât cu Hans (Geoffrey Rush) şi Rosa (Emily Watson), cât şi cu prietenii, sau ceilalţi locuitori ai satului în care trăieşte, ajută la conturarea caracterului personajului principal.

The Book Thief (Hoţul de cărţi - 2013)

Aici trebuie menţionată mai ales relaţia cu tatăl adoptiv, Hans, care este cel ce o învaţă pe Liesel să citească şi să descopere minunata lume a cărţilor. Este cel care o ajută pe aceasta să se adapteze în noul mediu, să se integreze în noua familie şi să facă faţă cu bine schimbărilor prin care trece.

Hans este cel care i-a demonstrat dragostea fetiţei şi care a sprijinit-o, a educat-o şi a ajutat-o pe aceasta să îşi formeze o cultură generală care să o ajute în viitor. A învăţat-o ce este iubirea, ce este suferinţa, ce este curajul şi ce este dreptatea.

The Book Thief (Hoţul de cărţi - 2013)

Astfel că Liesel, când a fost pusă în situaţii dificile, a reacţionat ca un om matur, a dat dovadă de curaj şi perseverenţă şi a schimbat în bine vieţile celor din jur. Datorită cărţilor pe care le-a citit, aceasta a putut să se joace cu cuvintele, să se folosească de ele şi să le îmbine astfel încât să transforme lumi.

The Book Thief (Hoţul de cărţi - 2013)

Întreaga poveste din The Book Thief este şi mai impresionantă, sau emoţionantă, datorită perspectivei deosebite din care aceasta este relatată. Naratorul este unul la care nu te-ai fi aşteptat şi îţi provoacă sentimente intense de fiecare dată când intervine în poveste.

Iar, un alt aspect care contează la definirea acestui film ca fiind unul dintre cele mai bune ale acestei perioade, este faptul că după ultima secvenţă rămâi pe gânduri, îţi dai seama că ai învăţat o mulţime de idei şi că ar trebui să îţi schimbi puţin comportamentul pe care îl ai în fiecare zi. Este genul de film care are o tentă moralizatoare şi care te determină să te autoevaluezi şi să îţi doreşti să te autodepăşeşti.

The Book Thief (2013) are la bază romanul omonim, Hoţul de cărţi, scris de Markus Zusak, care a fost publicat pentru prima dată în 2005. Cartea a câştigat numeroase premii şi a intrat în topul New York Times Best Seller, unde a rămas timp de peste 230 săptămâni.

Întrebat de unde i-a venit ideea pentru a scrie Hoţul de cărţi, autorul a declarat:

Hoţul de cărţi trebuia să fie o carte mică, doar circa o sută de pagini. În copilărie tot auzeam poveşti despre München şi Viena din timpul războiul, când părinţii mei erau copii. Două dintre poveştile spuse de mama m-au marcat. Prima era despre bombardarea Münchenului şi a cerului în flăcări, despre cum totul devenise roşu. A doua era despre ce văzuse ea…

Când mi-am amintit de aceste două poveşti mi-am dorit să le includ într-o carte mai mică, după cum spuneam. Dar rezultatul a fost Hoţul de cărţi, care a ajuns să însemne mult mai mult pentru mine decât mi-aş fi putut imagina vreodată. Indiferent ce s-ar spune despre carte, de bine sau de rău, eu ştiu că este ce am putut da mai bun din mine, şi nu cred că un scriitor poate să-şi ceară sieşi mai mult de atât.

Filmul The Book Thief/Hoţul de cărţi se va lansa în România pe data de 28 februarie.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

3 Comentarii

 • Reply 11.March.2014

  Corina Ivan

  Foarte frumos filmul, desi trist totodata. Dar actorii copii sunt exceptionali de buni.

 • Reply 24.March.2016

  Andra

  Referitor la “Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
  Îţi mulţumim pentru înţelegere.” ar fi trebuit sa o corectati pe domnisoara sau doamna Corina Ivan atunci cand zice ca : “copii sunt exceptionali de buni”.Din cate am invatat eu in scoala, corect este in felul urmator :”copii sunt exceptional de buni”.V-as ruga ca data viitoare sa nu mai fiti partiali in ceea ce priveste acceptul comentariilor de a fi publicate.

  • Reply 24.March.2016

   Corina Niţescu

   Andra, mulţumim pentru observaţie. În momentul în care am adus acea regulă în redacţie, undeva prin 2013, nu am putut corecta toate mesajele deja primite de la cititori. Tot ce am putut face a fost să nu mai acceptăm astfel de mesaje.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.