The Bone Season – Samantha Shannon + CONCURS

The Bone Season“, de Samantha Shannon – Editura Curtea Veche

Coperta-The-Bone-SeasonAm terminat de citit The Bone Season, o carte pe cât de complexă, pe atât de interesantă şi parcă îmi pare rău că nu mă mai pot lăsa prinsă în lumea creată de Samantha Shannon.

Despre The Bone Season

Este anul 2059. Paige Mahoney, eroina de 19 ani a acestei cărţi lucrează în lumea interlopă din Scion, Londra, al cărei nucleu se află în zona Celor Şapte Cadrane. Fiind angajata lui Jaxon Hall, ea trebuie să scotocească după informaţii, pătrunzând în minţile celorlalţi.

Cartea prezintă o lume nouă, proaspăt creată de Samantha Shannon, care presupune existenţa unor fiinţe extraseonzoriale printre oamenii obişnuiţi – denumiţi aici amaurotici. Paige face parte din această categorie deosebită de oameni; este o Călătoare onirică, specie rară de clarvăzătoare, care are abilitatea de a influenţa eterul şi care, prin simpla ei existenţă, comite înaltă trădare.

Viaţa ei se schimbă total în momentul în care este atacată, drogată şi răpită. Trimisă în Sheol, fostul oraş Oxford — ţinut secret vreme de 200 de ani şi controlat acum de puternica rasă a Refaiţilor, Paige îi este încredinţată Custodelui – un Refait cu scopuri misterioase. Astfel, el devine stăpânul ei, Maestrul şi inamicul natural. Dar dacă Paige vrea să-şi recâştige libertatea, trebuie să accepte reeducarea în această colonie penitenciară în care a fost condamnată să trăiască până la moarte.

Ce mi-a plăcut la The Bone Season?

Aşa cum spuneam şi mai sus, povestea mi s-a părut una complexă. Prin simplul fapt că Samantha Shannon creează o lume nouă, nemaiîntâlnită, înseamnă că trebuie să ne introducă încet-încet într-un spaţiu şi timp tainice şi să ne facă cunoştinţă cu personajele care populează această lume.

Acest lucru a fost făcut foarte bine datorită celor câteva anexe (o schemă ramificată cu categoriile fiinţelor extrasenzoriale, o hartă a oraşului Sheol şi un dicţionar de termeni deosebiţi folosiţi în roman) care îl ajută pe cititor să se acomodeze cu lumea Scionului anului 2059.

The Bone Season - Samantha Shannon

De asemenea, am apreciat că informaţiile nu au fost aruncate la începutul poveştii, ci au fost presărate pe tot parcursul acţiunii. Astfel, cel care citeşte are timp să se acomodeze cu termenii folosiţi, cu relaţiile dintre personaje şi cu modul în care funcţionează societatea prezentată de Samantha Shannon.

Deşi autoarea prezintă o lume distopică, acest lucru nu o împiedică să emoţioneze cititorul cu scene la care acesta nu s-ar fi aşteptat. Vorbim despre emoţii autentice care îl ajută pe cititor să îndrăgească povestea şi care îl determină să aştepte cu nerăbdare continuarea acţiunii începute în primul volum din serie.

De ce recomand The Bone Season?

Odată ce începi să citeşti The Bone Season (citeşte aici un fragment), nu poţi să te opreşti până nu afli cum se termină povestea. Acest lucru poate fi observat şi din graficul de mai jos. Am citit cu drag primul volum al seriei “Sezonul Oaselor” până la momentul în care mi-am dat seama că se va termina şi că îi voi duce dorul. Astfel am făcut o pauză de două zile pentru a mă gândi la ceea ce se întâmplase deja în roman şi la cum vor evolua lucrurile.

Deşi lumea în care intri fără să vrei este una ireală, aceasta te va ajuta să îţi pui nişte întrebări despre existenţă şi despre direcţia în care se îndreaptă lucrurile şi în realitatea înconjurătoare.

Iar, dacă te numeri printre cei pasionaţi de romanele fantasy, cu siguranţă trebuie să treci The Bone Season pe lista de cumpărături obligatorii. Elementele care conturează această lume sunt cu adevărat deosebite şi trebuie să intri măcar o dată în contact cu ele.

CONCURS: Câştigă un volum The Bone Season!

Dacă vrei să câştigi un volum al Sezonului Oaselor, lasă-ne un comentariu mai jos în care să ne spui “Ce elemente fantasy ai vrea să descoperi în The Bone Season?”.

Concursul se încheie pe data de 27 septembrie, atunci când autoarea romanului va veni la Bucureşti pentru a lua contact cu fanii din România. La ora 12:00 vom opri comentariile, iar cele mai creative două răspunsuri vor primi o carte din partea Editurii Curtea Veche.

Pentru a participa la concurs, comentariile trebuie să conţină răspunsul la întrebarea prezentată mai sus, precum şi date clare de contact. Concursul se bazează pe creativitatea participanţilor, iar câştigătorul va fi ales astfel de către echipa AmDoar18Ani.ro.

Ne rezervăm dreptul de a nu păstra în competiţie acele comentarii care nu se încadrează în tema concursului, acelea care sunt postate după data de încheiere a înscrierii, precum şi cele care nu au datele de contact valide.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

15 Comentarii

 • Reply 24.September.2013

  Ana Jinga

  Recenzia cartii suna absolut captivant si ce mi-ar placea sa gasesc in carte ar fi multa magie si telepatie, cat mai multe elemente supranaturale, puterea spirituala sa fie pusa sub o alta lumina fata de ceea ce apare in multe din cartile contemporane. Abia astept sa o citesc!

 • Reply 25.September.2013

  Adriana Hossu

  Am citit mai multe recenzii la aceasta carte si mi-ar place sa descopar lumea fantastica din anul 2059 , societatea futuristica , sa descopar puterea clarvazatoarei Paige si rasele supranaturale puternice .

 • Reply 25.September.2013

  Angelica Stîngă

  Dragă Corina, ai un talent deosebit de a mă face curioasă și de data aceasta. Ce elemente fantesy aș vrea să descopăr în cartea Samanthei Shannon?
  Poate că vreau să descopăr în povestea personajului principal, sentimentul că venim dintr-o lume unde am atins nebănuite culmi de evoluție…că totul se învârte într-un ciclu al vieții, în care puterile mai mult sau mai puțin supranaturale ale personajelor cărții sunt punți peste timp și spațiu către mitologiile de unde și-au luat sursa toate rasele.
  Poate că …vreau prea multe :))..dar cu siguranță din recenzia pe care ai prezentat-o aici, lectura cărții îmi va prezenta o lume în care spiritul poate avea mai multe grade de libertate decât în realitatea zilelor noastre.

 • Reply 26.September.2013

  Baban Alexandru Marian

  As vrea sa descopar o lume a robotilor sau a martienilor.

 • Reply 26.September.2013

  Sofia Raluca Ene

  In cartea “The Bone Season” as vrea sa descopar notiunea de calatorie in timp precum si telepatia.

 • Reply 26.September.2013

  Mariana Arpasanu

  As vrea sa decopar in “Sezonul Oaselor” elemente de surpriza specifice genului SF, dar, pe langa acestea, as vrea sa vad desfasurarea sentimentelor de revolta ale personajului principala fata de situatia de a fi tinuta prizoniera. Si, avand in vedere ca evenimentele au loc in Marea Britanie, as vrea sa gasesc si ceva replici cu… umor englezesc. Chiar daca intamplarile au loc in viitor cred ca umorul englezesc n-o sa dispara niciodata si tocmai acest umor face literatura, filmele si alte produse englezesti atat de savuroase.

 • Reply 26.September.2013

  Alina A.

  As vrea sa descopar entitati extraterestre, legaturile noastre cu o alta civilizatie, schimbul de experienta. As vrea ca timpul sa stea in loc, sa nu mai existe moarte, sa traim vesnic intr-o continua descoperire.

 • Reply 26.September.2013

  Bumbaru Daniel

  As vrea sa descopar o lume in care nimic nu este ceea ce pare a fi. O lume in care luna capteaza o buna parte din soare, astfel incat actiunea sa se desfasoare intr-o lumina semi obscura; in care oamenii sa fie parasiti de umbra si de constiinta, avand capacitati extrasenzoriale precum cititul mintii, previziuni, telepatie.

 • Reply 26.September.2013

  Catalina Cezarina Paun

  In primul rand trebuie sa precizez ca genul ,,fantasy” in traducere din limba engleza in limba romana -> fantezie, reprezinta o subspecie a fantasticului, asadar elementele pe care vreau sa le intalnesc fac parte din tabloul fantasticului!
  In al doilea rand, vreau sa va spun ca fiind o fana a seriei Harry Potter iar autoarea Samntha Shannon fiind comparata cu J K Rowling, sunt curioasa in privinta ,,Sezonului oaselor”. Lumea lui Harry Potter a fost o lume incarcata de magie, vrajitori, a prezentat o permanenta lupta dintre bine si rau, care s-a sfarsit cu triumful binelui asupra raului! Nu cred ca exista o persoana care sa citeasca seria Harry Potter si sa nu isi doreasca sa traiasca in acea lume care a fascinat generatii intregi de copii si care va mai fascina in continuare alte generatii pentru ca are acelasi efect magic chiar si la recitire!
  Oamenii au fost fascinati din cele mai vechi timpuri de magie, stiinte oculte, de alchimie, clarviziune, citirea gandurilor, existenta spiritelor, comunicarea cu spiritele, teleportarea, capacitatea de a zbura, capacitatea de a prezice, telepatie si obtinerea intr-un mod miraculos a nemuririii. De asemenea, fiecare dintre noi suntem captivati de existenta unei lumi diferite de a noastra, in care cu ajutorul unei baghete magice si prin puterea mintii sa putem face vraji, sa putem zbura, si sa putem intalni tot felul de creaturi ciudate! Tot ce este nou fascineaza si tot ceea ce omul nu a reusit sa descopere si sa creeze devine un subiect interesant pentru autorii care se folosesc de mituri, legende, lumi paralele, puteri, vraji pentru a starni interesul cititorilor. Pasionatii de literatura fantasy descopera prin intermediul cartilor un portal catre o lume magica in care mintea lor poate evada pret de cateva clipe. De aceea literatura de consum prinde foarte bine la public!
  Citind un fragment pe care l-ati pus la dispozitie din cartea ,,Sezonul oaselor”, pot sa va spun ca am descoperit o lume noua prezentata intr-un viitor distopic ceea ce reprezinta diferenta dintre Harry Potter si acest roman, pentru ca in Harry Potter era vorba despre o lume paralela, cei care nu erau vrajitori erau numiti ,,incuiati” iar ceilalti plecau sa studieze anual la Hogwarts,revenind in lumea noastra doar pe timpul vacantei! Probabil ca cei care au asemanat-o pe scriitoarea Samantha Shannon cu J K Rowling, s-au gandit la valoarea scrierii dar si la popularitatea romanului, care s-a vandut intr-un tiraj mare inca de la, lansare, fiind publicat in mai multe tari, dar si pentru faptul ca deja i-au fost cumparate drepturile de ecranizare, reusind sa creeze de la inceput un fenomen, o era cum a fost cea ,,potteriana”. Autoarea promite ceva nou, o lume din viitorul anului 2059, o lume nemaintalnita, diferita fata de restul distopiilor aparute cu vrajitori, ingeri, zei, vampiri, strigoi, varcolaci, aceasta este o lume a puterilor supranaturale!
  Imi doresc sa intalnesc magie, suspan, mister, telepatie, clarviziune(dat fiind ca Paige este clarvazatoare), o societate noua, bande de clarvazatori, o perioada scurta de viata a celor care se cred normali, lipsa unei vieti anterioare, un conducator tiran, plata pentru supravietuire sau un termen bine stabilit al vietii asemeni unui produs alimentar care la o anumita data expira (asa cum era cazul timpului aratat pe ceas in filmul ,,In time” daca l-ati vizionat), persoane inzestrate cu o capacitate extrasenzoriala deosebita capabile sa citeasca gandurile si sa intre in corpuri dar si sa permita ca propriul lor corp sa fie gazda pentru un spirit(o fantoma sa posede un trup al unei persoane aflate in viata, pret de cateva ore, timp in care sa desfasoare actiunile dorite), spirite ratacitoare, capacitatea de a patrunde in spatiul oniric(in vis), comunicare cu lumea spiritelor, oameni platiti pentru a prezice, fantome la tot pasul capabile sa sara in ajutor celor care au nevoie, iar din randul acestora sa fie fantome mai puternice si mai putin puternice in functie de viata traita, strigoi, prezenta spiritelor calatoare, existenta unor societati specifice, o rasa de fiinte necunoscute si multa actiune desfasurata intr-un cadru fantastic in care sa traim cu intensitate actiunile personajelor!
  In concluzie, imi imaginez un roman de succes, inedit, care sa ma tina cu sufletul la gura! Imi doresc foarte mult sa citesc romanul ,,The bone season” si sa regasesc cateva din elementele pe care le-am enumerat in randurile de mai sus!

 • Reply 27.September.2013

  Pestrea Radu

  “Ce elemente fantasy ai vrea să descoperi în The Bone Season?”
  Vreau, in primul rand sa descopar talentul Samanthei Shannon si anul 2059. Vreau sa descopar viata eroinei de 19 ani Paige Mahoney, amaurotici, telepatia, magia care a facut rafagii prin seria Harry Potter.
  Sunt sigur ca va fi o carte interesanta, numai citind review tau si al altora. Este cartea de debut a Samanthei si sunt sigur ca va ajunge o scriitoare de succes, dar pentru mine deja este. Anul trecut a fost nominalizata Women of the Future.
  Denumirea de “fantasy” imi face cu ochiul si sper sa gasesc o lume cu totul diferita fata de cea care o traim in prezent.
  Succes tuturor participantilor!

 • Reply 27.September.2013

  Ionut Cristian Glisca

  In “The Bone Season” as dori sa gasesc descriere amanuntita a viitorului, iar dupa citirea recenziei se pare ca am sanse mari.
  Faptul ca este o scriere distopica m-a facut curios, deoarece am mai citit carti precum Fahrenheit 451 si 1984.
  De asemenea, prezenta unor anexe te face sa fii mai bine ancorat in poveste, oferindu-i o tenta realista (precum anexele din Lord of the Rings, spre exemplu).
  Ca elemente fantasy m-ar interesa as dori sa descopar o interactiune diferita intre oameni, o societate si o lume schimbata.
  Acestea fiind spuse, cred ca aceasta carte ofera o perspectiva noua si detaliata a unui gen al carui sunt fan.

 • Reply 27.September.2013

  Mihai Cosmin

  Concursul a luat sfârșit! După ce am analizat împreună cu Corina Nițescu toate comentariile postate, echipa noastră a hotărât să îi desemnăm drept câștigători pe Cătălina Cezarina Păun și Bumbaru Daniel!

  Considerăm că așteptările lor de la cartea scrisă de Samantha Shannon, The Bone Season, se apropie foarte mult de experiența oferită de ultimul fenomen fantasy în domeniul literaturii.

  Mulțumim tuturor celor care au participat și vă așteptăm în continuare pe ă cu AmDoar18ani.ro! :D

 • Reply 27.September.2013

  Catalina Cezarina Paun

  Va multumesc frumos, imi doream foarte mult cartea!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.