TED Global 2013 live şi la Bucureşti

Miercuri a avut loc evenimentul TED Global, transmis în direct pe Internet către toţi cei dornici să afle despre descoperirile recente din domeniul medical şi biologic, cât şi să se apropie cultural de alte civilizaţii, ascultând poveşti inspirationale şi muzică deosebită. Dar şi mai dornici au fost cei care au mers direct la evenimentul organizat local, de comunităţile TEDx, cum a fost şi în cazul capitalei, TEDxBucharest, unde am avut ocazia să cunoaştem oameni pasionaţi, cu vise mari pe care vor să le împărtăşească cu ceilalţi pentru o societate mai bună.

Programul evenimentului a fost pe cât de plin, pe atât de fascinant. Acesta a fost structurat în patru mari părţi, cu patru tematici vaste: Economie, Natură, Cultură şi Medicină, fiecare conţinând şi un moment artistic de respiro, după câteva TEDtalks cu multă informaţie.

Pentru că ceea ce am aflat a avut un impact deosebit asupra mea, vă voi face un rezumat al ideilor prezentate pe parcursul întregii zile la TED Global.

În cadrul primei sesiuni, de economie, discuţia a început pe tema plutocraţiei sau puterea celor mai bogaţi oameni din lume şi impactul său asupra celorlalte pături ale societăţii, odată cu intensificarea globalizării.

Un alt speech interesant a fost cel despre cauzele crizei şi cum, de fapt, existau semnale denumite Dragon Kings, care ne indicau apropierea sa. Publicul a fost impresionat de speech-ul Marianei Mazzucato, care ne-a atras atenţia importanţei guvernului, acesta fiind principalul finanţator al produselor de înaltă tehnologie: “the government is not only fixing the market, but is also shaping it”. Astfel, ajutând companiile să aducă produsele şi serviciile lor în starea finală, acestea le vor vinde, iar parte din profiturile lor ajung la guvern sub formă de capital pe care îl investeşte mai departe în inovarea domeniilor precum educaţia şi sănătatea.

TedGlobal1

Sesiunea de biologie ne-a apropiat de natură şi ne-a pus la curent cu problemele pe care nu le vedem, dar care, dacă nu vor fi rezolvate, ne pot afecta puternic. Cum este cazul coloniilor de albine, ce se împuţinează în fiecare iarnă cu 30%. Puţini cunosc rolul primordial pe care acestea îl joacă în natură, ele ajutând la polenizarea şi, astfel, răspândirea speciilor de plante. De asemenea, mierea este cel mai sănătos îndulcitor, iar propolisul are proprietăţi medicinale, fiind folosit ca antibacterian, agent împotriva plăcii dentare şi altele. Cauzele pentru care albinele mor din ce în ce mai mult sunt: monoculturile, pesticidele, paraziţii şi câmpurile fără flori. Speakerul ne-a îndemnat să luptăm împotriva acestei tendinţe şi asta vă încurajez să faceţi şi voi, prin plantarea a cât mai multor specii de plante la bunici sau în ghiveci, pe balcon.

TedGlobal2

Tot în cadrul acestei sesiuni, am mai aflat despre malarie şi de ce, în condiţiile în care boala este tratabilă, oamenii continuă să moară din cauza ei. Sonia Shah ne-a menţionat cauzele, prima fiind de natură ştiinţifică – parazitul pe care ţânţarul îl poartă cu el este foarte rezistent. O altă cauză este cea economică, deoarece victimele acestei boli provin din ţările cu o situaţie economică sensibilă, unde infrastructura nu permite livrarea antidotului. Surprinzător, o altă cauză este dată de cultura civilizaţiilor care consideră că este ceva normal ceea ce li se întâmplă, acceptând consecinţele.

Soluţia de lungă durată pentru înlăturarea malariei este consolidarea infrastructurii, dar aceasta este previzionată a se întâmpla mult mai departe. O soluţie deja implementată în unele părţi ale lumii este distribuirea plaselor de noapte, conţinând substanţe care înlătură ţânţarii, ele având o perioadă de valabilitate de cinci ani. Cu toate acestea, situaţia nu s-a ameliorat deoarece oamenii nu vor să le utilizeze şi astfel, este necesară şi o educaţie a lor spre protejarea împotriva malariei. După cum se poate observa, situaţia este una destul de dificilă, mai ales în condiţiile în care, în lipsa conştientizării bolii şi posibilităţii evitării sale, oamenii continuă să moară.

Cea de-a treia sesiune, de cultură, a fost îndreptată în mod special către ţările din America Latină şi din Orientul Mijlociu, din cauza presiunilor politice. Oameni care au luptat şi continuă să lupte pentru drepturile lor şi-au spus poveştile în faţa noastră, impactul emoţional fiind deosebit. Ideea principală din această sesiune este că acum, mai mult ca niciodată, când economia determină o bătălie tot mai mare asupra resurselor, oamenii trebuie să conştietizeze puterea lor sub forma unei comunităţi unite şi să se ridice împotriva sistemului.

TedGlobal3

Ultima sesiune ne-a prezentat câteva reuşite care vor revoluţiona domeniul medical în următorii ani. De la gelul care creşte ţesut osos nouastfel încât să repare fracturile urâte până la un mecanism alcătuit din trei etape care ajută la “învierea” zonei moarte a coloanei vertebrale şi, astfel, înlăturarea paraliziei. O veste bună este adresată tuturor celor care urăsc injecţiile deoarece unul dintre speakeri ne-a prezentat invenţia sa sub formă de piston care aplică fără durere un pătrăţel cu serul necesar, eficacitatea sa fiind şi mai ridicată decât cea a injecţiei cu ace.

Aşadar, ziua de miercuri a meritat 100% să fie dedicată evenimentului TED Global 2013, petrecând-o alături de echipa TEDxBucharest. Aceştia ne-au întâmpinat încă de la intrare cu zâmbetele largi şi cu acelaşi entuziam ca invitaţii de a asculta speech-urile inspirationale. În pauzele dintre sesiuni, am avut ocazia să ne cunoaştem mai bine, să dezbatem temele propuse de speakeri şi chiar să ne jucăm în zona de gaming.

Una dintre pauze a fost dedicată improvizaţiei, unde, sub instrucţiunile Corinei Anghel am construit poveşti şi am mimat cuvinte precum: natură, bani, american şi roman. A fost o pauză foarte jucăuşă de la care am învăţat că este bine să ne detaşăm de propriile concepţii, pentru a face loc şi altor perspective.

TedGlobal4

Pentru mine, participarea la eveniment a fost un vis împlinit, fiind o mare fană TED şi îi mulţumesc mult echipei TEDxBucharest pentru organizarea lui. Am plecat de acolo cu multă energie şi cu multă apreciere pentru aceste comunităţi care luptă pentru o lume mai bună.

Vă sfătuiesc şi pe voi cu mare drag să urmăriţi website-ul TED şi să participaţi la evenimentele locale organizate de comunităţile TED din România, fiindcă şi noi avem mulţi astfel de oameni care ne pot inspira să facem o schimbare.

Sursă foto: TED; TEDxBucharest Community

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.