Ted 2 (2015)

Nu îmi amintesc să fi văzut prima parte din Ted, dar ştiu că la momentul lansării nu am fost impresionată de poveste, după ce am citit câteva cronici pe internet. Mai mult de atât, nu consideram că este genul meu de comedie. Am decis acum să văd şi eu cum stă treaba cu acest ursuleţ de pluş, asta după ce m-am familiarizat puţin cu povestea din prima parte şi după ce am văzut trailer-ul (lucru pe care nu îmi place să îl fac în mod obişnuit). Am zis să îi dau o şansă, poate, cine ştie, avea să îmi fie pe plac.

Ted 2 (2015)

Povestea a fost una întortocheată, care porneşte la momentul în care Ted (un urs de pluş ce a prins viaţă la dorinţa arzătoare a lui John, pe când acesta era un puşti) ajunge să se căsătorească cu Tami-Lynn. Fiind un cuplu recunoscut de statul american şi dorindu-şi o familie completă, cei doi pun problema conceperii unui copil. Ted este, în fond, un ursuleţ de pluş şi nu se poate reproduce. De aici apar şi problemele: cum poate un cuplu să aibă un copil fără a-l procrea?

Ted 2 (2015)

Poate pare banal începutul, dar garantez pentru faptul că vor fi multe întorsături de situaţie şi, atunci când te obişnuieşti cu ceea ce ar putea fi acel fir narativ al poveştii, intervine un altul. Dar, într-un final se ajunge la povestea lui Ted, ursuleţul căruia nu i se cunoaşte identitatea şi care îşi pierde statutul de persoană.

Ted 2 (2015)

Nu pot să spun nici acum, după vizionarea filmului, că am rămas impresionată în vreun fel. Ba dimpotrivă. Am găsit multe probleme pe care le poate avea această producţie. Şi chiar am încercat să văd şi partea plină a paharului, dar mi-am dat seama că nu am de ce. E posibil ca mie să nu îmi placă, dar Ted sigur are publicul său.

Am încercat să văd această producţie ca pe o satiră, să cred că toate acele comportamente descrise şi evidenţiate prin intermediul celor patru persoanje principale sunt ironizate şi nu prezentate drept modele de urmat. Din păcate, cred că linia aceasta este atât de fină încât marea majoritate a publicului nu va percepe aşa lucrurile. Mi-e teamă că vor privi filmul ca pe o comedie în care acţiunile sunt un exemplu de urmat.

Ted 2 (2015)

Un alt aspect ar fi acela că nu toate glumele au fost pe înţelesul meu. Aici ar putea fi şi vina mea. Recunosc, nu am o cultură a mondenităţilor americane, a lifestyle-ului lor, iar asta s-a resimţit pe parcursul celor 115 minute. Extrem de multe referinţe au fost folosite în Ted 2, de la actori şi persoane publice, la diferite filme şi seriale, iar dacă nu ai habar despre toate acestea, rişti să nu te bucuri la maxim de scenele umoristice.

În fine, nu neg că Ted 2 ar fi amuzant, comicul de situaţie fiind prezent într-o proporţie foarte mare, dar genul acesta de comedie nu-mi este tocmai pe plac. Ţin să mă repet aici, sigur există şi fani ai acestor genuri de producţii cinematografice.

Ted 2 (2015)

O altă parte surprinzătoare a fost apariţia lui Morgan Freeman în această comedie neortodoxă. Mi-e greu să îl scot pe Freeman din pielea acelor personaje serioase, care îşi spun povestea în cadrul unor filme lipsite de superficialitate. Tocmai de aceea m-am întrebat De ce oare a trebuit să joace în acest film?. Încă nu mi-am răspuns la întrebare şi nici nu are sens să mă mai gândesc la acest lucru.

Mai trebuie menţionat că Ted 2 continuă cu brio să promoveze subiectele cu tentă sexuală, precum şi un limbaj în consecinţă, motiv pentru care filmul este nerecomandat persoanelor sub 15 ani. Mare mi-a fost uimirea când am văzut în sală copii de-o şchioapă. Nu ştiu dacă au înţeles ceva din film, dar ştiu că la un moment dat au luat părintele de mână şi au ieşit din sala de cinema. E bine de ştiut că Ted, chiar dacă este un ursuleţ drăgălaş, nu promovează comportamente pe care un copil îl poate înţelege şi îl poate decodifica. Motiv pentru care cred că îl va prelua ca atare, considerându-l cool – un eventual pseudo-model de urmat.

Cu toate acestea, cred că Ted 2 va fi apreciat şi va fi vânat în cinematografe. Sper doar să nu fie perceput de prea multă lume ca fiind altceva decât o satiră şi o metodă de a descreţi frunţile la sfârşit de săptămână.

Ted 2 a apărut în cinematografele din ţară pe 26 iunie, datorită celor de la Ro Image 2000.

Părerea autorului

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră