Tarcău – un tărâm știut de prea puțini


Probabil că puțini dintre noi știm ce frumuseți uluitoare ascunde țara noastră, darămite să le apreciem.

Știu că abia acum mulți tineri au aflat de la televizor denumiri de localități, comune și sate care până acum le erau neștiute, însă odată cu dezastrul au atras atenția asupra lor. Dar știe oare cineva ce sate și ce minunății ascunde fiecare regiune?

Adeseori când ne planificăm o vacanță primul gând este de a merge în străinătate. De ce? vă întreb eu. Nu afirm că ar fi o greșeală să vizităm alte țări și să vedem diferențele clare dintre România noastră și alte țări.

Din ce în ce mai puțini români preferă să aleagă ca destinație de vacanță o regiune din România și sincer nu știu de ce noi ne ocolim țara. Dacă și noi ne-o ocolim și nu vrem să ne bucurăm de puținul ce ni-l oferă, atunci cine să ne așteptăm să o facă?

Când eram pe aeroportul din Barcelona pentru a mă îmbarca în avionul cu destinația București am fost surprinsă de un grup de spanioli ce aveau ca ghid un domn ce era român la origine, însă în prezent cu cetățenie spaniolă. Acesta le oferea grupului vârstnic de spanioli frumusețea României și ei aleseseră regiunea nordică a țării noastre, ceea ce mi s-a părut impresionant și m-a surprins într-un mod plăcut. Asta înseamnă că există persoane pe care anumite regiuni din țara noastră îi atrag și îi determină să se încumete la excursii de genul.

Dacă noi nu apreciem ceea ce ni s-a oferit, măcar alții, deși în număr restras, o fac.

Ce ar fi dacă atunci când ne facem planul de vacanță am luat în considerare și posibilitatea și oportunitatea de a ne încumeta într-un tur al României pentru a ne cunoaște țara și a învăța pas cu pas obiceiurile ce ne înconjoară și a aprecia mai mult ceea ce avem. Pentru că deși țara această este condusă de niște inadaptați și incompetenți, asta nu înseamnă că nu a mai rămas nimic frumos de văzut și descoperit.

Aș vrea să vă dezvălui câte ceva despre o regiune din Nordul Moldovei, o comună situată în partea de S-V a județului Neamț, la poalele de N-E ale Munților Tarcău și cele de N-V ale Munților Gosman, în zona de confluență a râului Tarcău cu Bistrița. Comuna Tarcău se află situată la 23 km de municipiul Piatra Neamț, astfel puteți să reveniți oricând doriți la spiritul urbanistic, și la 4 km distanță față de orașul Bicaz. La nord comuna se învecinează cu orașul Bicaz, la est cu comunele Alexandru cel Bun, Piatra Șoimului, Borlești și Tazlău, la sud cu Județul Bacău iar la vest cu comunele Dămuc și Bicaz Chei.

Comuna Tarcău deține un bogat patrimoniu cultural având într-un număr destul de mare monumente de arhitectură, case memoriale, muzee etc.

Peisajul încântă privirea, iar aerul de munte îți “mângâie” plămanii ce au fost încărcați de-a lungul vremii cu povara altor regiuni.

De mică veneam în vacanțe în această zonă. Pot spune că sunt legată de amintiri și de copilăria pe care am petrecut-o aici. În fiecare vară mă refugiez aici alături de familie și rude. Dat fiind faptul că mă aflu aici de vreo 3 săptămâni, m-am decis să impărtăsesc și altora experiență pe care natura mi-o oferă an de an.

Tarcăul este cunoscut din documentul medieval moldovenesc din 10 octombrie 1458, prin care Ștefan cel Mare întărește zidul Mănăstirii Bistrița “branistea” veche, în care este menționat.

Ziua de 12 iulie 1908 reprezintă data oficială a înființării comunei Tarcău în componența căreia intrau satele Tarcău, Straja, Lunca Stranbului și Schitu Tarcău.

Ca obiective turistice putem lua în considerare Cabana Ardeluța, situată la o altitudine de 705 m. Cabana este amplasată într-o poiană largă, la aproximativ 24 km sud de Tarcău. Atât vara cât și iarna, cabana vă pune la dispoziție 8 camere. Ca moduri de relaxare se pot practica fotbal, badminton, volei, tenis, baschet sau plimbări prin împrejurimi.

Alt obiectiv unde veți simți cu adevărat ce înseamnă muntele prin frumusețea cadrului natural și vă veți putea relaxa fiind un agreabil loc de odihnă – Pensiunea Agroturistica Linia Verde. Aceasta se află în localitatea Brates, situată la aproximativ 12 km de confluența Tarcăului cu Bistrița.

Pe lângă rolul său de areal de odihnă și recreere, Linia Verde se dorește a fi și un loc în care doritorii de agrement își pot petrece într-un mod cât mai plăcut sejurul. În acest scop, baza de agrement a pensiunii turistice s-a dezvoltat continuu, punând la dispoziția turiștilor diverse modalități de a se angrena în activități, de grup sau individuale, în funcție de anotimp și preferințe: bar, restaurant, grătar acoperit, sală de tenis de masă, piscină acoperită.

Iubitorii de aventură au posibilitatea de a alege între o expediție montană cu mașini de teren, o partidă de călărie sau o palpitantă călătorie cu show-mobilul.


Mănăstirea Tarcău se află pe Valea Tarcăului, la mai mult de 15 kilometri de confluența acestui râu cu Bistrița și la 43 de kilometri de Piatra-Neamț, între localitățile Brateș și Ardeluța. Poiana deschisă la margine de pădure formează cadrul natural al Mănăstirii Tarcău. Este un loc unde oricât de departe ar părea cerul îl veți simți mai aproape de voi mangâindu-vă obrajii prin adierea vântului și rostindu-vă cuvinte pline de înțelepciune prin intermediul călugărilor binecuvântați.

Unul dintre avantajele majore ale județului Neamț, în comparație cu destinațiile turistice consacrate, este acela al păstrării mediului natural nealterat de prezența și activitățile omului, fapt concretizat prin numeroasele rezervații naturale.

Satul Tarcău are ca obiective culte Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Schitul Sfântul Mina și Schitul Tarcăului.


Tărâmurile neștiute ce fac România să fie o țară aparte, însă de puțini știută, și neexploatată din punct de vedere turistic nu fac decât ca din ce în ce mai mulți dintre noi să ne îndepărtăm de obiceiurile și datinile ce ne-au fost alături timpuriu. Poate că vorbind despre ele nu vor fi pe deplin uitate și astfel procesul de îndepărtare va fi încetinit.

Voi reveni cu detalii pentru cei cărora le-am atras atenția. Există o carte despre comună Tarcău ce îndată ce îmi va fi la îndemână vă voi prezenta-o. Acest articol are un scop informativ și dorește a aduce în atenția câtorva dintre voi bogățiile culturale și regionale pe care această țară le deține.

Distribuie:

10 Comentarii

 • Reply 13.July.2010

  Victoria Mirela

  Intr-adevar zona Tarcaului este de o frumusete uluitoare, sunt legate de multe amintiri aici.

 • Reply 17.July.2010

  alex

  Stiu Tarcaul…e frumoasa zona.

 • Reply 24.July.2010

  Alexandru

  Eu nu cunosc zona dar mi-ar place sa o descopar. Poti sa-mi dai mai multe informatii despre transport (tren, autocar), cazare, as vrea sa stau cam o saptamana.
  Mentionez ca sunt din Bucuresti.

  Merci mult

 • Reply 24.July.2010

  Adda

  @ Alexandru

  Ma bucur nespus ca ti-am trezit interesul.
  Cazarea ti-o pot oferi chiar eu ,am o casa de vacanta destul de ok.
  In ceea ce priveste transportul trenul e cea mai buna solutie il iei din Bucuresti si ai de ales intre doua destinatii Piatra Neamt si apoi autocar ce te lasa exact in Tarcau costul unui bilet este de 5 lei, sau trenul cu destinatie Bicaz si la fel autocar costul fiind de 2 lei,Bicaz afland-se la 5 km fata de Piatra Neamt 24 km.
  Exista si pensiuni te poti interesa pe internet ai de unde alege. Costul biletului de tren de exemplu Bucuresti-Bicaz este de 55 lei in cazul in care esti student iar Bucuresti -Piatra Neamt un pic mai ieftin.
  Sper sa iti fie de folos informatiile acestea . Pentru orice alta intrebare ,ma gasesti aici la dispozitia ta.

  • Reply 24.July.2010

   Alexandru

   ok, sunt interesat, cum facem ? da-mi un mail

 • Reply 29.July.2010

  Adda

  @ Alexandru

  Ce te intereseaza mai exact? Nu sunt sigura ca as putea sa-ti ofer cazare insa te poti interesa in privinta acestui aspect pe internet. Iti las id-ul meu si astept sa vorbim . Mail-ul e la fel. Inoocent_kid.

  • Reply 17.August.2012

   Sorin Acela

   Ce fază asta cu cazarea! Pot să ofer, dar nu pot să ofer :)

 • Reply 3.August.2010

  Cristi

  Felicitari draga Adda, frumos articol cu care cred ca vei starni in sufletul multora dorinta de a vizita zona. Eu am devenit tarcauan prin adoptie dupa ce mi-am construit o cabanuta de vacanta unde-mi petrec fiecare clipa libera pe care o am.

 • Reply 20.August.2010

  Bryan tamas

  Super tare!!!!Mi-as dori sa ajung si eu pe meleagurile alea

 • Reply 13.March.2017

  Dan

  Buna! Foarte frumos articol! L-ai scris in 2010. Iata un motiv pentru a vizita zona, un motiv din 2017: vreau sa vizitez zona cat mai exista padure acolo! Sa dea

  Numai bine!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.