Sunt o babă comunistă (2013)

După o scurtă pauză a filmelor româneşti demne de festivaluri de renume din străinătate, sfârşitul lunii august ne aduce pe marile ecrane mult aşteptata adaptare după bestseller-ul cu acelaşi nume al lui Dan Lungu, Sunt o babă comunistă, carte tradusă în 10 limbi de circulaţie internaţională.

Sunt o babă comunistă (2013)

Contrar aparenţelor, care ar încadra pelicula în seria nesfârşită de subiecte comuniste, tema acesteia are în vedere perioada actuală, capitalistă, coruptă de credite la bănci şi oameni cerşind în stradă.

Soţii Apostoae, Emilia şi Tucu, duc o viaţă împăcată undeva în Călăraşi, până la un telefon neaşteptat din partea fiicei lor din America, prin care îi anunţă că, alături de logodnicul ei, le va face o vizită. Atunci, toată casa se dă peste cap pentru a-i întâmpina cât se poate de adecvat stilului de viaţă american, fără a renunţa la tradiţiile unei astfel de ocazii, cum ar fi: păhărelul cu ţuică, sarmalele din cratiţă şi cântecul la nai de după-masă.

Sunt o babă comunistă (2013)

Însă vizita fiicei lor nu este întâmplătoare, instinctul matern reuşind să afle că tinerii lor frumoşi nu mai au venituri şi sunt profund îndatoraţi la bancă. Comunistă sau nu, Emilia este hotărâtă să îşi ajute fiica, iar împreună cu Ţucu, reuşeşte să găsească o soluţie, cât mai rapidă, pentru a-i oferi suma necesară achitării ratei la bancă.

În primul rând, putem remarca în acest film actori de renume ai cinematografiei româneşti, dintre care amintesc: Luminiţa Gheorghiu (Emiliei), Marian Râlea (Ţucu), Ana Ularu (fiica celor doi, Alice), cât şi pe Anca Sigartău şi Tania Popa, în roluri secundare.

Sunt o babă comunistă (2013)

După cum este evidenţiat şi în titlu, rolul principal i se cuvine Emiliei, actuală pensionară şi reprezentantă a susţinătorilor perioadei comuniste din motive pentru care putem înţelege existenţa acestei tabere de la bun început: siguranţa unui loc de muncă, a unei locuinţe şi a unui trai decent, de care nu ar fi dispus altfel.

Astfel, filmul prezintă şi o comparaţie între cele două perioade, comunistă şi post-comunistă, prin prisma situaţiei familiei Apostoae. Dacă pe de-o parte, perioada comunistă este retrăită prin ochii Emiliei, ca flashback-uri din tinereţea ei petrecută în fabricile ceauşiste, aceasta fiind tolerantă cu regimul sub care se aflau pe atunci.

Pe de altă parte, perioada post-comunistă este reflectată în viaţa familiei fiicei Alice, care trăieşte cu nesiguranţa locului de muncă de pe o zi pe alta şi este nevoită să facă credite la bănci pentru a-şi construi o casă. Şi iată aşa, parcă se divid personajele în cele două tabere, fiecare fiind afectat de cele două perioade în mod diferit, numai Ţucu are acel umor care, pentru un moment, ne face să uităm de momentele mai sumbre.

Sunt o babă comunistă (2013)

Cu toate acestea, filmul redă cu uşurinţă portretul multor familii româneşti, ale căror părinţi au dus o mare parte din viaţă sub regimul comunist şi ale căror mentalităţi au fost profund schimbate în raport cu copiii lor, al căror sânge capitalist curge în vene, ceea ce poate fi evidenţiat în film şi prin prezenţa actorului american, Collin Blair, în rolul logodnicului lui Alice, care are un spirit antreprenor de neoprit.

Ceea ce apreciez la acest film are de-a face cu chimia dintre actori, care reuşesc să redea o atmosferă cât mai naturală a familiei tipic româneşti, cu un nivel de trai modest, cât şi  replicile acestora savuroase. De asemenea, scenele filmate alb-negru, ce reprezintă momentele de amintire retrăite de Emilia, sunt curat realizate, parcă trezind ceva în nostalgia fiecăruia.

Aşadar, chiar dacă la prima vedere subiectul filmului pare unul de care unii dintre noi s-au săturat să îl vadă abuzat în cinematografia românească, nu vă lăsaţi înşelaţi de acest lucru. Sunt o babă comunistă spune mai multe despre viaţa unei familii raportată la prezent, cu unele comparaţii în trecutul comunist, momente pe care mulţi dintre noi le-am trăit şi pe care poate vrem să le uităm, dar ştim că vor fi mereu acolo, pentru a ne aduce aminte de alte vremuri, pentru unii mai bune, pentru alţii extrem de tragice.

“Sunt o babă comunistă” este cea mai nouă producție Media Pro Pictures, având premiera în cinematografele din România pe 23 august 2013.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.