Star Trek Into Darkness (2013)

The new chapter of the Star Trek saga journeys Into Darkness and Greatness! Cu viziunea lui J.J. Abrams, scenariul scris by Roberto Orci, Alex Kurtzman și Damon Lindelof și coloana sonoră compusă de Michael Giacchino, Star Trek Into Darkness este cu siguranță unul dintre cele mai bune filme ale anului!

Star Trek Into Darkness (2013)

Sinopsis Star Trek Into Darkness

Proaspăt întors de pe Planeta Nibiru, unde este nevoit să intervină pentru a salva o populație aborigenă de la extincție, echipajul navei Enterprise, datorită ultimelor evenimente de pe Pământ, este nevoit să plece din nou într-un colț îndepărtat al galaxiei, stăpânit de rasa Klingon.

Misiunea navei Enterprise nu este una obișnuită, de recunoaștere, ci de localizare și capturare a lui John Harrison, fost ofițer al Flotei Stelare, actualmente dezertor. Acesta este urmărit pentru a fi judecat pentru explozia de la baza din Londra a Flotei Stelare și pentru asasinarea unor căpitani ai aceleași organizații.

Misiunea devine un spectacol stelar, periculos, împotriva unuia dintre cei mai bine definiți villains ai ultimilor ani, o călătorie în care prieteniile se pot destrăma, iar sacrificiile sunt obligatorii pentru supraviețuirea navei Enterprise și a echipajului său.

Star Trek Into Darkness (2013)

Despre filmul Star Trek Into Darkness

După succesul din 2009, atunci când a revitalizat franciza Star Trek (creată de Gene Roddenberry), J.J. Abrams (cunoscut pentru filmele și serialele sale precum Lost, Fringe, Super 8, Misiune Imposibilă III) ne prezintă un nou capitol din jurnalul de bord al navei Enterprise, un capitol mai întunecat decât ne-am fi așteptat.

Echipajul navei este prezent în aceeași formulă de la finalul ultimului film al seriei, fiind condus de căpitanul James Tiberius Kirk (Chris Pine) și secundat de Spock (Zachary Quinto). Uhura (Zoe Saldana), ‘Bones’ McCoy (Karl Urban), Chehov (Anton Yelchin), Hikaru Sulu (John Cho) şi Scotty (Simon Pegg) apar, de asemenea, Abrams oferindu-le roluri mai consistente decât acum patru ani. Astfel, dacă despre Star Trek (2009) putem spune că a fost filmul Căpitanului Kirk, de data aceasta vorbim despre munca de echipă ca element cheie al poveștii.

Star Trek Into Darkness (2013)

Un alt element cheie atât al poveștii, cât și al întregului film este John Harrison, un nemesis despre care regizorul a spus că-l poate descrie ca “un amestec de Hannibal Lecter, Jack din The Shining şi Joker-ul din The Dark Knight“. Și nu se putea să aibă mai multă dreptate!

“John Harrison: I am better
James Kirk: At what?
John Harrison: Everything”

Star Trek Into Darkness (2013)

Benedict Cumberbatch este extraordinar în rolul atribuit, creând un personaj negativ atât de bine conturat încât mintea îmi fuge la spectacolul oferit de regretatul Heath Ledger în filmul The Dark Knight. Cu replici scurte dar pline de însemnătate, cu o dicție și o statură ireproșabilă și cu o rapiditate și precizie în mișcare care aduce aminte de Matrix, Benedict Cumberbatch își depune serios candidatura pentru cel mai bun villain al anului (poate să-i ofere deja premiul cei de la MTV și de la Spiker Awards).

Prestația actorului britanic nu este singura care este remarcată, Peter Weller având o interpretare admirabilă în rolul Admiralului Marcus! Zachary Quinto este, de asemenea, un actor foarte talentat, arătându-ne acest lucru și în Star Trek Into Darkness, intepretându-l pe vulcanianul Spock. Ceilalți, deși nu le poți califica prestațiile decât de la foarte bune în sus, par a fi neînsemnați în comparație cu starul din War Horse (2011), serialul Sherlock Holmes (2010-2013) și trilogia The Hobbit (2012 -> 2014) – Benedict Cumberbatch.

Star Trek Into Darkness (2013)

Din punct de vedere vizual pot spune că J.J. Abrams (căci a lui este viziunea) oferă mult mai mult decât m-aș fi așteptat. Bătăliile în spațiu, călătoria în warp, navele spațiale, costumele și arhitectura care ne așteaptă în secolul XXIII sunt atent realizate până la cel mai mic detaliu. Ochii mi-au fugit pe parcursul întregului film de susul în josul ecranului și de la stânga la dreapta, cu frica de a nu observa până și cel mai mic deliciu vizual oferit.

Star Trek Into Darkness (2013)

Cu riscul de a fi înțeles greșit, o să spun că în tot acel orgasm vizual de care am avut parte pe ecranul IMAX, mi-a fost greu să nu observ decoruri foarte asemănătoare cu unele din cele șase filme Star Wars ale lui George Lucas. Presupun că J.J. Abrams, care a fost prezentat deja ca regizorul episodului VII, ce va fi lansat în vara anului 2015, a vrut să transmită un mesaj codificat tuturor fanilor Jedi, prin care să spună “Trust me, I’ve got this!“.

Mesajul a fost bine primit, încrederea mea într-o continuare a filmelor, pe care le iubesc de la o vârstă fragedă, crescând considerabil. Astfel cu un buget de 185 de milioane de dolari poți oferi cinefilului imagini memorabile, o poveste bună care să aibă cu adevărat o latură umană, prestații foarte bune din partea întregii distribuții și cu un music score care să-ți facă pielea de găină și nu doar câteva glume inspirate din partea lui Robert Downey Jr. pentru care să spui că nu ai dat toți banii degeaba pe bilet. (Take that Iron Man 3! – buget de 200 milioane de dolari)

Star Trek Into Darkness (2013)

Revenind. În privinţa legăturilor dintre acest film şi restul producţiilor care poartă semnul Star Trek, în special cele în care Patrick Stewart a jucat rolul lui Jean-Luc Picard, nu mă pot pronunţa deoarece nu am fost până acum un fan al seriei. Dar conform opiniilor altor critici care au văzut Star Trek Into Darkness, producătorii au avut grijă să introducă multe referințe la filmele vechi, pentru a satisface nevoile fanilor.

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult la acest film este că, deși există referințe atât la filmele vechi cât și la cel din 2009, poate fi urmărit ca un stand alone movie! Adică nu trebuie să vezi nici Star Trek din 2009, nici din anii 1980′ pentru ca să te bucuri de această călătorie splendidă a navei spațiale Enterprise! (vizionarea lor te poate ajuta la disecarea mai atentă a peliculei, dar nu este absolut necesară).

Despre mesajul filmului pot spune că se axează pe importanța relațiilor dintr-o echipă, în cazul nostru dintre membrii echipajului. Astfel, în Into Darkness avem parte de maturizarea unui căpitan indolent (Kirk) și de o umanizare a vulcanianului Spock, sublimând prietenia ce s-a format între cei doi. Există și momente de sentimentalism “ieftin”, acesta fiind singurul minus al filmului pe care l-am putut găsi, dar peste care pot trece ușor cu vederea.

Star Trek Into Darkness (2013)

Concluzie

Datorită celor 132 de minute de echilibru dintre poveste, interpretare, efecte vizuale, coloană sonoră, regie și montaj, și a unui personaj negativ aproape perfect, Star Trek Into Darkness poate fi considerat superior predecesorului său.

Star Trek Into Darkness poate fi urmărit format 3D și IMAX 3D în cinematografele din România, începând cu data de 17 mai 2013! Filmul este distribuit de Ro Image.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.