Sora – Rosamund Lupton

Sora

Sora“, de Rosamund Lupton – Editura Litera

Pentru lectura de noiembrie am ales un roman misterios, atât prin titlu, cât şi prin copertă, dar mai ales prin genul care îl definește (thriller), pentru ca, ajungând la ultima pagină, să spun că este unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit vreodată. Este vorba despre Rosamund Lupton şi al ei bestseller internaţional, Sora.


Despre ce e vorba în Sora?

Încă din titlu se face referire la personajul aparte care a declanşat întregul şir al povestirii – persoana dispărută şi sora cea mică a lui Beatrice Hemming, pe care avem să o cunoaştem pe parcursul desfăşurării romanului. Aceasta, şocată de vestea dispariţiei surorii sale, Tess, ia primul avion spre Londra şi se dedică complet căutării întreprinse de poliţie. La scurt timp, sora sa este găsită moartă, abandonată într-o clădire veche, însă rezultatele investigaţiei indică comiterea unui suicid. Beatrice refuză să creadă că Tess ar fi făcut aşa ceva, de aceea  porneşte pe cont propriu pe urmele criminalului surorii sale. Astfel, Beatrice se aventurează într-o călătorie care o duce tot mai adânc în trecutul tulburător al surorii sale, în speranţa dovedirii că Tess iubea prea mult viaţa pentru a şi-o curma.

Ce mi-a plăcut la Sora?

Mai degrabă aş formula “Există ceva ce nu mi-a plăcut la Sora?“, datorită talentului pe care autoarea l-a dovedit redactând acest roman, începând cu povestea în sine până la felul în care a ales să fie relatată aceasta.

Fiind scris din perspectiva lui Beatrice, sub forma unei confesiuni în faţa surorii sale, această metodă a fost aleasă în aşa fel încât să creeze o atmosferă cât mai sumbră, dar şi înduioşătoare, între două surori atât de apropiate, încât îşi spun orice. În acelaşi timp, această confesiune pe care Beatrice o face surorii sale are o greutate emoţională nemaipomenită deoarece reprezintă învinuirea şi regretul pe care le poartă asupra sa, nefiindu-i alături atunci când sora ei a avut nevoie de ea.

Aceasta este una dintre piesele care compun portretul personajului principal, sora cea mare, e pa cărei transformare o putem urmări cu uşurinţă pe parcurs, transformare de care ea, în sine, este conştientă şi pe care o atribuie surorii sale. Astfel, lipsa lui Tess o face să realizeze cât de importantă este în viaţa ei şi, chiar dacă nu mai este prezentă, are un impact deosebit asupra ei, încât să o determine să renunţe la siguranţa pe care o caută în orice activitate întreprinsă. Beatrice devine o femeie puternică, ce nu se dă înlături de la a descoperi ucigaşul, iar pe fiecare pas care o aduce mai aproape de rezolvarea puzzle-ului crimei surorii sale îl simte atât ca o nouă etapă în redescoperirea sa, cât şi ca o înaintare în relaţia din ele.

Pe lângă frumosul contur pe care autoarea îl dă caracterului fiecăreia dintre cele două surori, acţiunea în sine este o altă operă de artă la care Rosamund Lupton nu a ezitat să lucreze până la perfecţiune. Cu siguranţă, este vorba despre un thriller, date fiind trăsăturile de mister, dramă, suspans şi neaşteptat pe care le întâlnim de-a lungul relatărilor lui Beatrice. Fiind sceptică despre puterea unui roman de a fi un thriller mai bun decât un film de acelaşi gen, odată cu citirea acestuia am rămas uimită de cât de bine poate fi redat în paginile unei cărţi. În plus, finalul este unul deschis ceea ce subliniază şi mai mult misterul caracteristic acestui gen.

De ce recomand Sora?

Dacă nu te-am convins deja, Sora este un roman foarte captivant, care te determină să trăieşti puternice stări emoţionale încât, în eventualitatea în care ai avea fraţi sau surori, te-ar determina să îi îmbrăţişaţi şi să le preţuiești prezenţa mai mult decât înainte. Pe lângă acest joc complex al emoţiilor, traseul urmat de Beatrice pe urma criminalului te determină să joci alături de ea în rolul de Sherlock Holmes sau asistentul acestuia. Aşadar, pregăteşte-te să fii înşfăcat în ghearele acţiunii şi să te învolburezi emoţional!

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

3 Comentarii

 • Reply 17.November.2013

  Ankita Anki

  Am cartea si abia astept sa o citesc! Felicitari pentru recenzie!

  • Reply 18.November.2013

   Nicoleta Vasile

   Iti multumesc si iti doresc o lectura cat mai placuta!

 • Reply 1.February.2017

  Dela Iovan

  Eu o citesc acum dar sincera sa fiu nu prea-mi place…….nu mai am rabdare sa o termin…..probabil o las pt altadata……oricum multumesc pt recenzie…..e minunata!!!!!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.