Şoimii patriei, McDonald’s, Facebook… Ce urmează?

Şoimii patriei, McDonald's, Facebook... Ce urmează?Am ajuns la vârsta la care am un contact direct cu mai multe generaţii. S-au dus vremurile în care părinţii, profesorii şi colegii de clasă erau singurele generaţii cu care luam legătura.

Dar, să nu vorbim despre trecut. Prima şi cea mai dubioasă generaţie este cea a “Decreţeilor”. Pentru cei care nu ştiu, sunt toţi cei născuţi începand cu 1969, an în care Nicu a dat un decret prin care femeile însărcinate nu mai au voie să scape de plod. Ei sunt copiii nedoriţi ai patriei şi din pacate au ajuns şi generaţia de sacrificiu. Nu o să vorbesc prea mult despre ei, pentru că încă sunt oamenii care prin “the ducks come for the tracks” înţeleg că dacii se trag din traci.

Următoarea generaţie este una aparte. Ei sunt Şoimii Patriei. Personal îmi e foarte milă de generaţia asta. Au avut de îndurat cele mai tâmpite idei ale lui Nicu, dar spre norocul lor au ştiut să se descurce, au învăţat ce e ordinea şi disciplina, iar acum sunt elita ţării. La vârsta în care cei din generaţia Facebook îşi făceau primul cont pe hi5.com, Şoimii Patriei învăţau să defileze pe stadioane.

Şi să nu uităm de interesanta generaţie McDonald’s. Spun că e interesantă pentru că şi eu fac parte din ea. Noi suntem cei care am crescut odată cu tehnologia. Noi am văzut cum arată şi o casetă audio şi un cd. Am trecut de la Pentium 386 la procesoare cu opt nuclee. Am trecut de la teneşii chinezeşti din bazar la adidaşii de firmă.

Dar toate astea nu se compară cu generaţia actuală. Mulţi i-au spus generaţia Facebook, şi pe bună dreptate. Ma uit la copiii de acum şi vorbesc despre lucruri la care eu nici nu visam. Parcă şotronul, tăbliţele, “ţară-ţară vrem ostaşi” sau pititea se juca acum un secol. Ei nu mai ies din casă, nu ştiu ce sentiment ai atunci când dai mâna cu o persoană. Pentru ei, emoticoanele au înlocuit cu totul emoţiile personale, prietenii noi apar doar în urma unui buton numit add friend, iar părerile comune poartă numele de Like.

Acum că ştim trecutul şi prezentul, ce ne va pregăti viitorul?

Acest articol a fost scris de Cornel.

Distribuie:

3 Comentarii

 • Reply 2.September.2011

  Simona Ionescu

  Foarte frumos. Am auzit de multe ori lucrul asta… noi faceam x lucru, pe cand ei nici nu stiu ce-i aia. Adevarul cam asta e, cei de acum au o copilarie “tehnologizata”, dar daca stam bine sa ne gandim, fiecare generatie are partile ei bune si partile ei rele. Dvs., in tinerete, probabil mestecati doar guma Turbo (daca o gaseati si pe aceea), de kiwi ati aflat probabil abia pe la 20 de ani, imbracamintea o cumparati pe apucate, nu pe alese, iar cu informarea stateati destul de greu. La o varsta la care probabil Dvs. nu stiati modurile in care o femeie poate ramane insarcinata, ei au atatea locuri de unde se pot informa si invata cum sa se protejeze. Desigur, asta probabil a dus la inceperea vietii sexuale la varste fragede (asta e partea proasta), dar macar stim ca cei care o fac, nu o fac asa, ‘orbeste’.

  Tehnologizarea a dus si la transformarea scrisorilor de dragoste puse in cutia postala cu obrajii rosii, in e-mailuri. De asta imi pare si mie rau. Dar asta nu inseamna ca noi, tinerii de acum (eu ma pot lauda ca am mai prins diafilmele si jocurile precum sotronul si baba oarba), nu stim sa iubim profund si sa ne exprimam sentimentele si emotiile in alt mod decat prin emoticoane.

  Ganditi-va, chiar si acum, cand nu mai aveti nevoie de informatii in ceea ce priveste primul sarut sau primul raport sexual, cata nevoie aveti de Internet. Trebuie sa recunoastem ca ne face viata mult mai usoara. :)

 • Reply 3.September.2011

  Razvan

 • Reply 7.September.2011

  Iliescu Dragoș

  Leasă Dragoș – Diferențe

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.