Socializare: Imaginea perfectă – un exemplu al lipsei de încredere?

Imaginea perfectă - un exemplu al lipsei de încredere?

Cei mai mulți dintre noi, în timpul liber pe care îl petrecem în fața calculatorului, rătăcim multe minute sau ore citind știri pe Facebook, vizitând diferite pagini sau urmărind clipuri amuzante ori emoționante. Personal, folosesc aceast cont pentru diferitele pagini pe care le urmăresc, artiști pe care îi admir, discuții legate de facultate sau alte domenii care mă interesează. Pe lângă acest aspect, contul este personal în măsura în care mă ajută să împărtășesc cu prietenii din listă diferite opinii, când sunt entuziasmată în legatură cu o nouă piesă, o fotografie, un film preferat sau dezamagită de un anumit eveniment.

În afară de acest tip de exprimare și de faptul că la rândul meu vreau să citesc unele postări care îmi stârnesc interesul, prefer să trasez o graniță între viața personală și cea online. Multe persoane ar considera un exemplu de falsitate, acestea fiind de părere că rețele de socializare au rolul de a te arăta lumii într-un mod mai intim – genul de persoane care consideră că cei din jur trebuie să știe când se întălnesc cu persoana iubită, ce au primit cu ocazia fiecărei aniversări sau sărbători, când se află în pat, ce mâncare au servit ultima dată, în ce culori și-au pictat unghiile, și ce localuri scumpe au vizitat în ultimele trei ore.

Apreciez fotografiile cu prietenii, de la diferite evenimente, cu persoane dragi, cu locuri speciale, însă uneori mă întreb dacă nu s-a ajuns prea departe. Aceste persoane sunt cele care atunci când li se aduc diferite critici sunt indignate, spunând că este viața lor privată și că nu privește pe nimeni. Dar tocmai aici este problema: orice lucru publicat online încetează șă mai fie privat. De aceea, mulți adolescenți cad în această plasă, dezvăluind tot felul de informații intime, postând diferite poze sau filmulețe, care în timp vor ajunge să le facă foarte mult rău.

De ce o postare în mediul online poate fi periculoasă?

Acest gen de dezvăluire poate fi accesată de oricine, la orice oră. Tocmai pentru că este atât de simplu și pentru că pe internet există anonimatul, sub protecția acestuia, cei care citesc sau văd diferite lucruri despre viața cuiva îi pot aduce o mulțime de acuzații sau jigniri. Deși nu ar părea un lucru grav, pentru că nu se încadrează în acel tip de violență verbală care există într-o discuție face-to-face, jignirile pe care cineva le primește pe o rețea de socializare, fie că sunt anonime sau sunt făcute de cineva cunoscut, pot avea urmări asupra părerii de sine a unui tânăr.

De cele mai multe ori însă, persoanele care apelează la acest gen de exprimare sunt persoane care au o dorință puternică de confirmare, din cauza lipsei de încredere. Așadar, o relație extreme de discutată pe pagina de Facebook poate ascunde lipsa încrederii în sine, sau în partener, caz în care aceasta este asociată uneori cu o „marcare a teritorilui”. Aceste postări „extra-personale” înseamnă de multe ori o dorință de a ieși în evidență, de a te integra și de a arata că și tu ai ceva special, pentru ca tu nu mănânci același fel de mâncare ca toți ceilalți, iar locurile pe care le frecventezi sunt deosebite din toate punctele de vedere.

Mi-aș dori ca oamenii să încerce să fie mai buni și să se perfecționeze (nu să fie perfecți – asta este doar o imagine falsă, lipsită de uman) în viața reală, de zi cu zi, să se simtă bine alături de cei dragi fără să simtă nevoia de a spune tuturor, să discute mai mult când se plimbă prin oraș în loc să urmăreasca câte like-uri a adunat noua postare, să petreacă timp cu animalele lor dragi sau să citească o carte fără să „imortalizeze momentul” și să fie capabili să își spună cât se prețuiesc și prin cuvinte, nu statusuri și cadouri fotografiate imediat ce au fost desigilate (sau și înainte?).

Articol scris de Adina Mihalache.

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.