Sin City: A Dame to Kill For (2014)

După o lungă așteptare și multe insistențe din partea fanilor avem șansa de a ne aventura încă o dată în Sin City, un oraș misterios, plin de pericole, pregătit să corupă orice suflet pur care îndrăznește să-l viziteze. Ne vom reîntâlni cu vechi cunoștințe, ne vom face noi prieteni și vom ceda în fața farmecelor unei “femme fatale”, ale cărei adevărate intenții nu ne vor fi dezvăluite niciodată.

Sin City: A Dame to Kill For (2014)

În 2005, numele lui Frank Miller şi al lui Robert Rodriguez au fost des pronunțate datorită modului în care au reușit să adapteze pe marile ecrane romanele grafice în alb-negru ale lui Miller. Juriul de la Cannes i-a răsplătit cu o nominalizare la cel mai râvnit premiu al renumitului festival de film, Palme d’Or, iar fanii au cerut imediat realizarea unui nou capitol neo-noir din universul Sin City.

Așteptarea a fost lungă, mulți susținători ai seriei încetând să mai spere că-l vor revedea vreodată pe Mickey Rourke “with a nice coat” spărgând țestele celor care îndrăzneau să-i rănească prietenii, ori pe Jessica Alba furând privirile a zeci de bărbați cu mișcările sale exotice pe scena barului lui Kadie. Dar această așteptare a luat sfârșit în acest an, odată cu ecranizare celui de-al doilea volum de benzi desenate Sin City, realizat de Frank Miller în 1993 – Sin City: A Dame to Kill For.

Sin City: A Dame to Kill For (2014)

Alături de personajele puternice și bine conturate, obsesia pentru putere și vărsare de sânge, atmosfera anilor ’40-’50 și deliciul vizual oferit spectatorilor acum nouă ani, în Sin City: A Dame to Kill For se va regăsi un nou element central al poveștii, și anume: puterea de seducție a femeilor. O caracteristică, cu ajutorul căreia orice reprezentant al sexului frumos poate să sucească mințile bărbaților și poate obține ceea ce își dorește cu adevărat.

Din punct de vedere cronologic, Sin City: A Dame to Kill For este atât un prequel cât și un sequel al filmului din 2005. O mare parte din noile secvențe se vor desfășura înaintea povestirii “The Big Fat Kill”, dar ulterior capitolului “That Yellow Bastard”, care ne-a prezentat relația specială dintre Nancy și Hartigan (Jessica Alba și Bruce Willis). Un joc de-a șoarecele și pisica început de cei doi regizori, care riscă a se transforma într-un haos general pentru cei care îl urmăresc, neștiind care piesă de puzzle unde se potrivește.

Sin City: A Dame to Kill For (2014)

În total sunt patru capitole, trei dintre ele desprinse direct din romanul grafic cu același nume (“Just Another Saturday Night”, “A Dame to Kill For”, “Nancy’s Last Dance”) și altul (“The Long Bad Night”) creat special pentru varianta cinematografică a poveștii. O decizie care a fost luată de Frank Miller cu gândul de a oferi ceva nou și de a surprinde atât publicul nou, cât și pe cel care i-a urmărit îndeaproape cariera.

Distribuția este în mare parte aceeași, dar stările transmise sunt predominant fade. Doar Mickey Rourke, Powers Boothe şi Eva Green reuşesc să amintească de intensitatea şi profunzimea motivelor din spatele deciziilor personajelor atent definite. Prezenţa celorlalte trece de multe ori neobservată sau devine obositoare, dându-ne de gândit dacă o astfel de continuare ne-am fi dorit.

În schimb acțiunea primează, cele patru povești sunt mult mai legate între ele, iar totul este cursiv. Mai multe lupte corp la corp, gloanțe zburând prin aer, scene intime, mutilări și vindecări miraculoase sunt prezente în Sin City: A Dame to Kill For. Soundtrack-ul este la fel de intens și atrăgător, dar cu o tentă mult mai sexy pentru a nu uita că în noul film totul se învârte în jurul femeilor din acest oraș.

Marv, interpretat de Mickey Rourke, este singurul personaj care apare în toate cele patru capitole ale noii producții. Un bărbat singuratic, copleșit de alegerile greșite pe care le-a făcut și un mare admirator a jachetelor din piele, Marv este prietenul pe care ți-l dorești aproape atunci când dai de necaz în Sin City.

Nancy Callahan (Jessica Alba) nu mai este acea adolescentă firavă și îndrăgostită de detectivul care i-a salvat viața în copilărie (Bruce Willis). Durerea suferită în “That Yellow Bastard” o macină, iar gânduri periculoase îi trec prin mintea otrăvită cu alcool. Dansurile la bară, care obișnuiau să satisfacă privirile clienților barului lui Kadie, nu mai sunt la fel de atrăgătoare, iar demonii interiori o vor conduce spre autodistrugere.

Johnny (Joseph Gordon Levitt) testează pentru prima dată pulsul orașului, pregătit să aibă parte de o experiență unică. Îmbrăcat la patru ace, la volanul unei decapotabile clasice și cu darul de a face rapid bani, acesta se face repede remarcat atât în fața tinerelor dornice de aventură cât și de cei care conduc Sin City ca pe o marionetă.

Sin City: A Dame to Kill For (2014)

Însă, Ava Lord (Eva Green) este personajul pentru care s-a realizat această continuare și pentru care merită vizionat Sin City: A Dame to Kill For. Este exemplul perfect pentru noțiunea de “femme fatale” – un chip jumătate angelic, jumătate demonic, o cascadă de păr negru, ochi verzi și pătrunzători, buze roșii senzuale și un corp de invidiat. Este tot ceea ce și-ar putea dori un bărbat, dar în același timp și cel mai mare coșmar al său.

Stăpână a artei seducției și conștientă de propria putere, Ava reușește să aducă orice pretendent în genunchi, cerșind după atenția și nevoile “zeiței”. Lucru care se întâmplă și cu Dwight McArthy, rol interpretat de această dată de Josh Brolin, un detectiv particular cu o slăbiciune pentru femeile aflate la ananghie.

Sin City: A Dame to Kill For (2014)

Manute își face, la rândul lui, simțită prezența, rolul interpretat în 2005 de regretatul Michael Clarke Duncan revenindu-i lui Dennis Haysbert. Tăcuta asasină Miho face antrenamentele obișnuite cu lama letală a sabiei sale, iar Lady Gaga lasă cariera muzicală pentru a servi cafea într-un fast food din Sin City. Și să nu uităm de Christopher Lloyd, doctorul responsabil pentru cel mai bun cameo al filmului.

Din punct de vedere vizual, Frank Miller și Robert Rodriguez folosesc din nou trucul petelor de culoare într-un univers noir, prezentarea anumitor cadre ca pe o revistă de benzi desenate și contopirea obiectelor sau personajelor. La acestea, cei doi adaugă tehnologia 3D, o alegere neinspirată din cauza lipsei scenelor în care efectele 3D să fie folositoare.

Concluzie

Sin City: A Dame to Kill For este departe de capodopera noir din 2005 și poate fi comparat cu un tren ajuns cu întârziere la destinație, dar căruia îi mulțumești în cele din urmă pentru călătorie. Filmul păstrează o bună parte din farmecul primei experiențe, suficientă pentru a atrage persoanele nostalgice și alte câteva perechi de ochi curioși.

Sin City: A Dame to Kill For a fost lansat pe 22 august 2014 în cinematografele din România, fiind distribuit pe plan local de InterComFilm. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.