Sfaturi pentru public speaking

O problemă pe care tinerii în ziua de azi o întâmpină din ce în ce mai des este aceea de a vorbi în public. Ni se întâmplă tuturor atunci când ne trezim în faţa unei săli pline cu perechi de ochi aţintite asupra noastră.

Sfaturi pentru public speaking

Fie că ne transpiră mâinile, fie că începem să ne bâlbâim sau să ne agităm, toate acestea sunt manifestări ale emoţiilor care ne copleşesc în acel moment. Ele pot fi explicate ştiinţific ca rezultate ale părţii creierului nostru ce controlează reacţia la ameninţări. Aceste manifestări sunt interpretate de fiecare dintre noi atunci când ne gândim la reputaţia noastră percepută de public- “Dacă voi face o gafă şi toţi îşi vor crea o impresie greşită despre mine?”. Astfel, ne gândim la ce se poate întâmpla mai rău, iar toate aceste gânduri negative declanşează hormonul responsabil cu eliberarea adrenalinei în sânge.

Astfel, adrenalina este responsabilă cu limbajul non-verbal pe care îl transmitem publicului, prin adoptarea unei poziţii cu spatele arcuit, cu mâini şi picioare tremurânde şi senzaţiile de fluturi în stomac şi gura uscată.

Având o explicaţie ştiinţifică pentru ceea ce ni se întâmplă atunci când vorbim în public, vă voi da şi câteva sfaturi pentru a încerca să ne controlăm emoţiile.

Ce faci pentru a-ţi pregăti discursul? Câteva sfaturi de public speaking.

În primul rând, cel mai important sfat pe care trebuie să îl aveţi în vedere este pregătirea şi exersarea în avans a discursului pe care urmează să îl susţineţi. Pe lângă avantajul controlului pe care îl veţi avea în timpul prezentării, acest pas vă ajută să încheiaţi discursul în avans. Aşadar, pregătiţi slide-urile cu informaţii esenţiale şi multe imagini şi diagrame, iar discursul urmează a dezvolta fiecare punct atins în slide-uri.

Este important ca discursul să urmărească o structură de tipul “idee-exemplu-idee”, pentru a menţine atenţia publicului captivat. Având toate aceste puncte rezolvate, repetarea discursului trebuie realizată de minim 10 ori, dintre care cinci prezentări să fie ţinute în faţa oglinzii, deoarece ajută foarte mult la urmărirea mimicii şi a limbajului non-verbal al trupului, dar şi pentru a oferi încredere. Totodată, exersarea dinainte vă ajută să reţineţi mai bine discursul, astfel încât, pentru ziua prezentării să aveţi pregătită o foaie mică cu ideile principale sau, pur şi simplu, să vă ghidaţi doar după slide-uri.

În al doilea rând, înaintea prezentării, vă sfătuiesc să ieşiţi din încăpere pentru câteva minute pentru a face câteva exerciţii de relaxare precum întinderea braţelor sau câteva sesiuni de inspiraţie-expiraţie adânci, care ajută foarte mult la controlarea emoţiilor, exprimate prin intermediul trupului.

Un aspect pe care cu toţii l-am sesizat atunci când am ţinut un discurs în faţa sălii este acela de a rosti acele “uhm”-uri şi “ăăă”-uri, în momentele în care ne pierdem ideile. Pentru a controla prezenţa lor în discursul nostru există o tehnică de segmentare a prezentării; astfel, frazele similare trebuie grupate, iar după fiecare grupare se face o pauză de 1-2 secunde pentru a trece la următoarea. Tehnica ne ajută foarte mult să dezvoltăm un ritm al prezentării, astfel încât să filtrăm acele onomatopee deranjante.

Este recomandat ca odată ce începeţi să respectaţi aceste sfaturi şi să ţineţi prezentarea, să continuaţi să faceţi acest lucru, pentru că exersarea ajută foarte mult la controlarea temerilor de a vorbi în public.

De aceea, vă sfătuiesc să vă înscrieţi şi la cluburi de public speaking, ce au un program regulat de întâlniri cu scopul de a învăţa participanţii să-şi dezvolte abilităţile de comunicare. Vă pot da două exemple de astfel de cluburi care se găsesc în mai multe oraşe ale ţării, şi anume Toastmasters şi Speakers’ Arena.

Ştiu că vorbitul în public poate fi înfricoşător, dar reprezintă o parte importantă şi obligatorie în carieră. De aceea, vă recomand să încercaţi şi să exersaţi cât mai mult.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.