Seminarii şi masterclass-uri la NexT Film Festival 2015

O întâlnire cu regizoarea Claire Denis, o discuție cu echipa filmului Aferim!, o masă rotundă despre sunetul în filmul românesc și un training despre Europa Creativă vor completa anul acesta programul Festivalului Internațional de Film NexT (15 – 19 aprilie). Două secțiuni noi, Baltic Shorts și Best of Brest, și tradiționalul Festival Friends îi vor încânta pe spectatori cu  filme noi, majoritatea premiate în marile festivaluri. Programul poate fi consultat pe www.nextfilmfestival.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro.

Poster NexT 2015

Regizoarea franceză Claire Denis (White Material, Beau Travail, Chocolat), se va întâlni cu publicul cinefil duminică, 19 aprilie, de la 12:30, la Cinema Elvire Popesco.

Tot la Cinema Elvire Popesco, pe 17 aprilie, de la ora 13:30, Radu Jude, Marius Panduru și Dana Bunescu vor susține un masterclass în care vor vorbi despre felul în care funcționează regia, imaginea și, respectiv, designul de sunet într-unul dintre cele mai importante filme românești recente, Aferim!. Discuția va fi moderată de criticul Andrei Rus.

Aferim!

Aferim!

Seria de întâlniri va începe joi, 16 aprilie, ora 11:00, la Cărturești Verona, cu Training & Networks pentru tinerii realizatori de film din Europa. Valentina Miu, coordonator MEDIA România – Biroul Europa Creativă, va prezenta oportunităţile de finanţare oferite de Programul Europa Creativă – Subprogramul MEDIA al UE.

Un subiect dezbătut intens printre cineaști va fi abordat în cadrul mesei rotunde Sunetul în cinema-ul românesc vineri, 17 aprilie, de la 11:00, la Cărturești Verona. Câțiva dintre cei mai importanți sunetiști români ai momentului vor discuta pe tema calității sunetului în filmul românesc, trecând prin toate etapele procesului de elaborare a coloanei sonore, de la înregistrarea în timpul filmării până la sala de cinema.

Discuția va fi moderată de Cristinel Șirli, sound re-recording mixer – manager Creative Sound Paris. Despre sound-design și felul în care sunetul interacţionează cu imaginea, creând tensiune între fantastic şi real, va vorbi Teddy Williams, câştigător al Premiului „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră la NexT 2014, cu scurtmetrajul Sunetul stelelor m-a uluit. Seminarul va avea loc pe 19 aprilie, ora 11:00, la Cărturești Verona.

Pe lângă secțiunile anunțate deja, două programe noi aduc filme multi-premiate la NexT. În anul în care Festival Européen du Film Court de Brest, cel de-al doilea festival de scurtmetraje ca amploare din Franţa, împlinește 30 de ani, NexT proiectează șase dintre cele mai bune filme ale ultimei ediţii, în secțiunea Best of Brest. Printre ele, Persefone, I  Wanna Be Happy Cha Cha Cha sau Shadow.

Persefone

Persefone

Nouă este și secțiunea Baltic Shorts, care cuprinde opt dintre cele mai premiate scurtmetraje produse în Estonia, Letonia și Lituania, în ultimii doi ani. Spectatorii vor fi cuceriți de umorul din Gonzales, în care un tânăr decide să-și înfrunte cea mai mare frică imitându-l pe Rambo, de stilul impresionist din Castratus the Boar sau de încurcăturile amuzante din The Noisemaker.

Într-una dintre cele mai îndrăgite secțiuni, Festival Friends, vor fi proiectate 13 filme ale prietenilor NexT, șase dintre ele semnate de cineaști români, iar restul de foști concurenți sau invitați străini prezenți la edițiile anterioare. Printre aceștia, Matei Branea (Omulan), Luiza Pârvu (O lume nouă), Radu Jude (Trece și prin perete), Iulia Rugină (Să mori de dragoste rănită), Andrei Crețulescu (Kowalski), Bogdan Theodor Olteanu (Duminică dimineața), Sînziana Nicola (Violare de domiciliu). Lista completă, aici.

A noua ediție a NexT Film Festival va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Cărturești, Garajul Ciclop (Magheru 6-8).

Informații despre bilete și abonamente: http://www.nextfilmfestival.ro/bilete/

Intrarea la seminarii și masterclass-uri este liberă.

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.