Se lasă noaptea – Rudyard Kipling

Se lasă noaptea - Rudyard KiplingSe lasă noaptea” de Rudyard Kipling – Editura Litera, Colecţia Nobel

Această carte are o semnificaţie deosebită pentru scriitor, fiind romanul său de debut.

Cărţile din colecţia Nobel ne oferă pe primele pagini o cronologie a evenimentelor din viaţa autorilor pe care mi-e drag să o citesc. Asta fiindcă descopăr nişte oameni cu o călătorie fascinantă prin viaţă, presărată cu bune şi cu rele ce au un impact extraordinar asupra cursului vieţii. Este important de menţionat acest fapt deoarece istoria acestui roman este una neobişnuită.

Se lasă noaptea conţine numeroase elemente autobiografice, fiind redactat într-o perioadă dificilă pentru Kipling, în urma părăsirii acestuia de către pictoriţa Flo Garrard, femeia faţă de care a rămas veşnic îndrăgostit. Romanul a trecut prin mai multe modificări, însă criticii vremii aceea nu au fost foarte impresionaţi de produsul finit, cruzimea şi construcţia implauzibilă fiind atacate. De aceea, douăzeci de ani mai târziu, scriitorul renunţă la acest gen şi se concentrează asupra poeziei şi a povestirilor. Cu toate acestea, romanele sale au continuat să fie reeditate şi ecranizate.

Despre ce e vorba în Se lasă noaptea?

Acţiunea romanului se desfăşoară în Anglia şi ne face cunoştinţă cu personajul principal, Dick, pe a cărui viaţă o urmărim de la o vârstă fragedă. Copilăria relatată de personajul nostru este aceea pe care autorul a trăit-o, acesta fiind crescut de nişte rude ale tatălui. Printre pedepsele care i se aplicau sub pretextul unei familii religioase, Dick petrecea timpul cu o nou sosită tânără, Maisie, ce avea să treacă prin acelaşi tratament ca el. Între ei se leagă o prietenie frumoasă care se întrerupe odată cu plecarea la studii a fetei.

Atunci, firul narativ se continuă prezentându-l pe Dick, după trecerea a câţiva ani, în postura de pictor şi aventurier. Acesta, alături de câţiva tovarăşi, ia parte la scenele de război din acea perioadă, când coloniile de sub stăpânirea Angliei încercau să îşi câştige autonomia.

Întâmplător, într-o zi, se întâlneşte cu Maisie pe străzile londoneze şi atunci personajul nostru trece printr-o etapă de zbucium interior, realizând cât de mult o iubeşte pe fată şi ar fi capabil de orice pentru ea. Cu toate acestea, sentimentele nu îi sunt împărtăşite, iar Maisie călătoreşte în Franţa pentru a-şi continua studiile de artă.

Momentul culminant al acţiunii îl reprezintă teama pe care Kipling o nutrea şi, astfel, a inclus-o în roman, Dick suferind un accident teribil care îi afectează cariera de pictor.

De ce mi-a plăcut Se lasă noaptea?

Cu siguranţă, este de apreciat la acest roman modalitatea în care autorul şi-a transpus elementele semnificative din viaţa sa, construind un fir narativ autobiografic, reeditat de câteva ori. De aceea, criticii consideră construcţia romanului implauzibilă pe alocuri, dar poate fi interpretat şi ca un roman complex, date fiind întâmplările reale din care se inspiră. Astfel, Se lasa noaptea are un caracter foarte natural, autorul evitând descrierile şi concentrându-se asupra acţiunii, oferindu-i un iz melodramatic.

De asemenea, tema principală a romanului, dragostea pe care Dick i-o poartă lui Maisie, este redată pe baza relaţiei dintre autor şi pictoriţa Flo Garrard, fiind învăluită într-un mister aparte. Acest fapt se datorează întâmplărilor din viaţa personală a lui Kipling care au impresionat publicul şi au oferit un subiect delicat de discuţie. Cei doi trăiesc o relaţie cu suişuri şi coborâşuri, se despart şi se reîntâlnesc, până când pictoriţa îl tratează cu indiferenţă fiindcă, de fapt, nu este atrasă de bărbaţi. Biografii lui Kipling nu lămuresc dacă Flo i-ar fi mărturisit autorului orientarea sa sexuală, de aceea, nici în roman nu ni se indică cert acest fapt. Astfel, acest mister îi oferă romanului un caracter suferind aparte.

Un alt plan al romanului este portretul artistului veşnic nefericit, chiar şi în momentul în care acumulează o avere personală uimitoare. Accidentul pe care Dick îl suferă ridică specificul melodramatic la un alt nivel, moment în care simţim compasiune pentru acesta, considerând viitorul amar pe care îl va fi avut.

De ce recomand Se lasă noaptea?

Se lasa noaptea reprezintă o cale de acces către momentele intime ale scriitorului Rudyard Kipling, prin intermediul căreia descoperim vulnerabilităţile unui artist, dar şi ale unui om obişnuit. Recomand acest roman pentru cruzimea cu care autorul redă detaliile, adoptând o cale directă de a ajunge la publicul său şi datorită modalităţii prin care a încercat să îşi trateze criza depresivă cauzată de o iubire eşuată.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.