Scurtmetraje pe bandă rulantă – Paperman (2012)

Revenim cu un nou episod din “Scurtmetraje pe bandă rulantă”! După ce v-am prezentat “Dji Death Fails” (animație realizată de vecinii noștri de peste Prut), “French Roast” și “Partly Cloudy” în ultimele săptămâni, de această dată am ales câștigătorul premiului Oscar pentru categoria “Cel mai bun scurtmetraj de animație” din acest an: Paperman.

Scurtmetraje pe bandă rulantă – Paperman (2012)

Paperman prezintă povestea unui tânăr funcționar, al cărui destin pare a se schimba atunci când o frumoasă fată îi apare în drum spre serviciu. Întâlnirea este scurtă, dar suficientă pentru a se gândi că ea poate fi fata visurilor sale.

Convins că nu o va mai vedea niciodată, acesta ajunge la birou, de la fereastra căruia o zărește pe cea care i-a înseninat ziua. Cu un birou plin de coli de hârtie, puțină imaginație și decis că este singura sa șansă la o frumoasă poveste de dragoste, tânărul încearcă să-i atragă atenția fetei într-un mod original!

Scurtmetraje pe bandă rulantă – Paperman (2012)

Cu un scenariu scris de Clio Chiang și Kendelle Hoyer, Paperman marchează debutul în regie al lui John Kahrs, care a lucrat ca și animator în ultimii 15 ani la filme precum: “Bug’s Life” (1998), “Toy Story 2” (1999), “Ratatouille” (2007), “Bolt” (2008) și “Tangled” (2010). Meritul lui John Kahrs este că reușește să îmbine stilul handmade al animațiilor cu cel al animației computerizate, rezultatul fiind spectaculos.

Producătorul scurtmetrajului de animație nu este altcineva decât studio-ul care în ultimele nouă decenii a oferit milioane de zâmbete copiilor și adulților prin creațiile sale: Walt Disney Animation Studios. Studio-ul american a împlinit în această săptămână 90 de ani de existență, fiind deschis pe 16 octombrie 1923.

Scurtmetraje pe bandă rulantă – Paperman (2012)

De-a lungul timpului acesta a produs 52 de lungmetraje de animație, cel de-al 53-lea urmând să aibă premiera în acest sfârșit de an (“Frozen”), și câteva sute de scurtmetraje de animație, dintre care cu toții ne aducem aminte cu plăcere de aventurile lui Mickey Mouse, Pluto, Donald Duck, Goofy și Chip ‘n’ Dale.

Cu atâtea scurtmetraje în portofoliu este greu de crezut că Paperman este primul scurtmetraj de animație realizat de studio-urile Walt Disney, care reușește să câștige premiul Oscar după o pauză de mai bine de 40 de ani. Ultima oară când o producție Walt Disney a câștigat premiul acordat de Academia Americană de Film pentru “Cel mai bun scurtmetraj de animație” s-a întâmplat în 1970, atunci când “It’s Tough to Be a Bird” (1969) a plecat acasă cu frumoasa statuetă!

Sper că v-a plăcut noul episod din “Scurtmetraje pe bandă rulantă”, un episod care dorește să aducă aminte de ceea ce a făcut din Walt Disney o adevărată legendă a animației. De asemenea, sper că ne vom revedea și-n următoarele weekend-uri cu animații la fel de interesante ca Paperman!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.