Şcoala ca un joc de puzzle

Te-ai gândit vreodată că informaţiile pe care le primeşti în anii de şcoală sunt ca nişte piese ale unui joc puzzle? Nu de puţine ori m-am întrebat de ce trebuie să învăţ asta, şi asta, şi asta… ?

Şcoala ca un joc de puzzle

Când te afli încă pe băncile liceului şi mintea îţi stă în cu totul altă parte decât la educaţie, este greu să nu îţi pui această întrebare. Şi pe bună dreptate! Dacă ţie îţi place să citeşti, nu să faci calcule, să pictezi, nu să înveţi definiţii despre forţe fizice, de ce trebuie să treci prin atâtea materii plicticoase?

Ei bine, de-a lungul timpului am realizat că fiecare domeniu are folosul lui. Chiar dacă nu te vei specializa, nu strică să ai un bagaj suplimentar de cunoştinţe. Întră, oarecum, în categoria de “cultură generală”, pe care cu toţii ar trebui să o avem.

Mai devreme sau mai târziu, tot ceea ce înveţi la şcoală are un scop practic. Nu de puţine ori mi-am dat seama că pot pune cap la cap lucrurile pe care le-am învăţat, aşa cum lipeşti piesele de puzzle şi îţi iese acea imagine spectaculoasă. Cum nici acolo nu puteai să îţi dai seama ce va ieşi, nici în viaţa reală nu poţi avea o privire de ansamblu fără puţin efort.

Şcoala ca un joc de puzzle

Hai să vedem cum funcţionează educaţia!

Tot ceea ce înveţi la început este un lucru nou. Câtă vreme le dai măcar puţină importanţă, acele informaţii vor fi stocate în memoria ta. Iniţial te întrebi la ce îţi vor folosi şi de ce sunt atât de greu de înţeles, dar odată ce procesul este în derulare, a învăţa ceva nou este asemenea umplerii unui spaţiu gol din mintea ta.

Adesea se întâmplă ca, pentru a înţelege un subiect nou, să fie nevoie să ai anumite cunoştinţe. Să zicem că ajungi pe băncile facultăţii şi ţi se predă acel curs la care ai tot visat. Iar când profesorul vine şi îţi vorbeşte de cine ştie ce concepte despre care ar fi trebuit să înveţi în liceu şi tu ai senzaţia că vorbeşte într-o limbă total necunoscută, vei realiza că noile informaţii nu se pot aşeza pe o fundaţie inexistentă. Atunci vei realiza că ai nevoie de o mulţime de cunoştinţe pentru a înţelege altele noi, la fel ca în cazul unui puzzle.

Câteva trucuri pentru a ieşi cu bine de pe băncile şcolii:

  • Educaţia este ca un joc. Cu cât te dedici mai mult, cât atât o să reuşeşti mai bine să o duci la bun sfârşit.
  • Da, procesul de învăţare este ca un joc de puzzle! Antrenează-te ca să reînveţi regulile. Găseşti câteva puzzle-uri şi la Noriel.
  • Nu toți elevii înţeleg materia şi scopul ei la fel de repede. Ia-ţi timp pentru a vedea la ce îţi poate fi utilă.
  • Uneori nu vei pricepe de ce trebuie să înveţi toate lucrurile alea. O privire de ansamblu nu strică niciodată!
  • Cel mai important: ai răbdare şi fii perseverent!

Zi-mi drept, tu ai încercat să priveşti şcoala ca un joc?

[Sursă foto]
Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.