Schimb de dame (2014)

Schimb de dame îmbină criminalitatea cu comedia, dar mai ales creează senzaţia că fărădelegile din anii ’70 sunt floare la ureche.

Life_of_Crime_Poster

Sinopsis

Viaţa pe care Mickey o trăieşte alături de soţul ei milionar, Frank, şi fiul ei, Bo, ne este sugerată ca fiind una obositoare şi nefericită; conflicte în familie, formalităţi dezgustătoare aduse de poziţia socială şi falsitatea prietenilor. Însă, pentru doi criminali de talie mică, Mickey reprezintă lozul câştigător. Aceştia plănuiesc să o răpească, fiind convinşi că recompensa venită din partea soţului va fi ca şi câştigată. În cele din urmă, ecuaţia nu mai pare să fie la fel de simplă ca cea gândită de cei doi.

lifeofcrime

Despre Schimb de dame

Ca de obicei, Jennifer Aniston, în rolul lui Mickey, îşi execută personajul admirabil, acesta fiind unul dintre puţinele plusuri ale acestui film.

Încă de la început acţiunea lasă de dorit, dând impresia unei incompatibilităţi între scene. Această structură este folosită pe tot parcursul filmului, astfel că, la un moment dat, se creează fire narative separate pentru câte un grup de personaje. Recunosc că au fost momente spre finalul filmului care au închegat surprinzător de bine şirul întâmplărilor, însă au avut o tentă puţin forţată, înaintând uşor spre conceptul de “happy ending”.

life-of-crime-trailer

Poate unul dintre motivele pentru care filmul are un ritm al acţiunii decelerat este şi perioada în care se desfăşoară, ce nu oferă multe opţiuni criminalilor, cum se întâmplă în ziua de azi, totul reducându-se la arme şi apeluri telefonice. Totuşi, cei doi criminali, tocmai prin simplitatea cu care abordează situaţia, devin rapid simpatici şi, contrar aşteptărilor, te determină să le ţii partea.

Deşi filmul se află sub categoria comediilor, glumele au fost puţine şi fără gust, încât mă făceau să îmi doresc să aud mai degrabă nişte glume tipic Hollywoodiene decât deloc. Asta poate să aibă legătură, din nou, cu perioada în care se desfăşoară acţiunea, drept dovadă şi apariţia glumelor pe tema raselor, religiei şi istoriei.

Mos Def, John Hawkes and Jennifer Aniston in Life of Crime

Aşadar, apreciind capacitatea regizorului de a extinde acţiunea mult mai mult decât necesar, Schimb de dame poate fi o ocazie plăcută spre vizionare înainte de culcare sau atunci când ai prea multă energie şi ai nevoie de ceva care să te liniştească.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.