“Șase lecții ușoare” – Richard P. Feynman

Şase lecţii uşoare – Richard P. Feynman

“Șase lecții ușoare” – Richard P. Feynman – editura Humanitas

“Șase lecții ușoare” este prima carte din colecția științifică pe care am citit-o. Ca să începem să vorbim despre carte, întâi să vă spun cine-i Feynman. El este laureat al premiului Nobel pentru fizică din 1965, domeniul lui a fost electrodinamica cuantică. Să nu intrăm în foarte multe detalii științifice, ideea este că Feynman reprezintă un mare simbol în domeniul fizicii.

”Șase lecții ușoare” sunt rezultatul nevoii de a oferi unui public cât mai larg un curs introductiv, substanțial, dar fără a intra în detalii tehnice, bazat pe știința lui Richard Feynman.

Feynman a fost rugat să țină niște cursuri de introducere în fizică, destinate începătorilor, la Institutul Tehnologic din California (Caltech). Capitolele din această carte sunt extrase din acele cursuri, pe care el le-a ținut între 1961 și 1963.

Această carte poate fi citită de oricine. Dacă te pasionează științele, fizica în special, o să o citești cu mai multă plăcere, evident, și poate chiar o să o întelegi mai ușor. Dar și dacă nu te pasionează, poți să înțelegi ce explică omul ăsta. Ideea e că el nu folosește un limbaj specific, termeni caracteristici și așa mai departe. Feynman doar îți explică anumite fenomene din jurul nostru, ce se întâmplă fizic, chimic, îți explică cum s-au descoperit anumite lucruri.

Capitolele sunt: Atomi în mișcare, Concepțiile de bază ale fizicii, Legătura fizicii cu alte științe, Conservarea energiei, Teoria gravitației, Comportarea cuantică.

“La început, fenomenele naturii au fost împărțite în mod aproximativ în diferite categorii, cum ar fi căldura, electricitatea, mecanica, magnetismul, proprietățile substanțelor, fenomenele chimice, lumina sau optica, razele X, fizica nucleară, gravitația, fenomenele mezonice etc. Totuși, scopul este de a vedea întreaga natură ca aspecte diferite ale unui singur ansamblu de fenomene.”

Subtitlul, “Bazele fizicii explicate de cel mai strălucit profesor”, mi se pare mult mai relevant decât titlul în sine pentru conținut și pentru modul în care este scrisă cartea. Și vă spun asta pentru că la prima vedere, citind doar titlul, poate că pare “ah, fizică explicată ca la proști”. Și nu e nici pe departe așa.

O ultimă idee… nu uitați că este o carte științifică. Aici nu poți vorbi de cât de captivantă este, că nu o poți lăsa din mâna. Poți să o lași oricând din mână pentru că o citești ca să te informezi. Normal că nu e bine să o lași prea mult dacă ai rămas în mijlocul capitolului.

Ai citit vreo carte de genul ăsta?

Distribuie:

8 Comentarii

 • Reply 21.May.2010

  Anca

  Eu n-am citit asa ceva, si sincer, nici nu am de gand. :D

  • Reply 21.May.2010

   Axel

   Nici eu nu cred ca o sa citesc foarte des carti de genul asta.

  • Reply 10.June.2010

   Johnny.B

   Nu stiu daca e o chestie cu care sa te lauzi :)

 • Reply 21.May.2010

  Cristi

  Hei, Feynman e mai mult decât un simbol în domeniul fizicii – a fost activ în atâtea domenii şi a avut atâtea hobby-uri încât e probabil cel mai interesant fizician care-l ştiu. :)

 • Reply 27.May.2010

  Irina Palaghia

  Sunt de acord cu Cristi! Feynman e initiatorul nanotehnologiei, un domeniu extraordinar de interesant cu foarte multe aplicatii. Proiectul meu la fizica a avut ca tema nanotuburile de carbon, si sunt intr-adevar o descoperire revolutionara :D

  • Reply 27.May.2010

   Axel

   Stiu, iti dai seama ca erau o gramada de lucruri despre el pe care le-am citit in prefata cartii, numai ca nu am vrut sa insist foarte mult, lumea in general (majoritatea) are o reactie nasoala cand aude de fizica.

 • Reply 30.May.2010

  sofia

  da, feynman e incerdibil.
  nu am citit 6 lectii usoarepentru ca nu am gasit-o prin librarii, o sa o comand de pe net.
  am citit insa tips on physics, care e un supliment pentru lectures on physics, tot ale lui, desigur. mi s-a parut fascinant cum face ca toate problemele complicate sa para usoare.
  am norocul sa am un profesor genial la liceu [putin cam ciudat, insa genial], dar feynman m-a convins ca fizica e frumoasa:)

 • Reply 9.June.2010

  Mihai

  Nu am citit inca o carte de genul asta dar care a fost conjunctura care te-a facut sa o citesti?

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.