Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

Anual fiecare dintre noi ne confruntăm cu o dilemă: Ce fel de cadou îi fac prietenului, prietenei sau altei persoane importante din viața mea? Iar când sosesc sărbătorile de iarnă sau luna cadourilor (cum le place unora să spună) această întrebare stă pe buzele tuturor.

Cu scopul de a vă ajuta în găsirea “cadoului perfect”, voi scrie câteva rânduri despre modalitatea prin care eu aleg cadourile de fiecare dată. Poate fi “un ghid pentru alegerea cadourilor”, dacă vreți, sau o prezentare succintă a lucrurilor de care ar trebui să ținem cont în momentul în care vrem să facem un asemenea gest.

Atenție! Acest articol nu se referă strict la cadourile de Crăciun, sau la cele oferite cu ocazia zilelor de naștere, ideile având aplicabilitate generală.

Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

Înainte de toate, trebuie să vă spun că nu există “cadoul universal perfect”! Nu există un obiect sau un gest pe care-l puteți dărui sau face tuturor persoanelor, iar prin acesta să oferiți maximul de fericire celor vizați. Dacă ar exista, totul ar fi mult mai simplu, nu-i așa?

De aceea primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să cunoașteți persoana căreia îi faceți darul respectiv. Aflați care sunt pasiunile ei/lui, cum îi place să se relaxeze, să-și petreacă timpul liber, care sunt lucrurile la care visează sau de care își amintește cu drag.

Cadoul ar trebui să reprezinte un simbol al legăturii spirituale dintre două persoane (cea care-l oferă și cea care-l primește), o dovadă a afecțiunii uneia față de cealaltă. Prin cadoul pe care-l oferi trebuie să-i arăți celuilalt că este o persoană importantă pentru tine, pe care o asculți și o apreciezi.

Acest prim pas este cel mai important din întregul proces, deoarece dacă ați aflat unul dintre lucrurile care-i plac atunci problema este pe jumătate rezolvată. Dar aveți mare grijă la modul în care faceți acest lucru, deoarece acest semn de noblețe sufletească își pierde valoarea dacă întrebați direct persoana ce și-ar dori!

Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

Această practică contemporană este exact opusul a ceea ce spuneam mai sus, deoarece gestul poate fi interpretat drept “Nu știu prea multe despre tine, dar trebuie să-ți iau un cadou”. Darul nu trebuie să fie o obligație, ci o satisfacție pentru persoana care-l face! (altfel ar fi un gest banal, lipsit de conținut)

Câteva exemple de corelații între pasiuni/vise și ce puteți face:

 • X este pasionat de mașini de epocă. În acest caz nu trebuie să-i cumpărați una, dar o machetă auto la scară de 1:24 sau 1:18 sigur îl va bucura.
 • lui Y îi plac filmele horror, așa că puteți să-i cumpărați o carte scrisă de Stephen King, maestru al domeniului.
 • Z a cititHarry Potter când era mai mic, visând că într-o zi va primi o scrisoare de la Hogwarts și va deveni vrăjitor. Ei bine, credeți-mă că dacă i-ați redacta o asemenea scrisoare l-ați face cel mai fericit copil, chiar dacă acum este un adult în toată firea. (plus că v-ați amuza teribil)

Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

După ce ați identificat aceste lucruri, următorul pas este întocmirea unei liste cu toate ideile care v-au venit în minte. Lista poate fi foarte importantă și să vă ajute în următoarele două situații:

 • Dacă v-ați decis asupra unui lucru, iar acesta nu poate fi găsit nicăieri, aveți una sau mai multe variante de rezervă.
 • Dacă cadoul vine din partea mai multor persoane și nu vă puteți pune de acord asupra ce veți face, pe baza listei puteți vota preferințele fiecăruia și să luați o decizie rapidă.
 • Pasul numărul trei este de a ține cont de ocazia/motivul cu care oferiți cadoul, deoarece în funcție de împrejurări acesta poate fi sau nu potrivit. De exemplu, nu ar fi recomandat să oferiți un iepuraș de pluș cu ocazia Crăciunului, deoarece renii și urșii polari domnină această sărbătoare!

  Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

  Al patrulea pas este de a întocmi un buget și de a pleca la cumpărături. Consider că în această etapă cele mai multe persoane greșesc, cumpărând primul obiect pe care-l zăresc și care le este mai la îndemână. Alegerea cadoului poate fi o călătorie sau o poveste, aspect care poate conta decisiv în ultima etapă a procesului.

  Nu are importanță cât de mare sau mic este bugetul, deoarece cadoul nu se măsoară în zerouri, ci în mărimea zâmbetului sau bucuriei pe care o simte cel căruia i-l dați! Iar lipsa unui buget corespunzător poate fi compensat întotdeauna prin creativitate.

  De exemplu, anul trecut am vrut să-i fac cadou Corinei (redactorul-șef AmDoar18Ani) o mască așa cum a avut Jim Carrey în The Mask (1994), pentru că este unul dintre actorii ei preferați. Era dificil să fac rost de o replică pe măsură așa că m-am gândit că mai bine încerc să-i fac una… dar din ciocolată. (cui nu-i place ciocolata?)

  Rezultatul nu a semănat deloc cu ceea ce plănuisem, dar sigur a fost delicios! (Asta, sau Corina știe să mintă frumos!)

  Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

  În plus, faptul de a nu vă grăbi să cumpărați primul lucru care vă iese în cale, poate ajuta să și economisiți câțiva bănuți, dacă aveți răbdarea de a căuta același obiect în mai multe locuri.

  De exemplu, v-ați decis asupra unei cărți pe care ați văzut-o într-o anumită librărie. În acest caz, te sfătuiesc să cautați aceeași carte pe site-ul editurii (cum ar fi Nemira, Litera, Curtea Veche etc.) sau a unui magazin online precum Elefant, Libris sau Adevărul Shop. De regulă, aceste firme au promoții importante care vă pot aduce o reducere de la 20% până la 60%.

  “Books make great gifts because they have whole worlds inside of them. And it’s much cheaper to buy somebody a book than it is to buy them the whole world!”

  ― Neil Gaiman

  Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

  Pasul numărul cinci constă în scrierea unui mesaj pentru persoana căreia îi este adresat darul. Încercați să fiți originali și să scrieți mai mult decât un simplu “La mulți ani!”, ceva amuzant sau ironic. Pentru mine nu contează dacă mesajul este scris pe un colț de hârtie sau pe un șervețel, deoarece le păstrez pe toate, dar ar fi recomandată o felicitare.

  Penultimul pas este oferirea propriu-zisă a darului. La această etapă contează foarte mult atitudinea pe care o aveți atunci când oferiți cadoul! Dacă sărbătoritul, sau cel vizat, vede bucuria și entuziasmul cu care îi oferiți darul, va fi fericit dinainte de a vedea conținutul acestuia și nici nu va mai conta atât de mult în ce constă respectivul cadou.

  Aici mai am un sfat pentru voi! Deoarece este dificil în ziua de astăzi să ascunzi intenția de a cumpăra un cadou, iar cei vizați se așteaptă la un asemenea gest, nu ar strica să schimbați puțin tactica în ceea ce privește acest pas. De exemplu, în loc să-i dați cadoul la petrecerea aniversară, sau la o întâlnire programată, puteți să îl/o surprindeți cu o vizită sau să vă prefaceți că ați uitat de cadou.

  Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

  Ultima etapă a acestui întreg proces constă în dezvăluirea cadoului și explicarea lui. Pot exista momente în care celălalt să nu-nțeleagă semnificația gestului sau să-l înțeleagă în mod greșit! De aceea, este foarte important să explicați de ce ați ales acest lucru, care este legătura dintre respectivul cadou și acea persoană.

  Și, chiar dacă acea persoană se prinde din prima, este frumos să specificați semnificația gestului pentru a evidenția atenția pe care ați acordat-o respectivei sau respectivului. Aici intervine acea poveste de care spuneam că o poate reprezenta alegerea cadourilor, o poveste pe care o poți împărtăși cu cel sau cea care se bucură de rezultatul final!

  Recapitulând, de fiecare dată când aleg un cadou urmez următorii șapte pași:

  1. Cunosc persoana căreia intenționez să-i dau cadoul respectiv.
  2. Întocmesc o listă cu toate ideile care îmi vin în minte.
  3. Țin cont de ocazia cu care fac acest gest.
  4. Întocmesc bugetul și merg la cumpărături.
  5. Scriu un mesaj personalizat.
  6. Zâmbesc atunci când ofer cadoul.
  7. Descriu în câteva cuvinte de ce am crezut că i s-ar potrivi acel cadou.

  Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

  În încheiere, vreau să-mi expun părerea, pe scurt, despre o practică “modernă” în ceea ce privește oferirea de cadouri și să vă ofer propriul ajutor în cadrul acestui proces, care pare destul de complicat, dar plin de satisfacție în același timp.

  O tendință actuală a persoanelor este de a nu mai cumpăra cadouri și de a oferi bani în locul acestora. Un gest urât, în propria opinie, care a început să fie practicat și de instituții precum casele de copii unde, dacă vrei să donezi câteva jucării și dulciuri ești mai degrabă refuzat pe motivul că ei au nevoie de bani sau de produse alimentare, dar aceasta este o altă discuție.

  Consider că o asemenea practică conduce la dispariția semnificației din spatele ideii de cadou și se va transforma tot mai mult dintr-un gest nobil într-o obligație grosolană. Cu toate acestea, accept ideea unei asemenea practici în două situații:

 • Situația în care știi că persoana își dorește foarte tare un anumit lucru, eventual pune deoparte bani pentru a-l achiziționa. În acest caz sunt de acord cu această practică, cu mențiunea ca gestul să fie însoțit de un mesaj clar de genul: “Știu cât de mult îți dorești să vizitezi Parisul, sper ca acești bani să te ducă mai aproape de acest vis.”
 • Cea de-a doua situație ar consta în faptul că nu este cunoscută atât de bine persoana respectivă, știind în mare ceea ce-i place să facă (de exemplu să citească sau să asculte muzică). Într-o asemenea postură sunt de acord cu oferirea banilor, dar sub forma unui voucher, sau tichet de cadou, pe baza căruia respectiva sau respectivul își vor putea alege cartea sau albumul preferat.
 • Şapte paşi pentru a alege un cadou perfect

  Sunt curios să aflu voi cum procedați atunci când trebuie să faceți un cadou; de ce lucruri țineți cont?

  Dacă aveți nevoie de ajutor în alegerea unui cadou sau vreți o a doua opinie, vă stau la dispoziție, scriindu-mi la adresa de e-mail cosmin[@]amdoar18ani[.]ro.

  Distribuie:

  Mihai Cosmin

  Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

  3 Comentarii

  • Reply 15.December.2013

   Mia

   Cand fac un cadou ma gandesc la:
   1.ce si-ar dori acea persoana
   2. sa ii ramana ca o amintire de la mine
   3. sa fie ceva unic

  • Reply 15.December.2013

   Anne I C

   Vous-avez frotte mon coeur avec du miel la referirea la Harry Potter!
   Mamaaa ce fericita as fi sa primesc si eu o scrisoare de la Hogwarts cu stema ,cerneala verde and all!

  • Reply 19.June.2015

   Daniela

   Frumos articolu!

  Lasă un răspuns

  Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
  Îţi mulţumim pentru înţelegere.