Să transmitem mai departe simbolurile Mărţişorului

În copilărie aşteptam cu drag sărbătoarea Mărţişorului. Ştiam că urma perioada în care toată lumea îşi făcea cadouri şi îşi ura cu bucurie o primăvară frumoasă. Număram zilele până când urma să merg la şcoală şi să împart diferite păpuşi mici sub formă de mărţişor. Bineînţeles că în perioada aceea nu acceptam variantele convenţionale: coşari, trifoi şi ghiocei. Îmi doream să dăruiesc mărţişoare cât mai cool şi diferite de ale celorlalţi.

Să transmitem mai departe simbolurile Mărţişorului

Şi acum merg pe acelaşi principiu: caut modele unice, cât mai deosebite, care să ştiu că vor fi plăcute de cele care le vor purta. Cu toate acestea, nu vreau să mă îndepărtez de simbolurile şi culorile specifice acestor mici podoabe.

Dacă anul trecut am confecţionat singură câteva mărţişoare pentru cei dragi, anul acesta cred că voi alege colindatul prin târguri şi cumpăratul de la artizani locali. Îmi plac foarte mult modelele pictate manual, sau micile sculpturi în lut. Mi-ar fi plăcut să am şi eu atâta răbdare şi dăruire şi să creez cu propriile mâini darurile pentru acest început de primăvară, dar nu a fost să fie. Poate o să încerc să fac asta anul viitor (ştiu, zic asta în fiecare an!).

Cu toate că în trecut încercam să mă îndepărtez cât mai mult de simbolurile Mărţişorului şi, în loc de micile broşe de pus în piept, aş fi dat orice să primesc nişte jucării de la Noriel, acum sunt total împotriva acestei idei. Mărţişorul are semnificaţia lui şi, cu ajutorul diferitelor simboluri transmise din generaţie în generaţie, acesta poate ajungă să depăşească barierele timpului.

În fond, Mărţişorul ne ajută să vestim primăvara, să ne bucurăm împreună de sosirea noului anotimp şi să fim mai drăguţi unii cu ceilalţi. Păcat că tot acest ritual s-a transformat din bucuria de a dărui în obligaţie şi din simbol al primăverii în etalarea puterii de cumpărare.

Îmi propun ca în acest an să cumpăr mărţişoare doar persoanelor cu adevărat apropiate, cărora simt nevoia să le urez o primăvară cât mai frumoasă şi despre care ştiu că ar aprecia cu adevărat acest gest. Vreau din tot sufletul să pot bucura pe cineva, să duc tradiţia mai departe, fără să mă mai îndepărtez de simbolurile bine-cunoscute. Chiar dacă voi alege obiecte moderne, create de artişti pasionaţi, o să caut să cumpăr mărţişoare care vestesc cu adevărat primăvara.

Tu ce mărţişoare vei alege anul acesta? Mergi pe varianta tradiţională sau alegi obiecte cât mai stranii, care se îndepărtează de vechile obiceiuri?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.