Roxana Guttman – la un pas de a-și îndeplini visul

Roxana Guttman - la un pas de a-și îndeplini visulRoxana Guttman este, pe lângă un om deosebit și foarte comunicativ, și o bună actriță de pe scena Teatrului Evreiesc de Stat ce pregătește o piesă unică în țară. Deși când ne-am întâlnit mi-a spus de la început că nu îi place să ofere interviuri, considerându-și meseria un privilegiu pentru a-și exprima gândurile, am reușit să aflu de la ea niște lucruri interesante, pe care țin să le împărtășesc și cu voi.

De asemeni, tot de la începutul conversației a avut grijă să mă corecteze la fiecare formă de politețe pe care i-o adresam și să mă facă să mă simt ca și când aș fi vorbit cu o prietenă de vârsta mea. Iată ce a ieșit!

S.: În ce fel ți-a schimbat viața meseria pe care o practici?

R.G.: Fără această meserie, în primul rând, n-aș putea supraviețui în ziua de azi. Pentru mine asta e o gură de ozon, un refugiu!

S.: De ce dintre toate teatrele din București l-ai ales pe acesta? Ce are el mai deosebit față de Teatrul de Revistă, de exemplu?

R.G.: Teatrul Evreiesc este teatrul meu de suflet.
Este diferit, are actori complecși ce pot juca și spectacole de revistă, și psihologice și orice alte tipuri de piese, spre deosebire de Teatrul de Revistă unde se joacă doar spectacole de revistă. Aici poți vedea orice tip de piesă.

S.: Am aflat că ai jucat și în câteva filme și telenovele, dar înțeleg că, dintre toate acestea, ai ales teatrul.

R.G.: Am jucat într-un film regizat de Francis Ford Coppola (n.r.: Youth Without Youth), într-unul despre holocaust (n.r.: The Wistleblower) și în telenovele precum Îngerașii, Iubire ca în filme și Iubire și onoare. După ce am apărut în Îngerașii mă strigau copiii pe stradă. Cu toate acestea, nu pot alege între teatru, film și telenovele pentru că toate sunt diferite, mi-au prins extrem de bine, iar eu sunt deschisă la orice.

Între timp, o colegă de-a sa a trecut pe lângă noi și a întrebat-o despre vacanță. Am abordat puțin acest subiect și am primit un răspuns foarte frumos:

S.: Preferi să muncești decât să mergi în vacanță?

R.G.: Probabil ai să râzi, dar eu nu pot să iau pauze mai lungi de 2-3 zile. Pentru mine, scena e ca un microb.

S.: Ce îmi poți spune despre spectacolul ce urmează a avea premiera luna aceasta?

R.G.: Telefonul este o piesă la care visez de foarte mult timp, ce reprezintă atât generația mea, cât și pe a voastră și are un mesaj pe care voi ar trebui să vi-l asumați. Este un strigăt al meu și simt că acum e momentul lui. Totodată, este și un omagiu adus lui Michael Jackson pentru că eu am fost o mare fană de-a lui.

S.: Am înțeles că este ceva nou în România și că, pe tot parcursul piesei, doar tu vei fi pe scenă. Te-ai inspirat de undeva când ai hotărât să faci un astfel de spectacol?

R.G.: Este un spectacol în premieră absolută, regizat de mine, împreună cu Liana Ceterchi și reprezintă o adaptare a unui film pe care l-am văzut mai demult. Doar că nu voi juca singură; în cea de-a doua parte va mai apărea un coleg, Rudy Rosenfeld sau Constantin Florescu, încă nu știu exact care dintre ei.

S.: Îți este mai ușor să joci singură decât ți-ar fi fost dacă ai fi jucat alături de mai mulți colegi?

R.G.: Nu am sesizat diferența.

S.: Când ți-a venit ideea să faci acest spectacol?

R.G.: Mă gândesc de mulți ani să îl fac, de prin ’98, iar textul e “la dospit” de vreo patru ani încoace.

S.: Vei merge cu piesa în turneu prin țară?

R.G.: Da, vreau să merg cu ea prin țară, poate chiar și în afară, dintr-o nevoie de-a mea de a spune anumite lucruri.

S.: De ce ai recomanda tinerilor să vadă această piesă?

R.G.: O recomand deoarece problemele mele vă privesc și pe voi, poate chiar mai mult decât pe mine, pentru că voi sunteți cei care aveți puterea să make a change (ca să mă inspir din Michael).

În final mi-a spus că își dorește să vadă dacă spectacolul său își atinge obiectivul, iar dacă și-l va atinge, acesta va fi un vis împlinit.

Dacă vă doriți să vedeți un spectacol unic și să ajutați la împlinirea unui vis, piesa Telefonul va avea premiera pe data de 21 septembrie, la ora 19:00, bineînțeles, la Teatrul Evreiesc de Stat din București.

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.