Românul, televizorul şi mexicanii

Acum vreo 2-3 luni am citit o știre din care am aflat că 93% dintre mexicani au televizoare, dar că doar 65% au dușuri. Ieri, mergând, ca de obicei, cu unul dintre cele mai agolmerate autobuze, mi-a venit ideea să caut informații de la ultimul recensământ din România. Nici nu știu de ce m-am gandit la dușuri… poate pentru că jumătate din călători miroseau suspect a substanțe interzise în manualele de bune maniere.

Am ajuns acasă și am căutat datele din 2002. Printr-o căutare rapidă am aflat că aproape jumătate din locuințele din România nu au instalție de alimentare cu apă, ceea ce înseamnă că aproape 45% dintre români nu au duș în casă. Pe situl celor de la Institutul Național de Statistică, nu am reușit să găsesc nimic legat de numărul televizoarelor, dar m-au ajutat niște știri să îmi fac o idee. În ele scrie că 85% dintre români se uită la televizor.

Da, stăm mai bine decât mexicanii, cel puțin la capitolul dușuri. Pai și în cazul ăsta, de ce îmi vine să îmi prin nasul cu un carlig de rufe când intru în metrou?

Nu am ajuns încă în Mexic, nu știu cum miroase la ei și nici cât de deștepți sunt locuitorii.

În schimb, mi-am dat seama de ce unii români miros atât de urât și de ce măcar o dată pe săptămână aleg să merg pe jos de la metrou până acasă în loc să împart autobuz cu alte 70 de persoane pentru un sfert de oră. În plus, cred că și uitatul asta le Tv are o influență negativă asupra românului omiprezent și omniscient. Deși pot să jur că vecina mea de palier nu schimbă programul atunci când telenovela ei preferată este întreruptă de reclame la detergentul care scoate 99 de pete, produsul nu i se va părea demn de ea, în vecii vecilor, amin!

Distribuie:

3 Comentarii

 • Reply 17.August.2011

  Simona Ionescu

  Ha, ha, foarte interesant articolul.

  Anul asta am fost in vacanta la Arieseni si mi-a spus cineva ca undeva in zona, pe un varf de munte, era un satuc uitat de lume. Oamenii nu aveau curent, apa, gaze, telefoane.. traiau ca acum 500 de ani. Stateau la lumanare si se reproduceau intre ei! Acum 2 ani, insa, s-a gandit cineva sa le bage si lor curent, iar timp de 2 luni echipe intregi de psihologi au stat acolo sa ii observe pentru ca tot ce faceau ziua era sa se uite la televizor. Nu mai mancau, nu mai faceau absolut nimic altceva.

  Un alt lucru pe care as vrea sa ti-l spun este faptul ca, la bunicii mei la tara, la 18 km. de Bucuresti, nici in ziua de azi nu exista gaze, iar apa curge la robinet abia de cativa ani incoace. Pana atunci, lumea scotea din fantana, o incalzea la aragaz si se spala intr-o chestie… Pai iti dai seama ce inseamna ca 5 persoane dintr-o familie sa-si incalzeasca in fiecare seara cate un cazan cu apa – la butelie?
  P.s.: din cate stiu eu, sunt zone in Bucuresti unde se traieste tot asa, ca la tara, cu butelia si cu apa scoasa din fantana. Ce sa mai zicem de toate satucurile astea mici din jur sau de cele din varful muntelui?

  In conditiile astea, ce pretentii sa mai ai cand te urci in metrou?

 • Reply 21.August.2011

  Mrsbspune

  *recensământ!

 • Reply 29.August.2011

  Andrei

  A dracu taranii astia, toti niste nespalati, iti dau seama n-au jacuzzi si dus… eu zic sa chemam pompierii si sa punem furtunu pe ei. De parca mii de ani oameni au fost jegosi, noroc cu inventiile astea moderne ca altfel zau nu stiu ce ne faceam.. si eu am petrecut vacante de vara la bunici si ma spalam in apa de fantana, stiu cum e, da asta n-are nicio legatura cu mirosurile din metrouri sau alte mijloace de transport in comun, e pur si simplu chestie de educatie.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.