Ratiune si simtire – Jane Austen

Ratiune si simtire – Jane AustenTrebuie sa recunosc, pana de curand nu eram adepta lecturii, mi-era cu mult mai simplu sa vad ecranizarea unei carti in loc sa o citesc.

Prima carte cu-adevarat captivanta pe care am citit-o a fost “Sense and Sensibility“ (Ratiune si simtire), de Jane Austen. Am preferat sa o prezint in engleza pentru ca in aceasta limba am citit-o, ea fiindu-mi daruita de catre profesorul meu.

Ei bine, acest roman a fost scris initial sub titlul de “Elinor si Marianne“ in 1795, dupa mai multe revizuiri acesta fiind publicat in 1811 ca Ratiune si simtire, scriitoarea facand trecerea de la o carte scrisa in stil de scrisoare la o proza analitica.

Dac-ar fi sa raportam la prezent, acest roman poate fi scris intr-un stil clasic mult prea delicat pentru timpurile noastre, opera infatisand Anglia secolului XIX, unde o poveste de dragoste poate fi pierduta printre interese, egoism, puterea banilor si dezamagiri. Societatea preocupata de avere, framantarea domnisoarelor de a-si gasi un sot si egoismul sunt doar cateva dintre elementele afisate de catre scriitoare intr-o maniera atat realista cat si romantica.

Povestea incepe cu moartea neasteptata a domnului Dashwood ce este tatal a trei fete Elinor, Marianne şi Margaret. Acesta isi lasa fiicele si sotia pe drumuri dupa moartea sa, deoarece averea ii corespunde acum pe drept fiului sau din prima casatorie, John. Ramase pe drumuri, domnitele si mama lor se muta intr-o casuta daruita de o ruda milostiva.

Elinor este cea mai mare dintre surori, fiind cea care pune ratiunea mereu pe primul plan, si actionand intr-un mod responsabil in cele mai multe dintre situatii. Marianne este sora mai mica, romantica, sensibila si plina de vise, fiind cea care pune iubirea mai presus de tot si care se ghideaza dupa sentimente. In final, insa, amandoua vor suferi din dragoste. Elinor se indragosteste de Edward, un tanar ce este deja promis alteia, iar Marianne il iubeste pe John, insa acesta nu ii impartaseste iubirea.

Daca vrei sa afli prin cate experiente si situatii sunt nevoite domnitele Dashwood sa treaca, nu-ti ramane decat sa iei cartea si s-o deschizi. Nu vei regreta cu siguranta.

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

10 Comentarii

 • Reply 3.April.2008

  Krieger

  e foarte buna cartea. cam statica pentru mine, inca nu am apucat sa o citesc, dar o voi face cu sigurantza cand voi fi mai linistit. am primit`o la premiu intr`a 9a.

 • Reply 30.June.2009

  Roxana

  am vazut doar filmu pana acum mi-a placut mult..cred ca o sa citesc si cartea..felicitari frumoasa descriere!

 • Reply 24.February.2010

  ana-anibas

  Austen e unul dintre autorii mei preferati, iar in momentul de fata citesc exact aceasta carte

  :D

 • Reply 15.April.2010

  Dana

  Foarte interesanta cartea.Am citit-o si eu.
  Felicitari pt romanele citite !

 • Reply 16.July.2010

  alina

  marianne nu e indragostita de john. (frate-su?!) ea il iubeste pe willhouby, sau cum se scrie. am terminat ieri cartea, personal mi-a placut mult mai mult ca Mandrie si prejudecata.

  • Reply 18.March.2012

   Cristina

   Numele mic al lui Willoughby este John. Citeşte cu mai multă atenţie şi încearcă să reţii şi să scrii corect numele persoanjelor.

 • Reply 11.May.2011

  ionela

  frumoasa descrierea ta….pe mine nu m-a impresionat chiar atat de mult acest roman…doar evenimentele ce au avut loc intre Marianne si John

 • Reply 11.May.2011

  ionela

  frumoasa descrierea ta….pe mine nu m-a impresionat chiar atat de mult acest roman…doar evenimentele ce au avut loc intre Marianne si Willoughby

 • Reply 11.October.2011

  Georgiana

  Astazi m-am apucat si eu de citit cartea.Mi-a captat atentia din primele capitole.Abia astept restul povestii.

 • Reply 15.July.2016

  Daniela Rumleanschi

  Am citit cartea, unele momente mi-au provocat lacrimi, o carte de invatatura fetelor,o carte care-ti trezeste putere, incredere,femenitate. Mi-a placut mult cartea, fiecare rind imi trezea curiozitate, atitea emotii le traesti citind-o. Va indemn sa cititi si voi aceasta carte! No sa regretati.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.