“Profesoara de pian” – Janice Y.K. Lee

Profesoara de pian – Janice Y.K. Lee

“Profesoara de pian” – Janice Y.K. Lee – editura Humanitas Fiction

Încă o carte pe care am primit-o de Crăciun și am citit-o pe caniculă. Poate că așa am înțeles mai bine cum e în Hong Kong, unde se petrece acțiunea romanului, acolo vremea fiind fierbinte și umiditatea crescută.

Dar această carte nu este despre Hong Kong, ci despre influența războiului. Eu am perceput-o ca fiind o carte despre cum îi schimbă războiul pe oameni sau cum arată de ce sunt în stare în niște situații pe care nu și le-au închipuit probabil niciodată.

Claire se mută în Hong Kong în 1951, soțul ei Martin primise o slujbă acolo. Ca să aibă și ea o preocupare, predă lecții de pian fiicei unor oameni bogați și pătrunde în această lume a lor. Îl cunoaște pe Will, un bărbat puțin mai în vârstă decât ea, cu care începe o aventură.

Cine este Will? Un britanic care în 1941 ajunge la Hong Kong și începe o poveste pasională cu o eurasiană fermecătoare, influentă și bogată. Dar invazia japoneză îl transformă direct în refugiat de război și alături de conaționalii săi stă în locuri mizerabile sub comanda japonezilor.

“Nici nu-și mai aduce aminte cum e să respiri aer proaspăt. Putoarea urinei, a excrementelor, mirosul de resturi umane, greu, dezgustător, i-au intrat în nări. Pielea, părul, degetele îi miros a scârnă, oricât de apăsat s-ar spăla. […] Bineînțeles, sistemul de canalizare nu face față nevoilor celor cinci sute de refugiați bolnavi, fiindcă asta sunt de fapt, indiferent ce au fost înainte – oameni de lume bună, cum s-ar zice – niște refugiați care abia se țin în viață cu orez mâncat de gândaci și apă împuțită.”

Lumea în care intră Claire acum este plină de oameni bogați care au supraviețuit invaziei, dar care sunt plini de traume și de secrete. Oameni care au fost torturați, dar au încercat să nu se dea bătuți, și oameni care și-au salvat pielea “împrietenindu-se cu dușmanul”.

Cartea are niște descrieri atât de realiste pentru niște lucruri îngrozitoare și te face să te gândești dacă chiar a fost posibil așa ceva.

“Janice Y.K. Lee a scris o carte ambițioasă, care este în același timp, roman istoric și de iubire, de război și de atmosferă.”

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.